Powered by

Ι. Ιωάννου: Η Κύπρος να κάνει περισσότερα προς την πράσινη ανάπτυξη-Ο καπιταλισμός δεν είναι ίδιος σε κάθε χώρα

Τη θέση ότι η Κύπρος χρειάζεται να αξιοποιήσει πολύ περισσότερο τις δυνατότητες που έχει μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να προστατεύσει πιο εντατικά τις ακτές της, σε μια εποχή που η ανθρωπότητα πλησιάζει το σημείο κρίσης, εξέφρασε ο Ιωάννης Ιωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας του London Business School.

Σε μια συζήτηση με τον Ακαδημαϊκό Διευθυντή του European Institute of Management and Finance (EIMF), Άδωνη Πηγασίου, στο 3ο Φόρουμ Οικονομίας του ΑΚΕΛ ο Καθηγητής προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σημείο κρίσης και πως πλέον προσεγγίζομε τα σημεία της μη επιστροφής.

Παρά τα αρνητικά νέα, είπε, ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να ενεργήσουν κυβερνήσεις και πολίτες

«Έχουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», επανέλαβε.

Συνδέοντας τις πιο πάνω τοποθετήσεις με την κατάσταση στην Κύπρο, ο Καθηγητής είπε πως η χώρα ναι μεν τα πάει καλά, αλλά, χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα για την προστασία της φύσης, τη θαλάσσιας ζωής και της πράσινης ανάπτυξης ευρύτερα. «Δεν πιστεύω ότι πετύχαμε το πλάνο μας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», σχολίασε, αναφερόμενος στο ζήτημα του περιβάλλοντος.

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν αξιοποιούνται επαρκώς οι δυνατότητες χρήσης ΑΕΠ, ιδιαίτερα της ηλιακής ενέργειας.

Το κόστος της μετάβασης είναι μικρό συγκριτικά με το να μην κάνουμε κάτι και να μην δούμε κατάματα το πρόβλημα, υποστηρίζει.

Νωρίτερα, και σε μια πιο θεωρητική συζήτηση, ο καθηγητής σχολίασε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ίδιος σε κάθε χώρα και πως πρόκειται για έναν ευρύ όρο.

Υποστήριξε δε ότι ο καπιταλισμός είναι σε διαρκή εξέλιξη και πως η ανθρωπότητα έφτασε στο σημείο που πρέπει να πληρώσει για την σπατάλη, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως, τώρα, φαίνεται ότι «ο καπιταλισμός είναι μη βιώσιμος».

«Χρειάζονται παρεμβάσεις όλων των πλευρών, από τη δεξιά έως την αριστερά, καθώς και πλαίσιο συμμόρφωσης σε κάθε οικονομικό σύστημα», απάντησε μετά από ερώτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Στα καταληκτικά του σχόλια το γεγονός ότι η μετάβαση πρέπει να γίνει ολοκληρωτικά στην οικονομία και όχι εν μέρει, κάτι που κατά τον ίδιο σημαίνει πως οι όποιες βελτιωτικές αλλαγές δεν πρέπει να γίνονται λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα.

Δειτε Επισης

Καταναλωτές: Αυξημένο το επίπεδο των τιμών-Καμία ελπίδα για μείωση το 2025
Στο 1,8% ο πληθωρισμός για το 2024-Μικρή άνοδος τον Δεκέμβριο
Πόσο θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και κρατικών αξιωματούχων λόγω ΑΤΑ
Ηλεκτρονική καταγραφή όρων εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ-Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών
Μιχάλης Αντωνίου: Τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα του 2025 και πώς θα τα προσεγγίσει η ΟΕΒ
Με ετήσια κέρδη 58% έκλεισε το 2024 το ΧΑΚ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης της οικονομικής πολιτικής οι αναβαθμίσεις-Οφέλη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Μ. Αντωνίου: Να τελειώνουμε με τα αντιπαραγωγικά κατάλοιπα και να ξεμπερδεύουμε με τα αντιαναπτυξιακά βαρίδια
Οι σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις του 2024-Αναβαθμίσεις, ανάπτυξη, εργασιακή κρίση και ενεργειακά
Με οριακά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα