Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Κρίμα να δαιμονοποιούμε το κέρδος, δεν ζούμε σε κομμουνιστικό καθεστώς

Τρικλοποδιές στις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, με όλα τα οφέλη που κάτι τέτοιο επιφέρει στην οικονομία της χώρας μας, συνιστούν οι από συγκεκριμένες κατευθύνσεις ενστάσεις που διατυπώνονται σε σχέση με εξαγορές ή μετοχική συμμετοχή εταιρειών και επενδυτικών ταμείων από το εξωτερικό σε μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Κλασικό παράδειγμα των τρικλοποδιών αυτών, η πρόσφατη απόφαση του ΑΚΕΛ να εγγράψει θέμα στη Βουλή, και συγκεκριμένα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, σε σχέση με τις επενδύσεις στις οποίες προβαίνει το Hellenic Health Group (HHG) στον τομέα της υγείας στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως το Hellenic Health Group, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος και ο μεγαλύτερος όμιλος παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, εξαγόρασε κατά τα αμέσως προηγούμενα χρόνια αρχικά το Απολλώνειο και εν συνεχεία το το Αρεταίειο Νοσοκομείο, ενώ πολύ πρόσφατα εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού και η απόκτηση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του American Medical Center.

Ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ακούστηκαν την περασμένη εβδομάδα- κατά τη συζήτηση του θέματος που ενέγραψε το ΑΚΕΛ- φωνές περί δημιουργίας συνθηκών μονοπωλίου στον ιδιωτικό τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και διάφορες άλλες ανησυχίες που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν.

«Δεν ζούμε στο κομμουνιστικό καθεστώς της δεκαετίας του ’60»

Επί των όσων ειπώθηκαν και δη την στάση συγκεκριμένων βουλευτών στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας κλήθηκε από το InBusinessNews να τοποθετηθεί ο ιδρυτής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Medical Center Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου, ο οποίος εκφράζοντας έκπληξη και απορία για τις αντιδράσεις, διαμήνυσε πως «δεν ζούμε στο κομμουνιστικό καθεστώς της δεκαετίας του ’60, αλλά ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία».

«Είναι κρίμα να δαιμονοποιούμε το κέρδος και την επιχειρηματική δραστηριότητα, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει κανένα νοσηλευτήριο, με εξαίρεση τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, όπου οι ζημιές τους επιδοτούνται από τον φορολογούμενο πολίτη», υπέδειξε ο Δρ. Σωτηρίου, για να υπογραμμίσει πως «όλοι όσοι έρχονται και επενδύουν, έρχονται για να αποκομίσουν κάποιο κέρδος, γιατί χωρίς κέρδος δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».

Όπως σημείωσε συναφώς, το κέρδος είναι απόλυτα φυσιολογικό ως ζητούμενο για όλα τα νοσηλευτήρια που βρίσκονται εντός κι εκτός ΓεΣΥ, αφού είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους και προς όφελος, τόσο του προσωπικού τους, αλλά-πρωτίστως- για τους ασθενείς και δη την διαρκή αναβάθμιση των παρεχομένων προς αυτούς υπηρεσιών υγείας.

«Βλέπουμε τι γίνεται για παράδειγμα με τους μισθούς των ιατρών του δημοσίου που υποτίθεται είναι η απόλυτη εικόνα του αλτρουισμού. Βρίσκονται διαρκώς σε απεργίες διεκδικώντας συνεχώς περισσότερα δικαιώματα, ενώ αν δει κανείς την εξέλιξη των μισθών τους τα τελευταία χρόνια, μπορεί και να πολλαπλασιάστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις», επισήμανε ο Μαρίνος Σωτηρίου.

«Η ύπαρξη ενός δυνατού ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε να ήταν καλοδεχούμενη και να την ενθαρρύνουμε, παρά την αποθαρρύνουμε», διαμήνυσε, τονίζοντας πως η ΕΠΑ έχει προβεί σε εκτεταμένη έρευνα επί του θέματος, ζήτησε πολλά στοιχεία και κατέληξε πως βάσει των νόμων και των κανονισμών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό.

Υπενθύμισε και επισήμανε συναφώς ότι το να έχει κάποιος δεσπόζουσα θέση, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει, δεν απαγορεύεται. «Είναι το πώς αξιοποιείς τη θέση αυτή, που ενδεχομένως να δημιουργήσει κάποια προβλήματα», εξήγησε.

«Δεν επηρεάζεται το ΓεΣΥ με οποιονδήποτε τρόπο»

Αναφερόμενος ειδικότερα στην είσοδο του Hellenic Health Group στο μετοχικό κεφάλαιο του American Medical Center, ο Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου απέρριψε κατηγορηματικά τους όποιους ισχυρισμούς για αρνητικές επιπτώσεις και επηρεασμό του ΓεΣΥ.

«Δεν ξέρω γιατί γίνεται τώρα όλος αυτός ο ντόρος, ειδικά στην προκειμένη περίπτωση που μιλάμε καθαρά για εξαγορά μεριδίου ενός νοσηλευτηρίου εκτός ΓεΣΥ».

«Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω πως ο κ. Λουκαΐδης(σ.σ. κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ) περιπλέκει τα πράγματα και διαμαρτύρεται ότι θα σπάσει το μονοπωλιακό καθεστώς του ΟΑΥ; Τι σχέση ο ΟΑΥ με την εξαγορά μεριδίου νοσηλευτηρίου εκτός ΓεΣΥ; Καμία. Δεν επηρεάζεται το ΓεΣΥ με οποιονδήποτε τρόπο από αυτήν την συμφωνία. Μιλάμε για δύο διαφορετικές αγορές», υπογράμμισε.

«Νοσηλευτήρια κάνουν μικτό σύστημα»

Σε σχέση με τις αναφορές του βουλευτή του ΑΚΕΛ ότι απαγορεύεται να είσαι και εντός και εκτός ΓεΣΥ, και συνεπώς απαγορεύεται να είσαι και ιδιοκτήτης νοσηλευτηρίων εντός και εκτός ΓεΣΥ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Medical Center ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται με βάση τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους.

«Το πιο εντυπωσιακό και ευτράπελο του όλου θέματος, είναι ότι ο κ. Λουκαΐδης διαμαρτύρεται και θέλει να έχει μονοπωλιακό καθεστώς ο ΟΑΥ, αλλά να έχουν άλλοι μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο δεν γίνεται», επεσήμανε, υπενθυμίζοντας ότι «ο ΟΚΥπΥ διαθέτει 1.500 κλίνες, κάτι που τον καθιστά-όπως είπα και στη Βουλή-τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο, διότι εκεί υπάρχει ολιγοπώλιο και επιδοτούμενο μονοπώλιο, αλλά επειδή εκεί είναι το κράτος το παραγνωρίζουν. Αυτό κι αν είναι παράδοξο».

«Όπως κατήγγειλα και κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, ο κ. Λουκαΐδης παραγνωρίζει ότι τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ είναι και εντός, αλλά και εκτός και κάνουν μικτό σύστημα με τις ευλογίες του ΟΑΥ και δεν λέει τίποτα, χωρίς να μας εξηγήσει γιατί κάνει κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.

«Για παράδειγμα», εξήγησε, «ένας ασθενής σε συγκεκριμένα νοσηλευτήρια του του ΟΑΥ, όταν μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο θα πληρώσει 500 ευρώ την ημέρα.

Όταν πας να κάνεις ρομποτικό γόνατο, θα πληρώσεις 20.000 ευρώ, διότι ήρθε ο ΟΑΥ κι εξέδωσε εγκύκλιο που είναι παράνομη, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί του θέματος, ότι, δηλαδή, δεν μπορεί ένα νοσηλευτήριο να είναι κι εντός κι εκτός ΓεΣΥ και συνεπώς δεν μπορεί ο ΟΑΥ να έρχεται και να λέει αυτή την υπηρεσία την βγάζω εκτός ΓεΣΥ κι αυτή την υπηρεσία όχι.

Δεν μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά το παραβλέπουν», επεσήμανε περαιτέρω ο κ. Σωτηρίου, τονίζοντας πως παρόμοιες καταστάσεις γίνονται και σε διαγνωστικά κέντρα.

«Για παράδειγμα θες να κάνεις ένα αξονικό, με το ΓεΣΥ, θα πρέπει να περιμένεις δύο μήνες, ενώ εάν έχεις ιδιωτική ασφάλεια σου κλείνουν ραντεβού την επόμενη μέρα», εξήγησε, υποδεικνύοντας πως «όλα αυτά τα πολύ σοβαρά πράγματα δεν ενόχλησαν τον κ. Λουκαΐδη και τον ενόχλησε το εάν θα εξαγοραστεί το μερίδιο ενός νοσηλευτηρίου εκτός ΓεΣΥ».

Γιατί άλλαξε στάση ο ΟΑΥ;

Σύμφωνα, ακόμη, με τον κ. Σωτηρίου, «θα πρέπει να διερωτηθούμε σε τι αποσκοπεί αυτή η συζήτηση, διότι ο ΟΑΥ πριν από δύο χρόνια που ξανασυζητήθηκε το θέμα στη Βουλή, ήταν υπέρμαχος, τονίζοντας πως θα αναβαθμιστεί ο τομέας της υγείας στην Κύπρο, θα έρθουν επενδύσεις, κλπ».

«Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, και ειδικά εφόσον γίνεται μία επένδυση ενός επενδυτικού ταμείου σε νοσηλευτήριο εκτός ΓεΣΥ; Πώς επηρεάζεται ο ΟΑΥ από κάτι τέτοιο;», διερωτήθηκε, υποδεικνύοντας παράλληλα πως «πρέπει να διερωτηθούν άπαντες γιατί υπάρχουμε εμείς κι έρχεται ο κόσμος και πληρώνει για να πάρει φροντίδα, την ώρα που υπάρχει εναλλακτική λύση στο δημόσιο και μάλιστα δωρεάν».

«Εκτός τούτου, ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ιδιωτικό τομέα υγείας; Καμία. Άρα, επαναλαμβάνω, σε τι αποσκοπεί όλος αυτός ο ντόρος και η συζήτηση; Να πλήξουμε τον ιδιωτικό τομέα;», διερωτήθηκε περαιτέρω, σημειώνοντας πως «δεν έχει κανένα νόημα όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται».

«Επίσης, θα πρέπει άπαντες να αξιολογήσουν τα του ΓεΣΥ, ειδικά όταν η Eurostat ανακοινώνει πως η θνησιμότητα στην Κύπρο μετά την εφαρμογή του συστήματος και μετά τον κορωνοϊό, είναι 23% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 1 στους 4 περίπου θανάτους θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Ταυτόχρονα ξέρουμε πως οι καταχρήσεις στο ΓεΣΥ είναι απίστευτες και κανένας δεν ασχολείται με αυτές, γιατί ακριβώς εκεί είναι η αιτία του κακού κι όχι αν πωλήθηκε ένα νοσηλευτήριο ή μέρος του μετοχικού του κεφαλαίου», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να κάτσουν να αξιολογήσουν με προσοχή τι είναι αυτό που προσφέρεται στο ΓεΣΥ, γιατί ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος και πάει στον ιδιωτικό τομέα και να φτιάξουν τα του οίκου τους».

«Η ύπαρξη ενός ιδιωτικού τομέα, ενός υγιούς ιδιωτικού τομέα, προσφέρει κι ένα μέτρο σύγκρισης για να αναβαθμιστούν και τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια. Συνεπώς, η ύπαρξη ενός ποιοτικού ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε να ήταν καλοδεχούμενη και να την ενθαρρύνουμε, παρά την αποθαρρύνουμε», τόνισε εμφαντικά ο κ. Σωτηρίου.

Τα πλάνα για το American Medical Center

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα μετά τη θετική γνωμάτευση της ΕΠΑ για απόκτηση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου του American Medical Center (AMC) από το Hellenic Health Group (HHG) και εάν αναμένονται κάποιες επενδύσεις, ο κ. Σωτηρίου ανέφερε πως «σίγουρα θα γίνουν επενδύσεις στο νοσηλευτήριο, αναλόγως με τις ανάγκες του».

«Βέβαια», εξήγησε, «τα πλάνα για ανάπτυξη και επέκταση του νοσηλευτηρίου υπάρχουν εδώ και χρόνια. Μάλιστα, έχουμε υποβάλει σχετικές αιτήσεις εδώ και αρκετά χρόνια και ακόμα περιμένουμε τις εγκρίσεις».

«Όταν λάβουμε τις εγκρίσεις θα προχωρήσουμε με τους σχεδιασμούς μας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι κάτι καινούργιο, επειδή ήρθαν οι επενδυτές θα επεκταθούμε ή θα κάνουμε αναβαθμίσεις. Τα πλάνα αυτά τα έχουμε εδώ και πολύ καιρό».

Σημειώνεται πως ο Δρ. Σωτηρίου έδωσε το στίγμα της πορείας του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου για το μέλλον κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυση του νοσοκομείου.

Σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις του AMC στη Λευκωσία, ο Δρ. Σωτηρίου είπε πως θα ανεγερθούν διάφορα κτίρια πολλαπλών χρήσεων, τα οποία θα συνδέονται με τα υπόλοιπα κτήρια με αερογέφυρες και υπόγειους διαδρόμους για απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Δρ. Σωτηρίου, οι νέες εγκαταστάσεις θα εξοπλιστούν με τεχνολογίες αιχμής και θα παρέχονται οι πλέον σύγχρονες ιατρικές και θεραπευτικές υπηρεσίες.

Πέραν των πιο πάνω στη Λευκωσία, σημείο αναφοράς στην Κύπρο έρχεται για να αποτελέσει-όπως επισήμανε- το υπό ανέγερση AMC Limassol.

Πρόκειται για το νέο πρότυπο ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λεμεσό, το οποίο θα λειτουργεί στη βάση των πιο σύγχρονων διεθνών προτύπων και θα καταστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα ιδιωτικά νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή.

Δειτε Επισης

Baker Tilly-Revita Turnarounds: Ενώνουν δυνάμεις, αλλάζοντας τα δεδομένα στη διαχείριση αφερεγγυότητας
Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ΕΟΑ Λάρνακας και American University of Cyprus-Τι προνοεί
Κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών συζητούν καινοτόμες λύσεις στον τομέα του E-Commerce
Αναζητά ανάδοχο για να κάνει πλειστηριασμούς η ΑΗΚ-Πώς θα γίνονται οι δημόσιες δημοπρασίες
Μεγαλώνουν και αλλάζουν όψη τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου-Τα έργα επέκτασης που προγραμματίζει η Hermes
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Κρίμα να δαιμονοποιούμε το κέρδος, δεν ζούμε σε κομμουνιστικό καθεστώς
Γιώργος Δανός: Η Κύπρος γίνεται μέρος των ελίτ του διαστήματος-Οι Συμφωνίες Άρτεμις και τι σημαίνουν για την χώρα μας
Η IBM Ελλάδος αναλύει την event-driven αρχιτεκτονική στο ηλεκτρονικό εμπόριο
15ο Limassol Economic Forum: Μετασχηματιστικές στρατηγικές για την ανάπτυξη και την καινοτομία (video)
Δημόσια παρουσίαση χωροταξικού σχεδίου στον Άγιο Αθανάσιο