«Halloumi style» για προϊόντα από την Πολωνία… Στη δίνη της «πειρατείας» και κίνδυνοι για τις εξαγωγές χαλλουμιού

Ενώπιον τεράστιων κινδύνων, που απειλούν ακόμη και την εμπορευσιμότητά του στο εξωτερικό, βρίσκεται το βασικότερο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου, το χαλλούμι, γεγονός που θορύβησε τους αρμοδίους και κυρίως τους τυροκόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, την ώρα που το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εντατικοποιεί τους ελέγχους για τη διασφάλιση της πιστής τήρησης των αναθεωρημένων ποσοστών γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ, γνωστή αλυσίδα παμπ και ξενοδοχείων, η οποία δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί παράνομα στο μενού της την ονομασία «halloumi style» για προϊόντα που προμηθεύεται από εργοστάσιο στην Πολωνία.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στους τυροκόμους, με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων Κύπρου, να δρα αστραπιαία και να αποστέλλει επιστολή στο Υπουργείο Γεωργίας, την οποία κοινοποίησε στα Υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών, την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τη Νομική Υπηρεσία, με την οποία ζητούσε όπως προβούν άμεσα στις δέουσες ενέργειες για αντιμετώπιση του θέματος, επισημαίνοντας, παράλληλα, τη σοβαρότητα του, καθώς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το χαλλούμι.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρακτική και από άλλες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα τεθεί σε κίνδυνο η εμπορία του χαλλουμιού ΠΟΠ στην εν λόγω χώρα από απομιμήσεις προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τον κύριο προορισμό των εξαγωγών χαλλουμιού ΠΟΠ, αφού μόνο το 2023 οι εξαγωγές έφτασαν το 47%.

Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου θεωρεί πως πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά επείγον και σοβαρό, αφού αφορά τη βιωσιμότητα των εξαγωγών του χαλλουμιού, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Μάριος Κωνσταντίνου: Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν

Μιλώντας στο InBusinessNews ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, Μάριος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι «εμείς ως Σύνδεσμος ενημερώνουμε γραπτώς για τις παρανομίες που εντοπίζουμε στις διεθνείς αγορές.

Επειδή παρατηρείται καθυστέρηση στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, το οποίο επιδεινώνεται, ήρθαμε σε επαφή, κυρίως με το Προεδρικό και το Υπουργείο Γεωργίας, όπου τους ενημερώσαμε για τους κίνδυνους που ελλοχεύουν».

«Κατά τις επαφές», συνέχισε, «διαφάνηκε ότι οι αρμόδιοι έχουν κατανοήσει πλήρως την σοβαρότητα, αλλά και επικινδυνότητα του θέματος και μας διαβεβαίωσαν πως το εν λόγω ζήτημα θα τύχει πιο αποτελεσματικής διαχείρισης και με μεγαλύτερη προσοχή».

«Αυτό μας ικανοποιεί κι ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν και πως θα αποτραπεί επανάληψη του φαινομένου στο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Κρούσματα από Γερμανία μέχρι… ΗΠΑ

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου κινητοποιείται αποστέλλοντας επιστολή προς το Υπουργείο Γεωργίας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφορικά με τη συνεχή και επανειλημμένη παράνομη χρήση της ονομασία «halloumi» από εταιρείες και προϊόντα στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2023, ο Σύνδεσμος με επιστολή του κατέδειξε την παράνομη χρήση της ονομασίας «halloumi» σε προϊόν που εντοπίστηκε σε υπεραγορά της Γερμανίας, ενώ τον Μάρτιο του 2023 σημειώθηκε αντίστοιχο περιστατικό στην αγορά της Πολωνίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Επίσης, τον Μάιο του 2023 εντοπίστηκαν προϊόντα που χρησιμοποιούσαν παράνομα την ονομασία «halloumi» σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία και Αυστρία. Η συχνότητα όμως των περιστατικών αντί να μειωθεί συνεχίστηκε και τον Ιούλιο του 2023, σε προϊόντα σε υπεραγορές στο Ντουμπάι και τη Σαουδική Αραβία.

Παρόμοια φαινόμενα παρατηρηθήκαν και φέτος και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιανουάριο σε υπεραγορά στη Γερμανία και την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς, ωστόσο, το ζήτημα να αντιμετωπίζεται δραστικά, με αποτέλεσμα να καταγραφούν νέα περιστατικά τον Μάρτιο 2024 στις ΗΠΑ με προϊόν μάλιστα που παράγεται στην Ελλάδα, τον Απρίλιο 2024 στον Καναδά με προϊόν γαλλικής εταιρείας, ενώ τον περασμένο Αύγουστο εντοπίστηκε προϊόν που χρησιμοποιούσε παράνομα την ονομασία «halloumi» σε υπεραγορά στις ΗΠΑ.

Για κάθε ένα από τα αυτά τα περιστατικά, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου απέστειλε άμεσα επιστολές, με αποδεικτικά στοιχεία, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να ενεργήσουν ανάλογα για αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης της ονομασίας «halloumi».

Σημειώνεται πως, το χαλλούμι προστατεύεται στην Ε.Ε. ένεκα της κατοχύρωσής του ως προϊόν ΠΟΠ και στις τρίτες χώρες προστατεύεται μέσα από τα εμπορικά σήματα.

Σύμφωνα όμως με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας όλο το χαλλούμι που παράγεται στην Κύπρο και εξάγεται στο εξωτερικό πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ΠΟΠ, ακόμα και εάν εξάγεται σε χώρες που δεν εμπίπτουν στον κανονισμό του ΠΟΠ.

Οδηγίες Παναγιώτου για αντιμετώπιση του ζητήματος

Σύμφωνα, ακόμη, με πληροφορίες του InBusinessNews, η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, αφού ενημερώθηκε για το θέμα, ζήτησε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου της που χειρίζονται την προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ να επιληφθούν του ζητήματος.

Με βάση, όμως, τα έως τώρα κρούσματα παράνομης παρασκευής προϊόντων χαλλουμιού, είναι εμφανές ότι το Υπουργείο Γεωργίας χρειάζεται να αναπτύξει έναν μηχανισμό άμεσου εντοπισμού και προστασίας του παραδοσιακού μας προϊόντος από απομιμήσεις στο εξωτερικό, από τη στιγμή που αφορά τον «λευκό χρυσό» της Κύπρου.

Αξίζει να αναφερθεί πως το χαλλούμι είναι ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της χώρας μας στις εξαγωγές, με τους αριθμούς να μιλούν από μόνοι τους. Συναφώς, το 2023 οι εξαγωγές άγγιξαν τα 313 εκατομμύρια ευρώ και τα 186 εκατομμύρια μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

Για τον λόγο αυτό, επιβάλλεται το κράτος να είναι σε διαρκή εγρήγορση για προστασία του χαλλουμιού, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Δειτε Επισης

Εκτοξεύθηκαν οι τιμές του ελαιόλαδου και των πατατών-Με την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τον Σεπτέμβριο
Όμιλος Παπαέλληνας και χαρτομάντιλα Kleenex®: Μια μοναδική επετειακή συσκευασία για τα 70 χρόνια στην Κύπρο
«Halloumi style» για προϊόντα από την Πολωνία… Στη δίνη της «πειρατείας» και κίνδυνοι για τις εξαγωγές χαλλουμιού
Σε χαμηλό τριετίας ο πληθωρισμός που αυξήθηκε με ρυθμό 0,7% τον Σεπτέμβριο
Η Lidl ενισχύει τη δέσμευσή της για το κλίμα: Net-Ζero μέχρι το 2050
Η Ferrari δίνει παλμό στην καρδιά της Λεμεσού για καλό σκοπό
Johnson & Johnson: Γιατί επενδύει 2 δις δολάρια σε νέα βιομηχανική μονάδα
Inspire 2024: Το μεγαλύτερο επιχειρηματικό φεστιβάλ της χρονιάς ξεκινά σήμερα
Μούδιασμα στα ακίνητα-Οι ζημιές ανά επαρχία και οι κερδισμένες πόλεις
Αυξήθηκε το στεγαστικό επιτόκιο, μειώθηκε το επιτόκιο καταθέσεων νοικοκυριών