powered by

ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα

Η σημερινή (25/10) ιδιαίτερα σημαντική μέρα για τους Ευρωπαίους δικηγόρους καθιερώθηκε το 2014 από το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), στο οποίο συμμετέχει ως πλήρες μέλος ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, με στόχο να αναδείξει τις κοινές αξίες που συνδέουν τους ευρωπαίους δικηγόρους καθώς και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν ως υπερασπιστές του δικαίου και της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

To Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) αποτελεί το θεσμικό εκπρόσωπο πέραν του ενός εκατομμυρίου Ευρωπαίων δικηγόρων.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρων για το 2024 με θέμα «Ανεξάρτητοι δικηγόροι, ισχυρότερες δημοκρατίες: κατανοώντας τη σημαντικότητα της αυτορρύθμισης», υπογραμμίζει και αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η αυτορρύθμιση και η ανεξαρτησία του δικηγορικού επαγγέλματος στη διασφάλιση της λειτουργίας ενός υγιούς κράτους δικαίου, καθώς και τη μεγάλη συνεισφορά των δικηγόρων στον τομέα της δικαιοσύνης.

Η αυτορρύθμιση του δικηγορικού επαγγέλματος προστατεύει τους δικηγόρους από κρατικές και άλλες εξωγενείς επιρροές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία τους και διασφαλίζει ότι τυγχάνουν πλήρους σεβασμού τα δικαιώματα των πολιτών και του δικηγορικού απορρήτου, το οποίο έχει κατοχυρωθεί με πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η αυτορρύθμιση λειτουργεί ως ανάχωμα στις κρατικές πιέσεις και συμβάλει στην προστασία των παρεχόμενων προς το κοινό υπηρεσιών, δίνοντας προτεραιότητα στα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολιτών, στην ακεραιότητα του νομικού συστήματος και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Διασφαλίζει, επίσης, την ομαλή λειτουργία του Κράτους Δικαίου.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, στο πλαίσιο των εκ του Νόμου εποπτικών και άλλων αρμοδιοτήτων του, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα και θα ενθαρρύνει την εξέλιξη και ισχυροποίηση της ρύθμισης αυτού.

Δειτε Επισης

UW Group: Γιορτάζει 25 χρόνια παγκόσμιας ναυτιλιακής αριστείας-«Προχωρούμε μπροστά»
Carter Wilbur: Οι «κακοί παίχτες» και η πρόοδος της Κύπρου στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος
Michael Tatham: Στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Η.Β. για την καταπολέμηση της οικονομικής διαφθοράς
Γρηγόρης Δελλάς: Η γεωπολιτική, η τεχνολογία και η νέα εποχή της συμμόρφωσης
Στην πανευρωπαϊκή διάσκεψη της Digital Europe ο CITEA-Καθορίστηκαν στρατηγικές προτεραιότητες
XM: Υιοθετεί κυψέλες μελισσών, στηρίζοντας έναν κρίσιμο κρίκο που απειλείται στην Κύπρο
The Software Edge Conference: IBM Driving Business Forward-Την Τετάρτη 28 Μαΐου η διεξαγωγή του
Τα ταλέντα της Κύπρου που διαπρέπουν στο εξωτερικό και γιατί τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα να επιστρέψουν
Μια Κύπρος που αλλάζει και ανοίγει νέους ορίζοντες για ταλέντα και επιχειρήσεις με οικονομία βασισμένη στην γνώση
Ευγένιος Ευγενίου: Μεγαλώνουν και έχουν ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό οι ξένες εταιρείες στην Κύπρο