ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα

Η σημερινή (25/10) ιδιαίτερα σημαντική μέρα για τους Ευρωπαίους δικηγόρους καθιερώθηκε το 2014 από το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), στο οποίο συμμετέχει ως πλήρες μέλος ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, με στόχο να αναδείξει τις κοινές αξίες που συνδέουν τους ευρωπαίους δικηγόρους καθώς και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν ως υπερασπιστές του δικαίου και της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

To Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) αποτελεί το θεσμικό εκπρόσωπο πέραν του ενός εκατομμυρίου Ευρωπαίων δικηγόρων.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρων για το 2024 με θέμα «Ανεξάρτητοι δικηγόροι, ισχυρότερες δημοκρατίες: κατανοώντας τη σημαντικότητα της αυτορρύθμισης», υπογραμμίζει και αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η αυτορρύθμιση και η ανεξαρτησία του δικηγορικού επαγγέλματος στη διασφάλιση της λειτουργίας ενός υγιούς κράτους δικαίου, καθώς και τη μεγάλη συνεισφορά των δικηγόρων στον τομέα της δικαιοσύνης.

Η αυτορρύθμιση του δικηγορικού επαγγέλματος προστατεύει τους δικηγόρους από κρατικές και άλλες εξωγενείς επιρροές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία τους και διασφαλίζει ότι τυγχάνουν πλήρους σεβασμού τα δικαιώματα των πολιτών και του δικηγορικού απορρήτου, το οποίο έχει κατοχυρωθεί με πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η αυτορρύθμιση λειτουργεί ως ανάχωμα στις κρατικές πιέσεις και συμβάλει στην προστασία των παρεχόμενων προς το κοινό υπηρεσιών, δίνοντας προτεραιότητα στα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολιτών, στην ακεραιότητα του νομικού συστήματος και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Διασφαλίζει, επίσης, την ομαλή λειτουργία του Κράτους Δικαίου.

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, στο πλαίσιο των εκ του Νόμου εποπτικών και άλλων αρμοδιοτήτων του, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα και θα ενθαρρύνει την εξέλιξη και ισχυροποίηση της ρύθμισης αυτού.

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ