«Βαφτίστηκε» με επίτιμη ανάδοχο την Μαρίνα Χατζημανώλη το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων του CMMI(pics)

Με σπονδή κουμανδαρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μαρίνα της Λάρνακας η τελετή ονοματοδοσίας του πρώτου σκάφους μηδενικών ρύπων του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία “EVPLOIA APHRODITE”, προϊόν έρευνας η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Co-Develop του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Επίτιμη ανάδοχος του σκάφους η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω κα Μαρίνα Χατζημανώλη.

2

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Μαρίνα Χατζημανώλη, εκ μέρους του Δημάρχου Λάρνακας ο Αντιδήμαρχος Βορόκληνης, κος Νεόφυτος Φακοντής, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία κος Δημήτρης Σκουρίδης, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία κος Ζαχαρίας Σιόκουρος.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, επίσης, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Δρ. Νικόδημος Δαμιανού, Πρέσβεις, Πρόξενοι, εταίροι και συνεργάτες του Ινστιτούτου.

Μιλώντας στην Τελετή ονοματοδοσίας, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρία Παναγιώτου δήλωσε: «Το σκάφος αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, πιο βιώσιμης εποχής για τη ναυτιλία μας και δείχνει τον δρόμο προς ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον. Οι τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών που αναπτύσσονται μέσω του προγράμματος A-ZEST αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και αντιπροσωπεύουν μια σημαντική προοπτική για την πράσινη μετάβαση…

1

Οι «έξυπνες» ψηφιακές λύσεις και οι αυτόνομες λειτουργίες που πιθανόν να προκύψουν από αυτό το εγχείρημα, εμπεριέχουν προοπτικές για τη μεταφορά τεχνολογίας και σε άλλους τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.»

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα. Μαρίνα Χατζημανώλη δήλωσε: «Θα ήθελα να σας συγχαρώ όλους για το πρωτοπόρο αυτό σκάφος και ιδιαίτερα το CMMI, που πρωτοπόρησε για ένα μέλλον χωρίς την χρήση ορυκτών καυσίμων, κατασκευάζοντας ένα σκάφος μηδενικών εκπομπών που θα πλέει στις ακτές της Κύπρου και θα αποτελεί μια ρεαλιστική αειφόρο λύση για διαδρομές μικρών αποστάσεων. Η στήριξη της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ωκεανών αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία.»

Εκ μέρους του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα, ο Αντιδήμαρχος Βορόκληνης κος Νεόφυτος Φακοντής δήλωσε: «Η τελετή για την ονοματοδοσία του σκάφους έρχεται με τη συμπλήρωση 5 χρόνων ζωής και πραγματικής, ουσιαστικής ανάπτυξης του Ινστιτούτου, για να αποδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι μπορεί να επιτύχει η συνεργασία εμπνευσμένων επιστημόνων και ερευνητών με έμπειρους επαγγελματίες και δραστήριες καινοτόμες επιχειρήσεις.»

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας κος Δημήτρης Σκουρίδης δήλωσε: «Ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης μας γεμίζει με αισιοδοξία για το τί μπορεί να πετύχει η Κύπρος, αξιοποιώντας την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στον νευραλγικό τομέα της Ναυτιλίας… Το ZEST μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για νέες αυτόνομες πλατφόρμες μηδενικών ρύπων που συνδέονται με συστήματα εναέρια και υποθαλάσσια δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την Κύπρο.»

4

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία κος Ζαχαρίας Σιόκουρος δήλωσε: «Τόσο εσωτερικά στο CMMI όσο και στις άτυπες ή θεσμικές παρεμβάσεις μας το κυρίαρχο αφήγημα μας είναι ότι “για ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον χρειαζόμαστε έρευνα που έχει αξία σήμερα, που είναι χρήσιμη τώρα, που έχει μετρήσιμο αντίκτυπο, αντιμετωπίζει προκλήσεις και απαντά σε ερωτήματα.” Το Ινστιτούτο έχει στενή συνεργασία με το βιομηχανικό οικοσύστημα της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, με την SignalGeneriX και FP Marine, αξιοποιώντας εγχώρια τεχνογνωσία για τη μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή, παρουσιάζει σήμερα το ZEST, το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων και ελάχιστου ακουστικού ίχνους, για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, που θα πλέει στις ακτές της Κύπρου... Πιστεύω ότι δικαίως το CMMI έχει χαρακτηριστεί ως το Εθνικό Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία. Δεν σταματάμε όμως εδώ.

Όραμά μας είναι να συνεχίσουμε την πορεία μας με ακόμη περισσότερες επιτυχίες στην έρευνα, διατηρώντας παράλληλα το πνεύμα και το δυναμισμό μιας νεοφυούς επιχείρησης, και δημιουργώντας τεχνοβλαστούς (spin-off), που θα εμπλουτίσουν περαιτέρω το αντίστοιχο οικοσύστημα και την οικονομία.»

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας, η οποία περιλάμβανε τα αποκαλυπτήρια του σκάφους, καθώς και μια σύντομη θαλάσσια διαδρομή εντός των ορίων της Μαρίνας της Λάρνακας.

Τέλος παρατέθηκε δεξίωση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Μαρίνας Λάρνακας, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευχέρεια να ενημερωθούν για τον ερευνητικό εξοπλισμό που διαθέτει το Ινστιτούτο και για τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει.

Εταίροι της κοινοπραξίας του έργου ZEST είναι το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία και οι εταιρείες SignalGeneriX Ltd και FP Marine Limited.

Δειτε Επισης

Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ
SupportCY Τρ. Κύπρου: Βάσεις για συνεργασία εθελοντών μεταξύ χωρών σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών
«Βαφτίστηκε» με επίτιμη ανάδοχο την Μαρίνα Χατζημανώλη το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων του CMMI(pics)
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Κόβουν την κουβέντα και στρέφονται νομικά κατά ΟΑΥ τα διαγνωστικά κέντρα- Παύση εργασιών για δύο ώρες
Carob Awards 2024: Για ακόμη μια φορά η πρωτιά στη Gnomi Integrated Communications
Τα χάλκινα βραβεία των Carob Awards 2024-Η κατάταξη
Ξεκινά το CoRES-Ένα καινοτόμο, διεπιστημονικό ευρωπαϊκό έργο, με την τέχνη και την αειφορία να δημιουργούν το μέλλον
Οι αργυροί νικητές των Carob Awards 2024-Η κατάταξη των γραφείων