ΙΕΑ: Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές

Οι επενδύσεις όσον αφορά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τη συνέχιση της παραγωγής του είναι σημαντικές και πρέπει να συνεχιστούν παράλληλα με τις αυξημένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθαρές τεχνολογίες, δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η Mary Burce Warlick προέβη στην παραπάνω δήλωση στο Κάλγκαρι, την καρδιά του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου του Καναδά, μόλις μια εβδομάδα αφότου ο IEA που εδρεύει στο Παρίσι δημοσίευσε την πιο πρόσφατη πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.

Ο IEA ανέφερε σε αυτή την πρόβλεψη ότι η ζήτηση και για τα τρία ορυκτά καύσιμα —άνθρακας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο— πρόκειται να κορυφωθεί μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Προέβλεψε επίσης πιθανή υπερπροσφορά τόσο σε πετρέλαιο όσο και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο(LNG) κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας.

Όμως η Warlick είπε στην ομιλία της στο Κάλγκαρι ότι κατανοεί τις ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση σε δικαιοδοσίες όπου οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα.

Πρόσθεσε πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι οι συνεχείς επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ειδικότερα, θα συνεχίσουν να είναι «σημαντικές και αναγκαίες» για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ενεργειακές οικονομίες, κατά κάποιο τρόπο, που πρέπει να εξισορροπηθούν προσεκτικά, παρόλο που προσπαθούμε να προωθήσουμε και να επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρής ενέργειας», είπε η Warlick.

Κορύφωση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έως το 2030

«Όμως τα σενάριά μας δείχνουν μια κορύφωση στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα μέχρι το 2030… και αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που οι επενδύσεις και η παραγωγή συνεχίζονται σε αυτόν τον τομέα, θα είναι σημαντικό για τις εταιρείες να σκεφτούν πώς θα ανταποκρίνονται στις αγορές καθώς αρχίζουν να αλλάζουν».

Ο IEA ιδρύθηκε το 1974 ως απάντηση στην πετρελαϊκή κρίση του 1973-74. Στόχος του Οργανισμού ήταν να αποτρέψει μελλοντικά πετρελαϊκά σοκ παρέχοντας αναλύσεις, δεδομένα και συστάσεις πολιτικής για να βοηθήσει τις χώρες σε όλο τον κόσμο να παρέχουν ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια

Σήμερα, ο οργανισμός περιλαμβάνει 31 χώρες μέλη και παρέχει έρευνα και προβλέψεις για όλες τις πηγές ενέργειας, τόσο από ορυκτές πηγές όσο και από ανανεώσιμες και καθαρές τεχνολογίες.

Μεταξύ των μεγάλων ενεργειακών προβλέψεων, οι προβλέψεις της IEA για την ταχύτητα και τον ρυθμό με τον οποίο θα συμβεί η ενεργειακή μετάβαση τείνουν να είναι πιο ανοδικές από άλλες.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν βλέπει την «αιχμή του πετρελαίου» να έρχεται μετά το 2030, για παράδειγμα, ενώ ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών δεν προβλέπει πτώση πετρελαίου τουλάχιστον έως το 2045.

Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη ισχύ της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, η IEA προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη λίγο κάτω από 900.000 βαρέλια ημερησίως το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της IEA, οι μισοί εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως απασχολούνται πλέον σε τομείς καθαρής ενέργειας.

Παράλληλα ο Οργανισμός επισημαίνει ότι ενώ θα είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, η έρευνα του IEA δείχνει πως η δημιουργία θέσεων εργασίας που σχετίζεται με τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας αντισταθμίζει επί του παρόντος τις απώλειες θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Πτώση πέραν του 1% στις τιμές λόγω αποθεμάτων ΗΠΑ και Μέσης Ανατολής
Bioland Energy: Η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στο Φρέναρος θα έχει σημαντικά οφέλη για την κοινότητα
Νέα άνοδος πέραν του 2% στις τιμές πετρελαίου-Υποχωρούν οι φόβοι για τη Μέση Ανατολή
Η συμφωνία για «Προμηθέα», το ρεαλιστικό σενάριο για ολοκλήρωση του τερματικού και η επιδότηση σε εκκρεμότητα
Φυσικό αέριο: «Φουλάρουν» οι αποθήκες στην Ευρώπη-Πάνω από τα $40 το TTF
Παίρνει μπρος το τερματικό...Κατ’ αρχήν συμφωνία για «Προμηθέα», σύμβουλος για προβλήτα και χερσαίες υποδομές
Βασικός προμηθευτής του ρωσικού αερίου η Κίνα-Παίρνει τα ηνία από την Ευρώπη
Πετρέλαιο: Άλμα σχεδόν 2% στις τιμές του αργού λόγω αισιοδοξίας για την Κίνα
Eni: Σχεδιάζει την πώληση έως και του 49% της μονάδας βιομεθανίου
Τρέχουν οι διαδικασίες για λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου-Οι ανάγκες της ΡΑΕΚ και γιατί βγήκε σε προσφορές