Powered by

Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»

Η αυξανόμενη εταιρική σχέση μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ αποτελεί στρατηγική δέσμευση για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, δήλωσαν στα καταληκτικά τους σχόλια ο Αμερικανός Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά και Ευρω-ασιατικά θέματα James O'Brien και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς Ανδρέας Κακουρής (την ομιλία ανέγνωσε η Θεσσαλία-Σαλίνα Σιάμπου, Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικού) με την ολοκλήρωση του Πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Λευκωσία. 

O κ. O'Brien δήλωσε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Κύπρου-ΗΠΑ «δείχνει πραγματικά πόσο έχει εξελιχθεί η σχέση μας και τα θεμέλια που έχουμε θέσει για να συνεργαστούμε σε αυτή την περιοχή και παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια». Υπέδειξε ότι ένας από τους στόχους είναι η οικοδόμηση της ασφάλειας στην περιοχή, σημειώνοντας ότι αυτό ωφελεί άμεσα τον κυπριακό λαό και πολλούς Αμερικανούς πολίτες και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

«Μιλήσαμε λοιπόν για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και από αυτή την άποψη, συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, έτσι ώστε οι άνθρωποι εδώ να γνωρίζουν ότι είναι ασφαλείς και οι Αμερικανοί σε όλη τη Μέση Ανατολή να γνωρίζουν ότι έχουν έναν ισχυρό εταίρο εδώ για να τους βοηθήσει να παραμείνουν ασφαλείς αν αυτό καταστεί αναγκαίο», είπε.

Παράλληλα, ο κ. O'Brien εξέφρασε τη σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ στον ρόλο της Κύπρου στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, κρίσιμων τροφίμων και φαρμάκων, υλικών για το χειμώνα και άλλων ειδών που χρειάζονται οι άνθρωποι και τα θύματα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ. O'Brien δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών. «Η θέση μας παραμένει μια ισχυρή δέσμευση για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και η απειλή κατά της διεθνούς τάξης από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο συνεργαστήκαμε για να εξουδετερώσουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την Κύπρο και άλλες χώρες της ΕΕ ως τρόπο προμήθειας υλικού για χρήση στον πόλεμο».

Δήλωσε ακόμη ότι πέραν από τα μεγάλα ζητήματα της ασφάλειας, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν οι απειλές που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, από τρομοκρατικές ενέργειες, και από τις κυβερνοεπιθέσεις.

«Μαζί, μόλις κάναμε πραγματικά βήματα κατά των κυβερνοεπιθέσεων, κατά της προσπάθειας χειραγώγησης του πληροφοριακού χώρου στην Κύπρο, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στην επιβολή του νόμου και σε άλλους τομείς», είπε ο κ. O'Brien, ανακοινώνοντας ότι πλέον θα υπάρχει ένας επιπλέον πράκτορας του FBI, ενώ επίκειται και η άφιξη ενός νομικού συμβούλου.

Ακόμη, εξήρε το ρόλο του Κέντρου CYCLOPS, λέγοντας ότι «έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους από 20 χώρες, αξιωματούχους, στο πώς να συνεργάζονται για την καταπολέμηση αυτής της διακρατικής εγκληματικής δραστηριότητας που διαφορετικά θα απειλούσε τους πολίτες μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το υποστηρίζουμε αυτό».

Τέλος, αναφέρθηκε και σε οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους δύο λαούς σε μικρά αλλά και σε μεγάλα έργα υποδομής όπως είναι οι τομείς της ενέργειας, της έρευνας και της συνδεσιμότητας.

Ο κ. Κακουρής από πλευράς του είπε ότι η εγκαθίδρυση του Στρατηγικού Διαλόγου είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που αποτελεί την επιτομή της κοινής δέσμευσης της εταιρικής σχέσης Κύπρου-ΗΠΑ και των κοινών συμφερόντων για την προώθηση και διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανέφερε επίσης ότι η αυξανόμενη εταιρική σχέση μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ αποτελεί στρατηγική δέσμευση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

«Με το να βρίσκονται στο πλευρό της Κύπρου, καθώς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για μια λύση στο Κυπριακό με διαπραγμάτευση εντός του καθορισμένου πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ υπερασπίζονται τη διεθνή νομιμότητα», σημείωσε. Υπέδειξε ακόμη ότι η συνεχής υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για το σκοπό αυτό παραμένει καθοριστική.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Στρατηγικός Διάλογος αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και την προώθηση των επενδύσεων, να εμβαθύνουν τη σχέση τους στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της επέκτασης των δυνατοτήτων του Κέντρου CYCLOPS, να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου, να διευρύνουν τις ευκαιρίες για την εκπαίδευση, να ενισχύσουν τους πολιτιστικούς δεσμούς και τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων.

Είπε ακόμη ότι η υπογραφή των Συμφωνιών Άρτεμις (Artemis Accords) για την ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος «αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας για μια κοινή, ειρηνική, βιώσιμη και διαφανή συνεργασία στο διάστημα».

Ο κ. Κακουρής είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. «Είμαστε επίσης εξαιρετικά ανήσυχοι για τον Λίβανο και τις σοβαρές και απρόβλεπτες επιπτώσεις της εξελισσόμενης κρίσης και υποστηρίζουμε σθεναρά όλες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι επαναβεβαιώθηκε η συνεχής υποστήριξη Κύπρου- ΗΠΑ στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Μετά το πέρας των δηλώσεων και στο περιθώριο των εργασιών του Στρατηγικού Διαλόγου, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, υπέγραψε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords), που αφορούν στην ειρηνική εξερεύνηση και εκμετάλλευση του διαστήματος. 

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στο γραφείο του τον κ. O'Brien με τον οποίο συζήτησε θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και το Κυπριακό.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού
Έτοιμη να δώσει ξανά…ρεύμα στην επιδότηση του ηλεκτρισμού η Κυβέρνηση-«Μέτρα στοχευμένα και διάρκειας»
Είδε ηγέτες επιχειρήσεων από την Ινδία ο Invest Cyprus-Ενισχύονται οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί
Οι προτεραιότητες του Κώστα Καδή για αλιεία και ωκεανούς-Γραπτές απαντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στέφανος Στεφάνου: Κρίσιμος ο ρόλος της Κυβέρνησης για να πετύχει η μεταρρύθμιση της Τ.Α.
DBRS: Η ισχυρή αύξηση των εσόδων βελτίωσε το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Κύπρου
Μ. Παναγιώτου: Σημαντική η διατήρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για στήριξη των γεωργών