Μήνυμα Χριστόδουλου Πατσαλίδη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ-Η προϋπόθεση που θέτει

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει το περιθώριο να μειώσει περαιτέρω τα βασικά της επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο που έχει τεθεί, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί στενά ενδεχόμενους ανοδικούς κινδύνους, εκτιμά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Χριστόδουλος Πατσαλίδης.

Με την οικονομία της ευρωζώνης να παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης και ενδεχομένως να αποδειχθεί πιο αδύναμη από τις προβλέψεις, ο κ. Πατσαλίδης είπε, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg, πως το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για τις πιέσεις στις τιμές και για τον λόγο αυτό το ΔΣ της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτικό να μην αποσύρουν την περιοριστική νομισματική πολιτική πολύ πρόωρα.

«Αν δεν υπάρξουν ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό τότε μπορούμε και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων,» ανέφερε ο Διοικητής της ΚΤΚ στη συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg, από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για τις καθιερωμένες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρόσθεσε πως ο Δεκέμβριος είναι σημαντικός, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, περιλαμβανομένων και των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη. «Συνεπώς θα είμαστε σε καλύτερη θέση να εκτιμήσουμε την στάση μας», συμπλήρωσε.

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στη δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων της και εν μέσω των αυξανόμενων προσδοκιών για νέα μείωση στη συνεδρία του Δεκεμβρίου, ο κ. Πατσαλίδης τάχθηκε υπέρ των σταδιακών βημάτων αντί των «σοβαρών μειώσεων», προκειμένου να αποφευχθεί η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ επέλεξε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η μείωση με ρυθμό 50 μονάδων βάσης θα ήταν δικαιολογημένη μόνο «αν η κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά», είπε ο κ. Πατσαλίδης, σημειώνοντας πως αν και η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται προχωρεί προς μια «ήπια προσγείωση», δηλαδή αποφεύγει την ύφεση.

«Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι και γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί και το παγκόσμιο περιβάλλον καθίσταται πιο επικίνδυνο και λιγότερο προβλέψιμο», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Μήνυμα Χριστόδουλου Πατσαλίδη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ-Η προϋπόθεση που θέτει
Carob Awards 2024: Εντυπωσιακές επικοινωνιακές καμπάνιες, συναρπαστικές ιστορίες και πλήθος κόσμου (pics)
Αλλαγή πλεύσης για την ΕΚΤ-Γιατί φοβάται τον χαμηλό πληθωρισμό
Οι βραβευθέντες των Carob Awards: Eνέπνευσαν, εντυπωσίασαν και τιμήθηκαν από τον θεσμό (pics)
Πολυκλινική Λευκωσίας: Αναβάθμιση, προσθηκομετατροπές και επέκταση με νέο κτίριο
Τα κίνητρα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για προσιτή στέγη και οι τρόποι αξιοποίησης με παραδείγματα
Μάριος Λουκαΐδης: Μονόδρομος οι εξαγορές στο λιανεμπόριο-Πώς θα κινηθούν οι τρεις μεγάλοι παίκτες της αγοράς
Ώθηση στην ορεινή ύπαιθρο Τροόδους με έργα και δράσεις πέραν των €30 εκατ.-Μέτρα για προώθηση της επιχειρηματικότητας
ΚΤΚ: Ανθεκτικός στο σύνολό του ο χρηματοοικονομικός τομέας-Σε θέση να απορροφήσει απρόσμενους κραδασμούς
Η συμφωνία για «Προμηθέα», το ρεαλιστικό σενάριο για ολοκλήρωση του τερματικού και η επιδότηση σε εκκρεμότητα