Μήνυμα Χριστόδουλου Πατσαλίδη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ-Η προϋπόθεση που θέτει

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει το περιθώριο να μειώσει περαιτέρω τα βασικά της επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο που έχει τεθεί, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί στενά ενδεχόμενους ανοδικούς κινδύνους, εκτιμά ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Χριστόδουλος Πατσαλίδης.

Με την οικονομία της ευρωζώνης να παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης και ενδεχομένως να αποδειχθεί πιο αδύναμη από τις προβλέψεις, ο κ. Πατσαλίδης είπε, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg, πως το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για τις πιέσεις στις τιμές και για τον λόγο αυτό το ΔΣ της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι προσεκτικό να μην αποσύρουν την περιοριστική νομισματική πολιτική πολύ πρόωρα.

«Αν δεν υπάρξουν ανοδικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό τότε μπορούμε και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων,» ανέφερε ο Διοικητής της ΚΤΚ στη συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg, από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για τις καθιερωμένες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρόσθεσε πως ο Δεκέμβριος είναι σημαντικός, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, περιλαμβανομένων και των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη. «Συνεπώς θα είμαστε σε καλύτερη θέση να εκτιμήσουμε την στάση μας», συμπλήρωσε.

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στη δεύτερη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων της και εν μέσω των αυξανόμενων προσδοκιών για νέα μείωση στη συνεδρία του Δεκεμβρίου, ο κ. Πατσαλίδης τάχθηκε υπέρ των σταδιακών βημάτων αντί των «σοβαρών μειώσεων», προκειμένου να αποφευχθεί η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ επέλεξε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Η μείωση με ρυθμό 50 μονάδων βάσης θα ήταν δικαιολογημένη μόνο «αν η κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά», είπε ο κ. Πατσαλίδης, σημειώνοντας πως αν και η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται προχωρεί προς μια «ήπια προσγείωση», δηλαδή αποφεύγει την ύφεση.

«Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι και γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί και το παγκόσμιο περιβάλλον καθίσταται πιο επικίνδυνο και λιγότερο προβλέψιμο», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη