Πολύτιμος σύμμαχος για την Κύπρο το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης της Ε.Ε.

Η Κύπρος, όπως και πολλές άλλες χώρες, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σύνθετες προκλήσεις που απαιτούν άμεσες και στρατηγικές μεταρρυθμίσεις.

Από την οικονομική κρίση και την πανδημία μέχρι τις επιτακτικές απαιτήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, η ανάγκη για ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας και της οικονομίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI: Technical Support Instrument) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος για την Κύπρο, παρέχοντας εξειδικευμένη βοήθεια που οδηγεί σε απτά αποτελέσματα.

Το TSI, που ιδρύθηκε το 2021 και διαδέχθηκε το SRSP (Structural Reform Support Programme), διαθέτει προϋπολογισμό 864 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Στόχος του είναι να ενισχύσει τις κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων χωρίς να απαιτείται συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη. Έτσι, η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις υπηρεσίες του TSI, οδηγώντας σε πολλές επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.

Σημαντική είναι και η αναφορά στην πρόσφατη συμμετοχή της Ειρήνης Κυριάκου, Λειτουργού Ανάπτυξης Α της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, στο podcast του καναλιού EUHeyday στο YouTube.

Στη συζήτηση, αναφέρθηκαν οι ρόλοι και οι επιτυχίες του TSI, αποδεικνύοντας τη σημασία του στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που στηρίχθηκε από το TSI είναι η αναμόρφωση του συστήματος δικαιοσύνης στην Κύπρο.

Με την καθοδήγηση ειδικών, εισήχθησαν νέα, αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή και προαγωγή δικαστών, βελτιώνοντας την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα του δικαστικού συστήματος.

Επιπλέον, το TSI έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, με την ανάπτυξη της πρώτης αναφοράς ανταγωνιστικότητας, που εντόπισε τις προκλήσεις και παρείχε στρατηγικές προτάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Η βελτίωση των υπηρεσιών αφερεγγυότητας αποτελεί επίσης ένα σημαντικό επίτευγμα του TSI, που οδήγησε στην ίδρυση νέου τμήματος διαχείρισης αφερεγγυοτήτων και στη βελτίωση των σχετικών διαδικασιών.

Επιπλέον, η στήριξη που παρέχεται έχει ενισχύσει την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, δημιουργώντας έναν πιο σύγχρονο και αποδοτικό κρατικό μηχανισμό.

Το TSI δεν είναι απλώς ένα εργαλείο, αλλά ένας καταλύτης που επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον για την Κύπρο.

Με τη συνεχή υποστήριξή του, η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και να οικοδομήσει μια πιο δίκαιη και δυναμική κοινωνία.

Δειτε Επισης

Ξεκίνησαν οι δράσεις του φετινού Ραδιομαραθωνίου-Συνδιοργανωτής ο όμιλος CNP Κύπρου
Εκπαιδευτική ξενάγηση για σχολεία στην έκθεση «Κύπρος Νήσος: Ιστορία-Μνήμη-Πραγματικότητα»
Οι βραβευθέντες των Carob Awards: Eνέπνευσαν, εντυπωσίασαν και τιμήθηκαν από τον θεσμό (pics)
Πρώτη δύναμη παγκοσμίως η ελληνική ναυτιλία-Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ
James People: Οι νέες τάσεις στις ιδιωτικές αγορές στο Global Yield 2025
Πολύτιμος σύμμαχος για την Κύπρο το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης της Ε.Ε.
Πολυκλινική Λευκωσίας: Αναβάθμιση, προσθηκομετατροπές και επέκταση με νέο κτίριο
Carob Awards: Ο χρυσός νικητής της ενότητας Integration
Carob Awards: Οι χρυσοί νικητές της ενότητας Design & Illustration
Carob Awards: Οι χρυσοί νικητές της ενότητας PR