Powered by

Μ. Παναγιώτου: Σημαντική η διατήρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για στήριξη των γεωργών

Τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος από καταστρεπτικούς, για τη γεωργική παραγωγή, εχθρούς και ασθένειες των φυτών, επεσήμανε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, 21-22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Γεωργίας.

Οι διαφωνίες για την μετά το 2027 Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δεν οδήγησαν τους 27 σε υιοθέτηση σχετικών Συμπερασμάτων, με την κ. Παναγιώτου να σημειώνει ωστόσο τη σημασία διατήρησης της ΚΑΠ ως πυλώνα στήριξης των γεωργών.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των κινδύνων από την εξάπλωση ζωονόσων από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, καθώς και στους κινδύνους για τη διατροφική ασφάλεια από την υποβάθμιση των εδαφών και την απερήμωση που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Συμβούλιο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027, το θέμα των προκλήσεων στην τροφική αλυσίδα της Ε.Ε., το συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα, και οι αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα και για το 2025.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τη θέση της Ε.Ε. που θα τεθεί, κατά την ετήσια συνεδρίαση της ICCAT, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-18 Νοεμβρίου 2024 στη Λεμεσό, προστίθεται.

«Η Δρ Παναγιώτου ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο η φιλοξενία από κοινού με την Επιτροπή της εν λόγω διεθνούς συνάντησης, αφού αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τα είδη τόνου και ξιφία για τις χώρες μέλη της ICCAT», αναφέρεται.

Η Υπουργός, προστίθεται, σημείωσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την εισήγηση της Επιτροπής για διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων διαχείρισης για τον μακρύπτερο τόνο στη Μεσόγειο, ενώ αντιτάχθηκε σε ενδεχόμενη ανακατανομή ποσοστώσεων του.

Αναφέρεται επίσης, ότι, παρά τις διήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις, το κείμενο «για την μετά το 2027 Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) με επίκεντρο τους γεωργούς», λόγω διαφωνιών, «δεν έγινε εφικτό να υιοθετηθεί ως κείμενο Συμπερασμάτων Συμβουλίου». Έλαβε όμως σημαντική στήριξη από μεγάλο αριθμό Κρατών Μελών, γεγονός που δίδει στο κείμενο σημαντική βαρύτητα όσον αφορά τις μελλοντικές αποφάσεις για την ΚΑΠ μετά το 2027, σημειώνεται.

«Η Δρ Παναγιώτου υπογράμμισε ότι τα προτεινόμενα συμπεράσματα καταδεικνύουν τη σημασία διατήρησης της ΚΑΠ ως πυλώνα στήριξης των γεωργών με αποτελεσματικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες, ικανά να αντιμετωπίζουν τις κρίσεις και να διασφαλίζουν τη σταθερότητα της εσωτερικής αγοράς στην Ε.Ε.», αναφέρεται.

«Τόνισε δε τη σημασία που δίδεται στο περιβάλλον, με ιδιαίτερη αναφορά και στο κρίσιμο θέμα του νερού για τη γεωργία, ζήτημα το οποίο αναδείχθηκε και στην πρόσφατη Διάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας των MED9 στην Κύπρο», προστίθεται.

Η Υπουργός, σημειώνεται, αναφέρθηκε επίσης στην αναγνώριση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων των νησιωτικών κρατών μελών (ΚΜ) καθώς και στην ανάγκη ανανέωσης των γενεών και στη σημαντικότητα των μικρών και οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη γεωργία της Ε.Ε..

«Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το κείμενο θα μπορούσε να βελτιωθεί με αναφορά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στα θέματα καινοτομίας και εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Αντιτάχθηκε δε σε ενδεχόμενες αναφορές που παραπέμπουν στην εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων», σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, στην παρέμβασή της κατά τη συζήτηση για τις προκλήσεις στην τροφική αλυσίδα της Ε.Ε., η Δρ Παναγιώτου «επεσήμανε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος από καταστρεπτικούς, για τη γεωργική παραγωγή, εχθρούς και ασθένειες των φυτών».

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των κινδύνων από την εξάπλωση ζωονόσων από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου καθώς και στους κινδύνους για τη διατροφική ασφάλεια από την υποβάθμιση των εδαφών και την απερήμωση που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, προστίθεται.

«Η Υπουργός ανέδειξε περαιτέρω τη σημασία στήριξης της τροφικής αλυσίδας της Ε.Ε. και της ανταγωνιστικότητας των γεωργών, με τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού που να στηρίζουν την πώληση τοπικά παραγόμενων προϊόντων», αναφέρεται.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι στην Κύπρο γίνεται προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών και προώθησης εθελοντικών προτύπων σήμανσης στα προϊόντα διατροφής, βελτιώνοντας τη λειτουργία της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Κύπρος συνυπέγραψε το έγγραφο Πορτογαλίας, για προώθηση ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης και αντιμετώπισης κλιματικών κινδύνων και κρίσεων στην Ε.Ε..

Η Δρ Παναγιώτου στηρίζοντας το αίτημα, «επεσήμανε» τη σημασία της διαμόρφωσης απλών, ευέλικτων, απλοποιημένων και προσαρμοσμένων στις τοπικές ιδιαιτερότητες εργαλείων διαχείρισης κρίσεων, τα οποία θα ενισχύουν τη βιωσιμότητα των ευρωπαίων αγροτών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έκτακτη Ολομέλεια για το όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά-Αποφασίζει για την αναπομπή του Προέδρου