Π. Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Όλα ανοιχτά για τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει ευέλικτη ενόψει της τελευταίας συνεδρίασης του 2024, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πέτερ Κάζιμιρ, ο οποίος δήλωσε ότι ο αποπληθωρισμός είναι σε «σταθερή πορεία» και χαρακτήρισε «δυνατές» περαιτέρω μειώσεις στο κόστος δανεισμού.

«Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», τόνισε ο Κάζιμιρ, σχολιάζοντας πως η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά την προηγούμενη συνεδρίαση «αφήνει ανοιχτά» τα ενδεχόμενα για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος, καθώς η ταχύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού της επέτρεψε να προσφέρει στήριξη στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Παρ' όλο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δε διευκρίνισαν πότε ή πόσο γρήγορα θα μειωθεί από εδώ και πέρα το κόστος δανεισμού, οι επενδυτές «ποντάρουν» σε μια σειρά μειώσεων τους προσεχείς μήνες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (21/10), ο Λιθουανός Γκεντίμινας Σίμκους και ο Λετονός Μάρτινς Κάζακς είχαν κινηθεί σε παρόμοιο μήκος κύματος, δηλώνοντας ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί περαιτέρω εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση του πληθωρισμού.

«Δε μπορώ ακόμα να μιλήσω για την απόφαση του Δεκεμβρίου, αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής: λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σίμκους.

Ο Κάζιμιρ σχολίασε επίσης πως αν τα νέα στοιχεία και οι προβλέψεις επιβεβαιώσουν την επιτάχυνση του αποπληθωρισμού, η ΕΚΤ θα βρεθεί σε θέση να συνεχίσει την κύκλο χαλάρωσης της, παραμένοντας «ευέλικτη και έτοιμη να δράσει αναλόγως».

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως παρά την όποια αισιοδοξία, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες αποδείξεις για μείωση των τιμών των υπηρεσιών και αύξηση των μισθών.

Δειτε Επισης

Η συμφωνία για «Προμηθέα», το ρεαλιστικό σενάριο για ολοκλήρωση του τερματικού και η επιδότηση σε εκκρεμότητα
Καινούρια και αναβαθμισμένα σημεία εξυπηρέτησης από την Ελληνική-Πού βρίσκονται τα νέα καταστήματα
Ελίκκος Ηλία: Αυξημένο ενδιαφέρον επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για επενδύσεις στην αγορά προσιτής κατοικίας
Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική
CBN Young Dragon Awards: Οι τρεις φιναλίστ σε κάθε κατηγορία βράβευσης-Ξεκινά η ψηφοφορία του κοινού
Παίρνει μπρος το τερματικό...Κατ’ αρχήν συμφωνία για «Προμηθέα», σύμβουλος για προβλήτα και χερσαίες υποδομές
Π. Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Όλα ανοιχτά για τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου
Miniso: Κάθοδος στην Κύπρο-Το γνωστό brand από την Κίνα ανοιξε στο MyMall Limassol
Λιανεμπόριο: Ανεβασμένοι τζίροι και ακριβότερα καλάθια αγορών-Πώς κινήθηκαν όλοι οι τομείς
Γιώργος Γεωργίου: Το Nicosia Mall, πού οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του και τα μελλοντικά σχέδια των μετόχων