Powered by

Μήνυμα Παναγιώτου στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία-«Απαραίτητη η εκατέρωθεν υπευθυνότητα»

Απαραίτητη είναι, δηλώνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, η «εκατέρωθεν υπευθυνότητα» αναφορικά με τη μεσολαβητική διαδικασία για την ανανέωσης της Κλαδικής Σύμβασης στη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει ότι αναμένεται η τοποθέτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΥΞΕΚΑ - ΣΕΚ και ΣΥΞΚΑ - ΠΕΟ, καθώς η 21η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων.

«Εκτιμούμε ότι θα επιδειχθεί εκατέρωθεν η απαραίτητη υπευθυνότητα ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή πορεία του κλάδου και να ενισχυθεί η επάρκεια των μισθών των εργαζομένων», αναφέρει ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ΣΤΕΚ και ΠΑΣΥΞΕ έχουν ήδη αποδεχθεί τη Μεσολαβητική Πρόταση.

Ο κ. Παναγιώτου εξηγεί στη γραπτή δήλωσή του ότι «η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διασφαλίζει την ομαλότητα και τη σταθερότητα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι το τέλος του 2027 και βελτιώνει τα εργασιακά ωφελήματα των εργαζομένων του κλάδου με άμεσες αυξήσεις μισθών ύψους +2%, οι οποίοι θα αυξηθούν περαιτέρω στο +3,25% τον Απρίλιο του 2025 και θα φτάσουν στο +7% κατά τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ στους κατώτατους μισθούς που καθορίζονται με κυβερνητικό διάταγμα, προστίθεται αύξηση ύψους +3,5% που προστιθέμενη στην αύξηση του 7,2% που περιλήφθηκε στο προηγούμενο διάταγμα που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2023, οδηγεί σε κατώτατους μισθούς αυξημένους κατά +10,7%».

Ανέφερε, ακόμα, ότι προνοείται «θεσμοθέτηση του 13ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία που συνεπάγεται ετήσια αύξηση που φτάνει στο +8,3% για μερικές χιλιάδες εργαζόμενους που δεν απολαμβάνουν σήμερα αυτού του δικαιώματος».

Άλλα ωφελήματα που προβλέπονται, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι η αύξηση του Ταμείου Προνοίας, η αύξηση αποζημίωσης ημεραργιών, τα βελτιωμένα οδοιπορικά και άλλες παροχές, όπως η συμπληρωμή του επιδόματος πατρότητας για την διασφάλιση καταβολής πλήρους μισθού.

Δειτε Επισης

Μήνυμα Παναγιώτου στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία-«Απαραίτητη η εκατέρωθεν υπευθυνότητα»
Νέες αυθεντικές ιταλικές στιγμές στο εστιατόριο Pinolo-Limited edition menu από νέες ιταλικές γεύσεις
Wizz Air: Αρχίζει δοκιμές λειτουργιών με τη χρήση βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας σε συνεργασία με την Airbus
Εποικοδομητική στάση και αποδοχή της μεσολαβητικής από τους ξενοδόχους, τερτίπια από τις συντεχνίες
Τα δέκα χρόνια παρουσίας και επιτυχημένης πορείας των Burger King στην Κύπρο
Κλειδώνουν οι αποφάσεις του επενδυτή από το Χονγκ Κονγκ και ξεκαθαρίζει το σκηνικό για το «Ρόδον»
Ναι από ΠΑΣΥΞΕ με οριακή πλειοψηφία στη μεσολαβητική Παναγιώτου για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία
Emirates: Επένδυση ύψους 48 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ φέρνει την πρωτοπορία στην εκπαίδευση πιλότων
Αναβάθμιση των συστημάτων της Αστυνομίας προκάλεσε καθυστερήσεις-Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση
Jazeera Airways: Δυο πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Κουβέιτ και Λάρνακας