Διάρκεια στα μέτρα, έγκαιρη ενημέρωση και εμπλουτισμό κατηγοριών για μηδενικό ΦΠΑ ζητούν οι υπεραγορές

Την επερχόμενη επαναφορά του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες βασικών καταναλωτικών αγαθών, χαιρετίζουν οι υπεραγορές, προκρίνοντας, μεταξύ άλλων, τη διάρκεια των μέτρων που δημιουργούν ελαφρύνσεις στους πολίτες, καθώς και την προσθήκη νέων κατηγοριών προϊόντων, στα οποία θα μπορούσε να επιβληθεί μηδενικός ΦΠΑ.

Τα προϊόντα, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην πρόταση που θα κατατεθεί για έγκριση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αφορούν παιδικές πάνες, πάνες ενηλίκων, παιδικό γάλα, είδη γυναικείας υγιεινής προστασίας, φρούτα και λαχανικά.

Τα εν λόγω προϊόντα θα πωλούνται με μηδενικό ΦΠΑ, χωρίς να καθοριστεί συγκεκριμένη περίοδος λήξης του μέτρου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό.

«Να διορθώνονται τα λάθη»

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της επαναφοράς των μέτρων, τα οποία στήριξαν εμπράκτως τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι υπήρξε έμμεση παραδοχή από πλευράς κυβέρνησης για λανθασμένο χειρισμό, μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν λόγω της κατάργησης του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη από την 1η Οκτωβρίου.

«Η διατήρηση των ελαφρύνσεων σε συγκεκριμένες βασικές κατηγορίες θα εξακολουθήσει να στηρίζει τα νοικοκυριά.

Ενδεχομένως να έχουν αντιληφθεί το λάθος τους (από πλευράς κυβέρνησης), έστω έμμεσα και είναι κάτι που φάνηκε εκ των πραγμάτων, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν για καθυστέρηση στην ενημέρωση», επεσήμανε σχετικά, εξηγώντας ότι το ζήτημα είναι να αναγνωρίζονται, να διορθώνονται τα λάθη και να παρέχεται ουσιαστική στήριξη προς τους καταναλωτές.

Το προϊόν με τη μεγαλύτερη ανακούφιση

Την ίδια ώρα, οι λιανέμποροι τροφίμων ζητούν τη διάρκεια των μέτρων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει οικονομική ευχέρεια, υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσαν στη λίστα του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ να ενταχθούν και άλλες κατηγορίες προϊόντων, ανακουφίζοντας έτσι σε κάποιο βαθμό τους καταναλωτές.

Το υπ’ αριθμόν ένα προϊόν, για το οποίο κρίνεται από όλους απαραίτητη η συνέχιση του μηδενικού ΦΠΑ ή στην εσχάτη η μείωσή του από το 19% στο 5% είναι οι παιδικές πάνες και οι πάνες ενηλίκων, καθώς πρόκειται για μία πολυδάπανη κατηγορία που βρίσκεται καθημερινά στο καλάθι νεαρών ζευγαριών και οικογενειών/ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, με το εκτιμώμενο κόστος εξοικονόμησης για κάθε συσκευασία χωρίς φορολογική επιβάρυνση να κυμαίνεται μεταξύ €2,5 και €3.

«Είχαμε προτείνει στους αρμόδιους, τουλάχιστον για την κατηγορία των παιδικών πανών και των πανών ενηλίκων, ο μηδενικός ή μειωμένος ΦΠΑ να παραμείνει για μεγάλο διάστημα», τόνισε σχετικά ο κ. Χατζηαδάμου.

Ζητούν χρόνο για προγραμματισμό και ομαλή μετάβαση

Οι υπεραγορές βρίσκονται σε στάση αναμονής, ευελπιστώντας σε έγκαιρη ενημέρωση και διευκρινίσεις για την εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου η προσαρμογή στις νέες μειωμένες τιμές για συγκεκριμένες κατηγορίες βασικών προϊόντων να γίνει ομαλά και όχι εν μέσω χρονικών πιέσεων, όπως δηλαδή έγινε στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τερματισμό της εφαρμογής μηδενικού ΦΠΑ σε κατηγορίες προϊόντων.

Τονίζεται ότι για μία μεγάλη υπεραγορά, η αλλαγή στις τιμές ενδέχεται να αφορά μέχρι 3.500-4.000 κωδικούς προϊόντων.

Συνεπώς, θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους καταστηματάρχες προκειμένου η μετάβαση στις νέες τιμές να πραγματοποιηθεί με ομαλότητα και σαφή χρονικό προγραμματισμό.

Δειτε Επισης

Διάρκεια στα μέτρα, έγκαιρη ενημέρωση και εμπλουτισμό κατηγοριών για μηδενικό ΦΠΑ ζητούν οι υπεραγορές
Εξαγορές και συγχωνεύσεις... Τα μεγάλα deals της χρονιάς που ταράζουν τα νερά στο επιχειρείν της Κύπρου
Ο οδικός χάρτης και το βασικό κριτήριο της κυβέρνησης για διαμόρφωση πακέτου μέτρων για την ακρίβεια
'Εβαλαν την Κύπρο στο μάτι οι χάκερ... «Κτύπησαν» και την κυβερνητική πύλη gov.cy-Έξι επιθέσεις σε τρεις ημέρες
Η συμμόρφωση στην Κύπρο-Η εξέλιξη ενός κλάδου σε... επανάσταση και ποια περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν
Στο τεύχος Οκτωβρίου του GOLD: Ο τομέας των επενδυτικών υπηρεσιών και το προφίλ 18 εταιρείων στην Κύπρο
Καλώδιο οπτικών ινών συνολικού μήκους 521.020 χιλιομέτρων για να συνδέσει Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία και Ιταλία
Σκλαβενίτης-Παπαντωνίου: Το mega deal του λιανεμπορίου παίρνει σάρκα και οστά και αλλάζει τις ισορροπίες
Επιτυχής αντιμετώπιση προσπάθειας κυβερνοεπίθεσης στις ιστοσελίδες της Τρ. Κύπρου-Η επίσημη ενημέρωση
Jazeera Airways: Δυο πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Κουβέιτ και Λάρνακας