Powered by

Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, η Ελβετία κατέκτησε την πρώτη θέση ως η χώρα με τα περισσότερα ταλέντα, σύμφωνα με την έκθεση του IMD World Talent Ranking 2024. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί τη σταθερή και ισχυρή δεξαμενή ταλέντων της χώρας, παρά τις συνεχείς αλλαγές στο παγκόσμιο εργασιακό τοπίο.

Η κατάταξη αυτή μετρά την απόδοση των οικονομιών σε ό,τι αφορά τη διατήρηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους. Η φετινή λίστα διαμορφώθηκε μέσα από έναν συνδυασμό απαντήσεων σε έρευνες και δεδομένα από το IMD World Competitiveness Center και εξωτερικές πηγές από 67 οικονομίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το CNBC, οι 10 πιο ανταγωνιστικές οικονομίες για ταλέντα παγκοσμίως είναι οι εξής:

  1. Ελβετία
  2. Σιγκαπούρη
  3. Λουξεμβούργο
  4. Σουηδία
  5. Δανία
  6. Ισλανδία
  7. Νορβηγία
  8. Ολλανδία
  9. Χονγκ Κονγκ
  10. Αυστρία

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριάρχησαν στη φετινή κατάταξη, καταλαμβάνοντας τις οκτώ από τις δέκα πρώτες θέσεις. Μόνο, δύο ασιατικές οικονομίες βρέθηκαν στη λίστα. Συγκεκριμένα, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ κατέλαβαν τη δεύτερη και την ένατη θέση, αντίστοιχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην πρώτη δεκάδα, πέφτοντας έξι θέσεις κατακτώντας την 21η θέση φέτος. Σημαντική ήταν η πτώση των ΗΠΑ στην κατηγορία της ελκυστικότητας, όπου από τη δεύτερη θέση το 2020, κατέκτησαν την 14η θέση το 2024. Αυτή η πτώση αποδίδεται στο υψηλό κόστος ζωής και στη φορολογία προσωπικού εισοδήματος.

Επιπλέον, οιΗΠΑ βρέθηκαν στη 32η θέση στην κατηγορία της ετοιμότητας. Χαρακτηρίστηκαν κάτω του μέσου όρου σε δεξιότητες γλωσσών, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν την 47η θέση από τις 67 οικονομίες παγκοσμίως.

Η Ελβετία συνεχίζει να είναι στην κορυφή της ανταγωνιστικότητας στον τομέα των ταλέντων, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση από την αρχή της κατάταξης το 2014.

Η χώρα διακρίνεται ιδιαίτερα στους τομείς της επένδυσης και της ανάπτυξης, καθώς και της ελκυστικότητας.

Ξεχωρίζει σε αρκετά κριτήρια, όπως η ποιότητα ζωής, η υγειονομική υποδομή, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η ύπαρξη κατώτατου μισθού και η ικανότητα προσέλκυσης υψηλά εξειδικευμένων ξένων επαγγελματιών.

Η Σιγκαπούρη είναι επίσης από τους μεγάλους κερδισμένους φέτος.

Η άνοδος της από την 18η θέση το 2014 στη δεύτερη θέση φέτος μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την κυριαρχία της Ελβετίας στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με την έκθεση.

Η άνοδος της Σιγκαπούρης οφείλεται κυρίως στην ετοιμότητα του ταλέντου της, που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως.

Επιπλέον, η χώρα παρουσιάζει την υψηλότερη απουσία διακρίσεων και την πρώτη θέση στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού, την διαθεσιμότητα εξειδικευμένου προσωπικού και τις οικονομικές δεξιότητες.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τα ταλέντα

Η έκθεση του 2024 WTR, με τίτλο «οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον», επικεντρώνεται επίσης στον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στο παγκόσμιο τοπίο ταλέντων.

«Η διάχυση της τεχνητής νοημοσύνης μεταμορφώνει βιομηχανίες και αναδιαμορφώνει την παγκόσμια οικονομία με τρόπους που δεν έχουν ξαναδεί, δημιουργώντας τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα των ταλέντων», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IMD World Competitiveness Center, Χοσέ Καμπαλέρο, στην έκθεση.

Αν και η AI μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, απειλεί επίσης την ευρεία απώλεια θέσεων εργασίας, ειδικά σε τομείς που εξαρτώνται από επαναλαμβανόμενες εργασίες και αυτοματοποίηση, πρόσθεσε ο Καμπαλέρο.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, υψηλόβαθμα στελέχη θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη πιο ορατή στον χώρο εργασίας μέσα από την αντικατάσταση ανθρώπων. Επιπλέον, οι διακρίσεις φαίνεται να αυξάνονται σε αυτές τις οικονομίες, όπως αναφέρει το blog του IMD.

Η ενσωμάτωση της AI στο εργατικό δυναμικό μπορεί να εισάγει νέες μορφές διακρίσεων, όπως οι μεροληπτικοί αλγόριθμοι, οι οποίοι ενδέχεται να ενισχύσουν τις υπάρχουσες ανισότητες και να έχουν ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις στις περιθωριοποιημένες κοινότητες, τονίζεται στην έκθεση.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες είναι πάνω από δύο φορές πιο πιθανό να επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση (7,9%) σε σύγκριση με τους άνδρες (2,9%) στις ανεπτυγμένες χώρες. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πιο πιθανό επομένως, να αυξηθούν οι διακρίσεις από την υιοθέτηση της AI βραχυπρόθεσμα, στο μεταξύ ωστόσο, αναμένεται να αποκομίσουν μεγαλύτερα συνολικά οφέλη, σύμφωνα με την έκθεση.

Δειτε Επισης

Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές
Χρυσός: Διατηρεί τα κέρδη του μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
Ράλι στα «ασφαλή» assets, αναταράξεις σε μετοχές και ομόλογα μετά την επίθεση του Ιράν
S&P: Υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εξαιτίας των «ρίσκων για την ασφάλεια»
Τριγμοί στις αγορές με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή-Αρνητικές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος