Powered by

Με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και ενάμισι χρόνο το τρίτο τρίμηνο του 2024 η Κίνα

Τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και ενάμισι χρόνο κατέγραψε η Κίνα το τρίτο τρίμηνο του 2024, την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη ανακοίνωσε την επεξεργασία νέων μέτρων τόνωσης της αγοράς, αφήνοντας επίσης να νοηθεί πως μια νέα μείωση επιτοκίων θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Αν και οι κινεζικές Αρχές στοχεύουν ετήσιο ρυθμό επέκτασης του ΑΕΠ κατά 5%, ο στόχος καθίσταται δύσκολος λόγω της υποτονικής κατανάλωσης και της παρατεταμένης κρίσης χρέους στον τομέα κολοσσιαίο τομέα των ακινήτων.

Η κινεζική στατιστική υπηρεσία (NBS) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η κινεζική οικονομία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 4,6% σε ετήσια βάση, από 4,7% το προηγούμενο τρίμηνο, που αποτελεί την μικρότερη επίδοση από τις αρχές του 2023, όταν η Κίνα εξερχόταν από την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων Covid-19.

H ΝΒS αναγνώρισε την ύπαρξη ενός «περίπλοκου και αρνητικού εξωτερικού περιβάλλοντος, καθώς και νέων προβλημάτων στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας».

Την ίδια ώρα κάποια στοιχεία, όπως οι λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου, μία μέτρηση της καταναλωτικής δραστηριότητας, παρείχε μια ακτίδα φωτός, ενώ μέσω μιας σειράς μετρήσεων κάτω των προβλέψεων, όπως τον πληθωρισμό, τις επενδύσεις και το εμπόριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωση σήμερα μια διευκόλυνση ασφαλίστρου για ταμεία και ασφαλιστές με αρχικό ποσό πέραν των 200 δισ γιουαν ($28,1 δισ), όπως ανακοίνωσαν κρατικά ΜΜΕ. Πιστεύεται ότι ο μηχανισμός αυτός θα προσφέρει περισσότερη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές, οι οποίες με τη σειρά τους θα στηρίξουν την ευρύτερη οικονομία.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της PBoC Παν Γκονσένγκ δήλωσε ότι εξετάζεται η περαιτέρω μείωση του ποσού που οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν σε απόθεμα.

Πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον ρυθμό ανάπτυξης, κρατικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας μείωσαν τα επιτόκια σε καταθέσεις σε γιουάν για δεύτερη φορά φέτος, ως μια κίνηση για ενίσχυση του δανεισμού.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι είναι αισιόδοξο για επίτευξη του στόχου για ρυθμό ανάπτυξης 5%, ενώ οικονομολόγοι λένε ότι χρειάζονται περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Δειτε Επισης

Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο