Στην έκδοση με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου-Επαγγελματικοί σύνδεσμοι ως κρίσιμοι φορείς της οικονομίας
InBusinessNews 06:53 - 18 Οκτωβρίου 2024
Πέντε πρόεδροι σημαντικών επαγγελματικών συνδέσμων μιλούν στην συλλεκτική έκδοση του IN Business Οκτωβρίου με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου, για τους τομείς τους και το ευρύτερο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
Πού επικεντρώνονται οι προτεραιότητες, τα πλάνα και οι απαιτήσεις κρίσιμων φορέων και κλάδων της οικονομίας.
Η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και του κράτους, η στροφή προς το cloud computing και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν κυρίαρχες τάσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Πληροφορικής (CITEA), Δημήτρη Νησιώτη στον κλάδο που εκπροσωπεί.
Από την πλευρά του ο Θάνος Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) επισημαίνει πως δράσεις μέγιστης ευελιξίας και προσαρμοστικότητας απαιτούν πρωτίστως οι συγκυρίες σήμερα από τη ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Με τη συνεισφορά της στην τοπική οικονομία να ανέρχεται στο 18% του ΑΕΠ της χώρας, έχει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.
Ταυτόχρονα, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο με την αρωγή που προσφέρει στις εταιρείες-μέλη του και τις δράσεις που αναπτύσσει, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Θέμη Παπαδόπουλο, στοχεύει σε διατήρηση της καλής φήμης που απολαύει η κυπριακή σημαία και βρίσκεται σε εγρήγορση ώστε ο τομέας της ναυτιλίας να εξακολουθήσει να δυναμώνει παρά τις όποιες αντιξοότητες.
Συνάμα, προσιτή στέγη και πράσινες αναπτύξεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον του τομέα ανάπτυξης γης σήμερα.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Γιάννη Μισιρλή, εγκύπτει με ιδιαίτερη θέρμη στα θέματα αυτά, στρέφοντας περισσότερο την προσοχή του στη βελτίωση και την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής που έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Νίκος Χειμαρίδης, θέτει environmental social governance (ESG), τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τεχνολογία ως άξονες ανάπτυξης σε έναν κλάδο όπου ρυθμιστικά και κανονιστικά πλαίσια εμπλουτίζονται καθημερινώς, κρατώντας τους επαγγελματίες σε διαρκή εγρήγορση στην προσπάθεια να λογαριάζουν σωστά τα επόμενα βήματα και τις προοπτικές.
Με τους τομείς να διατηρούν σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας μας οι απόψεις, οι θέσεις και οι δράσεις τους καθορίζουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας μας.