Powered by

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει τις παγκόσμιες προκλήσεις ως ευκαιρία για ανανέωση

Η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις προκλήσεις που θέτει μια όλο και πιο κατακερματισμένη παγκόσμια τάξη και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις ως ευκαιρία για να ενισχύσει τα θεμέλια της εγχώριας αγοράς της, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ως ανοικτή οικονομία, η ήπειρος είναι περισσότερο εκτεθειμένη από άλλες στις δυσμενείς επιπτώσεις των αλλαγών, δήλωσε η ίδια στους συναδέλφους της που ασκούν πολιτική σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα την Τετάρτη (16/10). Αλλά με τη σωστή αντίδραση, η Ευρώπη έχει επίσης πολλά να κερδίσει, είπε.

«Μια λιγότερο ευνοϊκή παγκόσμια οικονομία μπορεί να μας ωθήσει να ολοκληρώσουμε την εγχώρια αγορά μας», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Ο εντονότερος ξένος ανταγωνισμός μπορεί να μας ενθαρρύνει να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες. Μια πιο ασταθής γεωπολιτική μπορεί να μας ωθήσει να γίνουμε πιο ασφαλείς ενεργειακά και αυτάρκεις στις αλυσίδες εφοδιασμού μας».

Οι παρατηρήσεις της έρχονται την παραμονή της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου που πολύ πιθανόν να δει την ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος. Η οικονομία της ευρωζώνης δυσκολεύεται και ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα σε όλο το μπλοκ των 20 χωρών είναι υψηλή – εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι εχθρική, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο και οι κινέζοι κατασκευαστές θα πιέσουν την Ευρώπη πιο επιθετικά από ποτέ.

«Η παγκόσμια τάξη που ξέραμε ξεθωριάζει» και η μετάβαση σε νέες πραγματικότητες – κατακερματισμένο εμπόριο, κρατικά υποστηριζόμενος ανταγωνισμός και συγκρούσεις – αποτελεί πρόκληση, δήλωσε η Λαγκάρντ. «Αλλά αν την προσεγγίσουμε με το σωστό πνεύμα, πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ανανέωση».

Δειτε Επισης

Ηνωμένο Βασίλειο: Έρχονται κυρώσεις για εταιρείες social media που δεν προφυλάσσουν ανήλικους
Λαγκάρντ: Η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει τις παγκόσμιες προκλήσεις ως ευκαιρία για ανανέωση
Στο 1,7% υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
Χρυσός: Προβλέψεις της αγοράς για άνοδο ρεκόρ κατά 10% ως τον Οκτώβριο του 2025
Δείχνει τα δόντια του στην οικονομία του Ισραήλ ο πόλεμος-Ανάπτυξη βραδύτερη από την αναμενόμενη
Τα δύο ελληνικά νησιά στα ελκυστικότερα για τους Γάλλους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα
Ένα νέο ορόσημο για την Tesla-Ολοκλήρωσε την παραγωγή τριών εκατ. ηλεκτροκίνητων οχημάτων
Στους Ατσέμογλου, Τζόνσον και Ρόμπινσον το Νόμπελ Οικονομίας 2024
Από τι θα εξαρτηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα οι αγορές πετρελαίου
Μήνυμα Κίνας προς Ε.Ε. για τα ηλεκτροκίνητα οχημάτα-Η προειδοποίηση που απευθύνει για τους δασμούς