Powered by

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει τις παγκόσμιες προκλήσεις ως ευκαιρία για ανανέωση

Η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις προκλήσεις που θέτει μια όλο και πιο κατακερματισμένη παγκόσμια τάξη και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις ως ευκαιρία για να ενισχύσει τα θεμέλια της εγχώριας αγοράς της, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ως ανοικτή οικονομία, η ήπειρος είναι περισσότερο εκτεθειμένη από άλλες στις δυσμενείς επιπτώσεις των αλλαγών, δήλωσε η ίδια στους συναδέλφους της που ασκούν πολιτική σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα την Τετάρτη (16/10). Αλλά με τη σωστή αντίδραση, η Ευρώπη έχει επίσης πολλά να κερδίσει, είπε.

«Μια λιγότερο ευνοϊκή παγκόσμια οικονομία μπορεί να μας ωθήσει να ολοκληρώσουμε την εγχώρια αγορά μας», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Ο εντονότερος ξένος ανταγωνισμός μπορεί να μας ενθαρρύνει να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες. Μια πιο ασταθής γεωπολιτική μπορεί να μας ωθήσει να γίνουμε πιο ασφαλείς ενεργειακά και αυτάρκεις στις αλυσίδες εφοδιασμού μας».

Οι παρατηρήσεις της έρχονται την παραμονή της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου που πολύ πιθανόν να δει την ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος. Η οικονομία της ευρωζώνης δυσκολεύεται και ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα σε όλο το μπλοκ των 20 χωρών είναι υψηλή – εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι εχθρική, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο και οι κινέζοι κατασκευαστές θα πιέσουν την Ευρώπη πιο επιθετικά από ποτέ.

«Η παγκόσμια τάξη που ξέραμε ξεθωριάζει» και η μετάβαση σε νέες πραγματικότητες – κατακερματισμένο εμπόριο, κρατικά υποστηριζόμενος ανταγωνισμός και συγκρούσεις – αποτελεί πρόκληση, δήλωσε η Λαγκάρντ. «Αλλά αν την προσεγγίσουμε με το σωστό πνεύμα, πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ανανέωση».

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου
Η Βρετανία θέλει να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων