Ο οδικός χάρτης για ίδρυσης νέας Συνεργατικής τράπεζας-Σε αναζήτηση αναδόχου για δημόσια προσφορά

Στην αναζήτηση αναδόχου για τον καταρτισμό ενημερωτικού δελτίου και την έκδοση μετοχών, βρίσκεται η Παγκύπρια Εταιρεία Προώθησης Συνεργατισμού, η οποία έχει καταρτίσει ένα οδικό χάρτη για το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας «νέας μικρής Συνεργατικής τράπεζας», που φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε μετά τη κατάρρευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας το 2018, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρός της Πανίκος Χάμπας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χάμπας ανέλυσε τα βήματα που έχουν γίνει προς της κατεύθυνση της επανασύστασης του Συνεργατισμού στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε, στις 10 Δεκεμβρίου 2021 είχε εγγραφεί στον Έφορο Συνεργατισμού η Παγκύπρια Εταιρεία Προώθησης Συνεργατισμού, «γιατί ο στόχος ήταν ακριβώς να διερευνήσουμε τις αντικειμενικές και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Κύπρο και να δούμε και τον υποκειμενικό παράγοντα».

«Για να διερευνήσουμε αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και αν υπάρχει περιθώριο για να γίνει μια νέα παγκύπρια συνεργατική τράπεζα, η οποία να είναι μπορέσει να είναι το αντίβαρο σε αυτό που ζούμε εδώ στη Κύπρο όπου σχεδόν δύο τράπεζες ελέγχουν το 80% του συστήματος», είπε.

Ακολούθως στις 15 Μαρτίου του 2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, όπου εξελέγη 19μελές Διοικητικό Συμβούλιο, με Γραμματέα και μέλη και ως πρόεδρο τον ίδιο.

Σύμφωνα με τον Χάμπα, αφού συμβουλεύθηκαν ειδικούς στα θέματα δημιουργίας νέας συνεργατικής τράπεζας, συντάχθηκαν οι όροι και προκηρύχθηκε προσφορά, με τέσσερις εταιρείες να υποβάλλουν προσφορές.

Κατόπιν αξιολόγησης βάσει των προτύπων των δημόσιων προσφορών, η προσφορά κατακυρώθηκε στον οίκο PwC, πρόσθεσε.

Η προσφορά χωρίστηκε σε δύο μέρη, με το ένα να αφορά τη μελέτη βιωσιμότητας, προκειμένου να διαφανεί το κατά πόσον μπορεί να λειτουργήσει νέα συνεργατική τράπεζα στην Κύπρο.

Η μελέτη, πρόσθεσε ο κ. Χάμπας, κατέδειξε ότι αυτό είναι βιώσιμο με πενταετές πλάνο, ενώ διεξήχθη και άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress-test) στο πρότυπο που εφαρμόζεται στις εμπορικές τράπεζες.

Ο κ. Χάμπας σημείωσε ακόμη ότι άρχισαν οι ενημερωτικές συναντήσεις με το κοινό, με την πρώτη συνάντηση χθες στα Λύμπια, περιλαμβανομένων και εκπροσώπων του Κοινοβουλίου. Χρειάζεται, πρόσθεσε, η στήριξη του πολιτικού συστήματος, αφού θα απαιτηθεί τροποποίηση του περί Συνεργατισμού Νόμου.

Παράλληλα, εκπρόσωποι της εταιρείας προχώρησαν σε συναντήσεις τόσο με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου όσο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, ο κ. Χάμπας είπε ότι έγιναν εποικοδομητικές συναντήσεις με τον τέως Διοικητή της ΚΤΚ Κωνσταντίνο Ηροδότου όσο και τον διάδοχό του Χριστόδουλο Πατσαλίδη.

Για τη συνάντηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Χάμπας σημείωσε ότι τους διευκρινίστηκε πως όποιος βγει σε δημόσιες προσφορές με πέραν των 150 μετόχων, θα πρέπει να εκδώσει ενημερωτικό δελτίο (prospectus).

«Είμαστε σε αυτό το στάδιο, ερευνούμε τις διαδικασίες για να δούμε το κόστος και το πώς θα γίνει η όλη διαδικασία για την ετοιμασία του prospectus», ανέφερε ο κ. Χάμπας, προσθέτοντας ότι ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες που προνοούνται από τους θεσμούς του κράτους «για μια νέα μικρή συνεργατική τράπεζα».

Κατέστησε σαφές ότι δεν θα πάει στα επίπεδα του προηγούμενου συνεργατισμού, ο οποίος μετά το 2013 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο. «Θα κτίσουμε λιθαράκι λιθαράκι προσεκτικά για να μην γίνουν τα ίδια λάθη που έγιναν προηγουμένως», πρόσθεσε.

«Εμείς δεν θέλουμε και δεν θα επιδιώξουμε να γίνουμε συστημική τράπεζα και για αυτό θα είμαστε μια συνεργατική τράπεζα που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο», είπε.

Ο κ. Χάμπας σημείωσε ότι θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης της τεχνολογίας έτσι ώστε να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος λειτουργίας, ενώ θα γίνει προσπάθεια να προσληφθούν άνθρωποι με προσόντα και να συμπεριληφθούν νέες και νέοι και στο Διοικητικό Συμβούλιο που θα υποβληθεί στην ΚΤΚ και στην ΕΚΤ.

Όσον αφορά τη δανειακή πολιτική, ο κ. Χάμπας είπε πως η νέα συνεργατική τράπεζα θα εστιάσει στην παραχώρηση φοιτητικών, εκπαιδευτικών, ιατρικών και στεγαστικών δανείων, δανείων για την πράσινη ανάπτυξη, για ανακαινίσεις, καθώς και για τη δανειοδότηση του πρωτογενούς τομέα.

Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Χάμπας είπε ότι υπάρχει περιθώριο συμμετοχής στη χρηματοδότηση του τομέα, αφού από το 2004 μέχρι το 2024 έγιναν €1,2 δισ. επενδύσεις που αξιοποιήθηκαν στην καλλιέργεια της γης.

Σημειώνεται ότι βάσει του περί τραπεζικών εργασιών νόμου, η παραχώρηση άδειας έναρξης λειτουργίας δραστηριότητας πιστωτικού ιδρύματος, δίνεται σε πιστωτικό ίδρυμα με χωριστά ίδια κεφάλαια ή αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον €5 εκατ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την έκδοση μετοχών. Κάναμε έρευνα αγοράς, η οποία έδειξε πολλά στοιχεία για την ικανοποίηση με τις τράπεζες και για προσέλκυση καταθέσεων», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο, αφού η μελέτη αυτή έγινε πριν δύο χρόνια.

Σημείωσε ότι γίνεται έρευνα για τη επιλογή της αναδόχου εταιρείας, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιλογής και δεύτερης εταιρείας αν αυτό χρειαστεί.

Είπε τέλος πως θα συνεχιστούν οι περιφερειακές συσκέψεις με τη συνέχεια να δίνεται στο Αρεδιού, στον Δήμο Λατσιών – Γερίου αλλά και στη Λεμεσό.

Δειτε Επισης

Ο οδικός χάρτης για ίδρυσης νέας Συνεργατικής τράπεζας-Σε αναζήτηση αναδόχου για δημόσια προσφορά
Freedom Holding Corp.: Πέμπτη επέτειος της IPO στο NASDAQ με αύξηση κεφαλαιοποίησης και ρεκόρ επιχειρηματικών αποτελεσμάτων
Οκτώ απαντήσεις για την πρόταση του ΑΚΕΛ σε σχέση με την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Έτοιμη για την τρίτη μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ-Το στοίχημα των αγορών
Σημαντικές διακρίσεις για την AstroBank από το περιοδικό Global Finance
Στα €334 εκ. η αξία της επένδυσης της Demetra στην Ελληνική Τράπεζα-Αυξήθηκε κατά €90 εκ. σε ένα χρόνο
Το ύψος των επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες στην Κύπρο-Τι δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
Delfi Partners: Πέφτει το Euribor και αυξάνονται τα νέα στεγαστικά δάνεια
Δικαίωσε την ΚΤΚ το Γαλλικό Ανώτατο Δικαστήριο-Τέλος στη νομική διαμάχη για εξυγίανση της FBME
Επιφυλακτική η ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων-Τα πρακτικά της συνεδρίας Σεπτεμβρίου