Google: Η πρώτη Big Tech που στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της

Ο πρώτος τεχνολογικός κολοσσός που στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια για να καλύψει μέρος των αναγκών της γίνεται η Google, καθώς ο όμιλος προχώρησε στην παραγγελία 6 έως 7 μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMRs) προκειμένου να καλύψει τα ενεργοβόρα data centers που διαθέτει και μάλιστα με καθαρό τρόπο, ήτοι με χαμηλή παραγωγή ρύπων άνθρακα.

Η παραγγελία κατατέθηκε προς την ανερχόμενη start-up του κλάδου, Kairos Power και αφορά SMRs συνολικής απόδοσης 500 megawatts.

Το οικονομικό ύψος της συμφωνίας δεν έγινε γνωστό, όπως και το αν η Google σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των SMRs ή να πληρώσει απλά το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγουν.

Η επτά ετών Kairos, από την πλευρά της, έχει δηλώσει πως στοχεύει στην έναρξη της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για εμπορική χρήση μέχρι το 2030.

Μάλιστα, η έγκριση που έλαβε για τον νέο τύπο αντιδραστήρα που έχει στα «σκαριά» ήταν η πρώτη για τον κλάδο εδώ και περίπου μισό αιώνα.

Σημειωτέον πως συνολικά οι ΗΠΑ, ως χώρα, έχουν θέσει σε λειτουργία μόλις τρεις νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η συμφωνία «είναι ιστορικής σημασίας για μας στην Google και την 15ετή πορεία μας προς την καθαρή ενέργεια» σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τμήματος ενέργειας και κλίματος της Big Tech, Μάικλ Τέρελ.

Με τον τρόπο αυτό, εξάλλου, ο τεχνολογικός κολοσσός πρόλαβε τον ανταγωνισμό, δεδομένου πως ήδη στον κλάδο έχει φουντώσει η συζήτηση για την ανάγκη στροφής προς την πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών του.

Τον περασμένο μήνα και η Microsoft είχε δηλώσει το ενδιαφέρον της για να αγοράσει ρεύμα από την πυρηνική μονάδα του Three Mile Island, όμως η Google είναι η πρώτη που ουσιαστικά αποκτά ενεργό ρόλο στον κλάδο.

Δειτε Επισης

Ε.Ε.: Εντείνει τις πιέσεις στην Apple να ανοίξει το λειτουργικό σύστημα iPhone σε ανταγωνιστές
Σε λειτουργία ο «Ψηφιακός Βοηθός»-Η πρώτη εφαρμογή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στο κυπριακό δημόσιο
Συγχωνεύονται Entersoft και Softone...Ο ενιαίος οργανισμός που δημιουργείται και η διοικητική ομάδα του νέου ομίλου
Πώς η πρόβλεψη ζήτησης λύνεται με το ERP
Συμφωνία ΑΔΜΗΕ-Serverfarm για ανάπτυξη και λειτουργία υπερσύγχρονων Data Centers στην Ελλάδα
Παρουσιάστηκε ο ψηφιακός πολίτης-Η πρώτη ψηφιακή λύση στο δημόσιο με τεχνολογίες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης
Τρίτη διαδοχική πιστοποίηση ως εργοδότης ίσων ευκαιριών για την Cablenet
Ο τρόπος λειτουργίας του GPS, οι εφαρμογές και οι σύγχρονες προκλήσεις- Η διάλεξη του ΕΒΕΑ και του ΤΕΠΑΚ
Πώς το CRM μπορεί να βοηθήσει την επιτυχία μιας επιχείρησης-Άμεσες βελτιώσεις στην κερδοφορία
Διαθέσιμη και στα ελληνικά η ζωντανή μετατροπή ομιλίας σε κείμενο από το Amazon Transcribe