Powered by

Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Τα σημαντικά αποτελέσματα, ο θετικός αντίκτυπος και τα περιθώρια βελτίωσης

Θετικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία επέφερε η υλοποίηση του Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου.

Για τις επιδράσεις του και την πορεία υλοποίησής του, συζήτησαν στο πλαίσιο πάνελ αρμόδιοι φορείς, κατά τη διάρκεια της 3ης Ετήσιας Εκδήλωσης για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου που διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Ο Ανδρέας Ζαχαριάδης, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτήηρισε το Σχέδιο ένα καλό εργαλείο για προώθηση μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Αναφερόμενος στα 282 ορόσημα, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως «η πρόοδος μέχρι σήμερα του Εθνικού Σχεδίου είναι ικανοποιητική». Παραδέχτηκε πως η συνδρομή της Ευρώπης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για ανάπτυξη στην Κύπρο και αλλαγές προς όφελος των πολιτών.

Ο Ανδρέας Ανδρέου, Διευθυντής Τμήματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Περιβάλλοντος του ΚΕΒΕ σχολίασε ότι οι προσπάθειες των επιχειρήσεων για ψηφιακή και πράσινη αναβάθμισή τους καλύπτονται σημαντικά από το σχέδιο.

Έκανε λόγο για υποδομές που θα απολαύσουν οι επιχειρήσεις όταν τα μέτρα θα έχουν ολοκληρωθεί. Θετικά σχολίασε και την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για επιχειρήσεις από το ΙδΕΚ για έρευνα και καινοτομία λέγοντας χαρκτηριστικά ότι «μας αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένους».

Μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική πτυχή επιθυμεί η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, γενική γραμματέας της ΠΕΟ, η οποία υποστηρίζει πως θα πρέπει να κατανεμηθούν περισσότεροι πόροι που να καλύπτουν «ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην κυπριακή οικονομία».

Βλέπει μεγάλη έλλειψη σε επαρκείς υποδομές στήριξης των παιδιών, για την οποία αναμένει η Ευρώπη να δώσει μεγαλύτερη έμφαση και πόρους. Σημαντική είναι κατά την ίδια η συμβολή του Σχεδίου στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Χρίστος Φωτιάδης, Διευθυντής Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αναφέρθηκε στα προγράμματα που θέτουν στο επίκεντρο τους νέους.

Σχετικά με τα σχέδια ενεργειακής αναβάθμισης που χειρίζεται το Υπουργείο, το ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά σημαντικό, σχολίασε.

Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων στις επιχειρήσεις εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων είναι μία πρόκληση κατά τον ίδιο, ο οποίος, τόνισε επανειλημμένα, την ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών.

Τέλος, η Ευγενία Ηροδότου, διευθύνουσα σύμβουλος της EnergyIntel Services αναφέρθηκε στον όμιλο λέγοντας ότι παρέχει αποτελεσματική φύλαξη ηλιακής ενέργειας, κάτι που μειώνει τα κόστη, με σταθερή προμήθεια σε 24ωρη βάση.

«Τα έργα μας ενδυναμώνουν την Κύπρο ως ένα τεχνολογικό hub ικανή να παράγει και να εξάγουν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. «Με τον τρόπο αυτό η Κύπρος προσελκύει νέες επενδύσεις» τόνισε. «Δημιουργούμε επίσης θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης», πρόσθεσε.

Τη συζήτηση συντόνισε η Céline Gauer, Γενική Διευθύντρια της Ειδικής Ομάδας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και την Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Δάνειο €200 εκατ. από ΕΤΕπ για μερική χρηματοδότηση οδικών έργων-Έπεσαν οι υπογραφές
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά για το επενδυτικό ταξίδι της Κύπρου-«Εξαιρετικό κλίμα και αύξηση ενδιαφέροντος»
Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑΚ