Delfi Partners: Πέφτει το Euribor και αυξάνονται τα νέα στεγαστικά δάνεια

  • Έχει υποχωρήσει στο 3,092% τον φετινό Οκτώβριο καταγράφοντας μείωση 1,046% σε σύγκριση με το υψηλό 4,138% του Οκτωβρίου του 2023

Το κόστος του δανεισμού και η επίδραση των υψηλών επιτοκίων στη ζήτηση στεγαστικών δανείων αποτυπώνεται στα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Delfi Partners και αφορούν στην περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου των τελευταίων ετών.

Λαμβάνοντας υπόψη των αριθμό των υποθηκών και το ύψος του Euribor, το οποίο αποτελεί τη βάση για μεγάλο ποσοστό στεγαστικών δανείων στην Κύπρο εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία δίνουν και στίγμα για το τι έπεται στο μέλλον.

Η άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είχε αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Delfi Partners κατά το ενιάμηνο του 2021 όταν το Euribor βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος ο αριθμός των ακινήτων που υποθηκεύθηκαν για την εξασφάλιση δανεισμού ήταν 11.289, ενώ κατέγραψαν μικρή μείωση το ενιάμηνο του 2022 όταν πλέον είχε αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων και το Euribor βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του συγκεκριμένου έτους στο 1,240%.

Η μείωση των υποθηκών είναι σημαντική όμως το ενιάμηνο του 2023 όταν το Euribor κινούνταν προς το 4%. Την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2024, όταν και το ύψος του Euribor κινήθηκε πτωτικά παρατηρήθηκε ανεπαίσθητη μείωση στον αριθμό των υποθηκών.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Πηγές: Αποδόσεις Euribor, Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, βάση δεδομένων της Delfi Analytics

Αντίστοιχη είναι η εικόνα εάν απομονώσουμε τις επιδόσεις του Σεπτεμβρίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο Σεπτέμβριος του 2023 είναι ο χειρότερος σε αριθμό υποθηκών Παγκύπρια καθώς το Euribor κινείται στις παρυφές του 4%. Για την ιστορία το υψηλότερο ποσοστό του Euribor καταγράφηκε ένα μήνα αργότερα τον Οκτώβριο του 2023 όταν είχε φθάσει στο 4,138%. Τον Σεπτέμβριο του 2024 υπάρχει αντιστροφή καθώς ο αριθμός των υποθηκών ανεβαίνει ξανά, έστω και οριακά, πάνω από τις χίλιες.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ2

Πηγές: Αποδόσεις Euribor, Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, βάση δεδομένων της Delfi Analytics

Ο Μιχάλης Λοΐζου, στέλεχος της Delfi Partners αναφέρει: «Ο κύκλος της ανόδου των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει ήδη σε δύο μειώσεις και αναμένονται νέες.

Το Euribor με το οποίο συνδέεται μεγάλο ποσοστό των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο υποχωρεί συνεχώς και έχει φθάσει την πρώτη βδομάδα του Οκτωβρίου στο 3,092% καταγράφοντας μείωση 1,046% σε σύγκριση με το υψηλό 4,138% του Οκτωβρίου του 2023.

Αυτή η σταδιακή μείωση του Euribor παρατηρούμε ότι έχει φρενάρει τη μείωση στη ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια εξ ου και διατηρούνται το εννιάμηνο του 2024 στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι. Δεδομένου ότι οι προβλέψεις φέρουν το Euribor να συνεχίζει να υποχωρεί το 2025 γύρω στο 2,63% και περαιτέρω στο 1,88% το 2026 αναμένουμε ότι και η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα ανακάμψει.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων η αγορά των ακινήτων στην Κύπρο θα έχει θετικό πρόσημο και θα συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη».

Δειτε Επισης

Delfi Partners: Πέφτει το Euribor και αυξάνονται τα νέα στεγαστικά δάνεια
Δικαίωσε την ΚΤΚ το Γαλλικό Ανώτατο Δικαστήριο-Τέλος στη νομική διαμάχη για εξυγίανση της FBME
Επιφυλακτική η ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων-Τα πρακτικά της συνεδρίας Σεπτεμβρίου
«My Account 18-25» από την Ελληνική Τράπεζα-Το... διαβατήριο για την οικονομική ανεξαρτησία των νέων
Τα παράπονα που κάνουν στην Χρηματοοικονομική Επίτροπο οι πολίτες-Οι τρεις βασικοί στόχοι του Γραφείου της
Συνεργασία με τις τράπεζες... Κινείται με ταχύτητα το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια
Μηνύματα από Φρανκφούρτη για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων-Τα ορόσημα για τις επόμενες κινήσεις
Contact Pay από την Ελληνική Τράπεζα για δωρεάν και εύκολες συναλλαγές με το κινητό
Κρίσιμη συνάντηση ελληνικών τραπεζών με θεσμούς-Τα 4+1 θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων
Καζιμίρ (ΕΚΤ): Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να μειωθούν ξανά τα επιτόκια