Powered by

Η πρώτη κοινότητα αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο-Δημιουργήθηκε στην Καλαβασό

Στην Καλαβασό δημιουργήθηκε η πρώτη Κοινότητα Αειφόρου Τουρισμού στην Κύπρο (Sustainable HoReCa Community), γεγονός που ανακοινώθηκε με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή.

Σε ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, πρωτοβουλία του οποίου ήταν η δημιουργία της Αειφόρου Κοινότητας, αναφέρεται ότι αυτή αποτελεί μέρος του έργου Zero Waste HoReCa, που είναι το πρώτο δίκτυο που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ με στόχο την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι μέχρι σήμερα το δίκτυο έχει 350 μέλη και ότι στα δύο χρόνια υλοποίησής του, το Δίκτυο Zero Waste HoReCa κατέγραψε σε εξοικονομήσεις πάνω από 50 εκατομμύρια λίτρα νερού και πάνω από 1.500 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, ανακατευθύνθηκαν πάνω από 900 τόνοι τροφικών αποβλήτων και πάνω από 800 τόνοι ανακυκλώσιμων από το να καταλήξουν σε χωματερές, καθώς και πάνω 650 βιώσιμες πρακτικές τις οποίες εφαρμόζουν τα μέλη του Δικτύου.

«Η ανάδειξη της Καλαβασού ως η πρώτη Κοινότητα Αειφόρου Τουρισμού της Κύπρου κατοχυρώνει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κοινότητας και των δέκα επιχειρήσεων του τομέα της φιλοξενίας και καφεστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», αναφέρει η ΑΚΤΗ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κοινότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η Καλαβασός πρωτοπορεί με την ένταξη του 100% των HoReCa επιχειρήσεων της στο Δίκτυο Zero Waste, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού δίνει μεγάλη έμφαση στην αειφορία.

Η Δρ. Ξένια Λοϊζίδου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, εξέφρασε τη βαθιά υπερηφάνεια για την Κοινότητα της Καλαβασού και τόνισε ότι οι δράσεις αυτών των επιχειρήσεων αποτελούν φάρο ελπίδας για την επιτακτική ανάγκη να οδηγηθεί η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η αειφορία δεν είναι απλώς μια θεωρητική έννοια αλλά απτό αποτέλεσμα εφαρμοζόμενων πρακτικών και λύσεων.

Ο Κοινοτάρχης της Καλαβασού, Ελευθέριος Σώζου, σημείωσε ότι οι περιβαλλοντικές δράσεις βρίσκονταν πάντα στις προτεραιότητες του Κοινοτικού Συμβουλίου και ότι η πρωτοβουλία της ΑΚΤΗΣ ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να προωθήσει δράσεις προς επίτευξη του στόχου αυτού.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Ανδρέας Γιόρτσιος, Corporate Affairs & Sustainability Manager της Coca-Cola HBC Κύπρου συνεχάρη την Κοινότητα και υπογράμμισε τη συνεισφορά του κοινωνικού προγράμματος οικονομικής ενδυνάμωσης Zero Waste HoReCa στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Πάμε Τρόοδος 2: Αναδείχθηκαν και φέτος οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις-Ικανοποίηση Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη(pics)
Πλησιάζουν το 50% οι ανακλήσεις για Takata-«Ανέβασαν ρυθμούς τους τελευταίους δύο μήνες οι αντιπροσωπείες»
Α. Μουζουρίδης: Το οικονομικό αποτύπωμα του FIBA EuroBasket και η μοναδική ευκαιρία για τον ξενοδοχειακό τομέα
Παραδοχή Αλέξη Βαφεάδη... Θα εξαντληθεί πολύ νωρίς το κονδύλι του νέου σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση
Μαρίνος Γιαλελή: Το οινοποιείο στον Κάθηκα, η σχέση με το κρασί και η νέα ετικέτα διά χειρός Νικόλα Λαδόμματου(pics)
Ευαγγελία Ηλιάδου: Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και ο στόχος της Pafilia για το Minthis Music Festival
Έτσι κτίζονται κορυφαίες επωνυμίες…H τέχνη του brand-building και πώς επιτυγχάνεται το δέσιμο της μάρκας με το κοινό
Νέος πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πάφου για την διετία 2025-2027 ο Μιχάλης Μίτας
Το εστιατόριο «Το Ελληνικό» στην Έγκωμη… ψήνει αλλιώς
Pafilia και LaimTee Art προχωρούν ένα βήμα παραπέρα...Κορυφαίοι μουσικοί απ' όλο τον κόσμο στο Minthis Music Festival 2025