Powered by

Η πρώτη κοινότητα αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο-Δημιουργήθηκε στην Καλαβασό

Στην Καλαβασό δημιουργήθηκε η πρώτη Κοινότητα Αειφόρου Τουρισμού στην Κύπρο (Sustainable HoReCa Community), γεγονός που ανακοινώθηκε με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή.

Σε ανακοίνωση του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, πρωτοβουλία του οποίου ήταν η δημιουργία της Αειφόρου Κοινότητας, αναφέρεται ότι αυτή αποτελεί μέρος του έργου Zero Waste HoReCa, που είναι το πρώτο δίκτυο που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ με στόχο την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι μέχρι σήμερα το δίκτυο έχει 350 μέλη και ότι στα δύο χρόνια υλοποίησής του, το Δίκτυο Zero Waste HoReCa κατέγραψε σε εξοικονομήσεις πάνω από 50 εκατομμύρια λίτρα νερού και πάνω από 1.500 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, ανακατευθύνθηκαν πάνω από 900 τόνοι τροφικών αποβλήτων και πάνω από 800 τόνοι ανακυκλώσιμων από το να καταλήξουν σε χωματερές, καθώς και πάνω 650 βιώσιμες πρακτικές τις οποίες εφαρμόζουν τα μέλη του Δικτύου.

«Η ανάδειξη της Καλαβασού ως η πρώτη Κοινότητα Αειφόρου Τουρισμού της Κύπρου κατοχυρώνει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Κοινότητας και των δέκα επιχειρήσεων του τομέα της φιλοξενίας και καφεστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», αναφέρει η ΑΚΤΗ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κοινότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η Καλαβασός πρωτοπορεί με την ένταξη του 100% των HoReCa επιχειρήσεων της στο Δίκτυο Zero Waste, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού δίνει μεγάλη έμφαση στην αειφορία.

Η Δρ. Ξένια Λοϊζίδου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, εξέφρασε τη βαθιά υπερηφάνεια για την Κοινότητα της Καλαβασού και τόνισε ότι οι δράσεις αυτών των επιχειρήσεων αποτελούν φάρο ελπίδας για την επιτακτική ανάγκη να οδηγηθεί η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η αειφορία δεν είναι απλώς μια θεωρητική έννοια αλλά απτό αποτέλεσμα εφαρμοζόμενων πρακτικών και λύσεων.

Ο Κοινοτάρχης της Καλαβασού, Ελευθέριος Σώζου, σημείωσε ότι οι περιβαλλοντικές δράσεις βρίσκονταν πάντα στις προτεραιότητες του Κοινοτικού Συμβουλίου και ότι η πρωτοβουλία της ΑΚΤΗΣ ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να προωθήσει δράσεις προς επίτευξη του στόχου αυτού.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Ανδρέας Γιόρτσιος, Corporate Affairs & Sustainability Manager της Coca-Cola HBC Κύπρου συνεχάρη την Κοινότητα και υπογράμμισε τη συνεισφορά του κοινωνικού προγράμματος οικονομικής ενδυνάμωσης Zero Waste HoReCa στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Η πρώτη κοινότητα αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο-Δημιουργήθηκε στην Καλαβασό
Απογειώθηκε η προσφορά δωρεάν φυτών στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Περισσότερα από 2.000 στο κοινό
Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι... Να αυξήσουμε τη συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ
Οι βραδυφλεγείς βόμβες στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας…Καυτές πατάτες τερματικό και ΟΚΥπΥ
Οι 5+3 φάσεις του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Μέχρι πού θα φθάσει το μεγάλο έργο
Η κανονιστική συμμόρφωση στο περιβάλλον της πράσινης μετάβασης και των νέων απαιτήσεων της CSRD
Οι 1000+μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο-Η συλλεκτική έκδοση του ΙΝ Business Οκτωβρίου στα περίπτερα
Το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 1.2MWp της Photos Photiades Breweries και ο φιλόδοξος στόχος της μέχρι το 2025 (pics)
Προχωρά σε πλήρη εξαγορά της «Κουρούσιης» η «Olympus»-Το εντυπωσιακό εργοστάσιο της εταιρείας στο Τσέρι(pics)
Ποιο ποσοστό των αποφοίτων ξενοδοχειακών επαγγελμάτων εργάζονται στη βιομηχανία-Πόσοι επέλεξαν άλλο τομέα