Powered by

Η.Β.: Ξένες ιδιωτικές επενδύσεις πέραν των 24 δισ. στερλινών σε έργα πράσινης ενέργειας-Από ποιες εταιρείες

Ιδιωτικές επενδύσεις, ύψους πέραν των 24 δισεκατομμυρίων στερλινών (31,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε έργα πράσινης ενέργειας, εξασφάλισε η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία προετοιμάζεται για την διοργάνωση διεθνούς επενδυτικής συνόδου κορυφής.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τις επενδύσεις «μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης» στην Κυβέρνηση των Εργατικών και στα μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά της σχέδια, παρά την αδύναμη έναρξη της θητείας του μετά την εκλογική νίκη του κόμματος τον περασμένο Ιούλιο.

Οι Εργατικοί, που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση εδώ και 14 χρόνια, έχουν ορκιστεί να αναζωογονήσουν τη βρετανική οικονομία, η οποία, όπως υποστηρίζουν, παράπαιε στη διάρκεια διαδοχικών κυβερνήσεων των Συντηρητικών από το 2010 και μετά.

Στο επίκεντρο των σχεδίων τους είναι η πράσινη ενέργεια, για τη μετάβαση της χώρας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η κυματική και η ηλιακή ενέργεια, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του καθαρού μηδενικού κόστους.

Όμως ο κ. Στάρμερ και η Υπουργός Οικονομικών του, Ρέιτσελ Ριβς, έχουν κατηγορηθεί ότι τρομάζουν τους επενδυτές με την αδιάκοπη συζήτηση για μια άσχημη οικονομική κληρονομιά από τους Συντηρητικούς και τις προειδοποιήσεις τους σε σχέση με σκληρά διορθωτικά μέτρα που θα εφαρμόσουν.

Η ισπανική Iberdrola, στην οποία ανήκει ο βρετανικός πάροχος ενέργειας Scottish Power, ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει τις επενδύσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε 24 δισεκατομμύρια λίρες.

Επίσης, η εταιρεία Orsted της Δανίας θα επενδύσει 8 δισ. στερλίνες και η Greenvolt της Πορτογαλίας 2,5 δισ. στερλίνες, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι ανακοινώσεις αυτές ακολουθούν την ανάθεση 131 νέων έργων πράσινης υποδομής σε μια δημοπρασία ρεκόρ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τα δύο μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ευρώπης.

Ο κ. Στάρμερ είπε ότι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών είναι το κλειδί για την τόνωση της ανάπτυξης και ότι η Διεθνής Σύνοδος Κορυφής για τις Επενδύσεις που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα θα αποτελέσει «εφαλτήριο» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούλιο τη στρατηγική τους για την πράσινη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της Great British Energy, ενός δημόσιου οργανισμού που σκοπεύει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε εγχώρια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Great British Energy θα λάβει 8,3 δισ. στερλίνες τα επόμενα πέντε χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, η βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους σχεδόν 22 δισεκατομμυρίων λιρών σε διάστημα 25 ετών για τη στήριξη τριών έργων δέσμευσης άνθρακα στη βορειοανατολική και βορειοδυτική Αγγλία.

Δειτε Επισης

Διαθέτει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα για να τονώσει την οικονομία της η Κίνα
Η.Β.: Ξένες ιδιωτικές επενδύσεις πέραν των 24 δισ. στερλινών σε έργα πράσινης ενέργειας-Από ποιες εταιρείες
JPMorgan: Μείωση κερδών λόγω υψηλότερου κόστους, αλλά ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς
Μετά τις Shell και Exxon και η BP προειδοποιεί για μείωση κερδών γ΄ τριμήνου-Μέχρι και $600 εκατ. το πλήγμα
Επάνοδος σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τη βρετανική οικονομία
ΗΠΑ: Διατηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις-Στο 2,4% τον Σεπτέμβριο
Η Ιταλία «στοχεύει» φορολογικά τις Google, Meta, Amazon-Σκέφτονται οικονομικά αντίποινα οι ΗΠΑ
Γιατί η γερμανική οικονομία πάτησε… φρένο-Τα πέντε αγκάθια
Fed (πρακτικά): Διχασμένο το συμβούλιο για τη μεγάλη μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β.
Το bitcoin αναζητά νέους καταλύτες για να ενισχύσει τη δυναμική του