Η κανονιστική συμμόρφωση στο περιβάλλον της πράσινης μετάβασης και των νέων απαιτήσεων της CSRD

Σε μια περίοδο έντονων αλλαγών στον τομέα της βιωσιμότητας και της κανονιστικής συμμόρφωσης, το 10ο International Compliance Forum έθεσε στο προσκήνιο την αλληλεπίδραση μεταξύ των ηθικών αξιών, της πράσινης μετάβασης και της προετοιμασίας για τις νέες απαιτήσεις της CSRD.

Ειδικοί της βιομηχανίας μοιράστηκαν τις απόψεις τους για το πώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην απανθρακοποίηση, καθώς και για την ανάγκη προσαρμογής των οργανισμών στις αυξημένες απαιτήσεις διαφάνειας και βιωσιμότητας.

Σ. Στυλιανού: Συνδρομή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην πράσινη μετάβαση

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέχουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια για την απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Μέσω της στρατηγικής τους παρέμβασης, μειώνουν τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, αλλά παράλληλα ενισχύουν την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, επιταχύνοντας την πορεία προς την πράσινη μετάβαση. Χωρίς τη συμβολή τους, η κλιμάκωση των πρωτοβουλιών για την απανθρακοποίηση θα ήταν πολύ πιο αργή και αναποτελεσματική.

Ο Συμεών Στυλιανού, Data Transformation & Quality Advisor, Infocredit Group, παρουσίασε σειρά από ευκαιρίες που προκύπτουν για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Νέες πηγές εσόδων προσφέρονται μέσα από τη χρήση πράσινων μέσων είπε τα οποία και είναι σε απόλυτη ταύτιση με διεθνείς στόχους βιωσιμότητας και επομένως ελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

H ανάλυση δεδομένων ανοίγει την πόρτα σε νέες επενδυτικές ευκαρίες προσθέτει. Στάθηκε επίσης και στο φαινόμενο του greenwashing. Για να αποφευχθεί, χρειάζεται οι οργανισμοί να είναι διαφανείς σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, αλλά και στις επενδύσις τους.

Συνέστησε τη χρήση του GRI (Global Reporting Initiative), όπως και τη διεξαγωγή audit από τρίτους για επικύρωση των πράσινων πρακτικών τους.

Ήθος και αξίες στις διαδικασίες

Σχολιασμό έκανε και ο Peter van Veen, Director of Corporate Governance & Stewardship του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και Ουαλίας (ICAEW), ο οποίος προέτρεψε τους οργανισμούς να είναι διαφανείς σε όλα, μεταξύ των οποίων και στις πολιτικές τους.

"Να βεβαιώνεστε για το ήθος και τις αξίες σας σε όλες τις διαδικασίες", είπε.

CSRD Reporting: Προετοιμασία για την επερχόμενη αλλαγή

«Οι μέτοχοι, ιδίως οι θεσμικοί επενδυτές, ζητούν όλο και περισσότερο πληροφορίες ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων ενός οργανισμού στο περιβάλλον και την κοινωνία», επισήμανε ο Vikas Aggarwal, Regional Head of Public Affairs for Europe, Eurasia, Middle East and the Americas.

Επιπλέον, οι οργανισμοί μπορεί να θεωρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τη δημοσίευση των «πράσινων διαπιστευτηρίων» τους ως βασικών δεικτών απόδοσης, οδηγώντας σε ένα ευρύτερο φάσμα γνωστοποιήσεων βιωσιμότητας στις δημοσιευμένες εταιρικές πληροφορίες.

Στο πλαίσιο της δικής του παρουσίασης, ο ειδικός εξήγησε ακόμη ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για παροχή ανεξάρτητης επαλήθευσης.

Για παράδειγμα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οδηγία για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας απαιτεί από τους οργανισμούς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της να αναφέρουν πληροφορίες βιωσιμότητας και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν επαλήθευση για τις αναφερόμενες πληροφορίες βιωσιμότητας.

Για τους παρόχους επαλήθευσης, η αυξημένη ζήτηση για εξωτερική επαλήθευση παρέχει μια εμπορική ευκαιρία. «Υπάρχουν προκλήσεις κατά την ανάληψη τέτοιων δεσμεύσεων, αλλά υπάρχουν μέτρα που ο πάροχος μπορεί να λάβει για να τις μετριάσει», διευκρίνισε.

Το Συνέδριο παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου.

Δειτε Επισης

Η κανονιστική συμμόρφωση στο περιβάλλον της πράσινης μετάβασης και των νέων απαιτήσεων της CSRD
Οι 1000+μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο-Η συλλεκτική έκδοση του ΙΝ Business Οκτωβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή
Cosmos Business Systems: Αύξηση 77,21% στα κέρδη και 47,67% στον κύκλο εργασιών το 2023
payabl.: Βράβευση από την ΑΕΛ Λεμεσού για την στήριξη προς την καλαθοσφαιρική της ομάδα
Ελένη Νεοκλέους: Επανεξετάστε τις μεθόδους διαχείρισης κινδύνων
Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τομέας της συμμόρφωσης για την εφαρμογή των κυρώσεων-Τι λένε κορυφαίοι επαγγελματίες
L.Parra: Οι κανονιστικές απαιτήσεις μεταμορφώνονται χάρη στο ΑΙ
Οι κυρώσεις made in England, oι προκλήσεις στην εφαρμογή και οι συστάσεις
ΙδΕΚ: Γέφυρες συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας
MASO Strategic: Εντάσσει δύο κορυφαία στελέχη στην ομάδα της, ενισχύει την στρατηγική της παρουσία στην διεθνή αγορά