Ελένη Νεοκλέους: Επανεξετάστε τις μεθόδους διαχείρισης κινδύνων

H Συμμόρφωση δεν λειτουργεί μόνο ως ένας μηχανισμός επιβολής, αλλά και σαν ένας αξιόπιστος σύμβουλος που βοηθά τις επιχειρήσεις να προλάβουν την παραβίαση των κανόνων.

Από τη σκηνή του 10ου International Compliance Forum, που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου, η Ελένη Νεοκλέους, Board Member, Risk Consulting, Advisory Services της KPMG ανέδειξε τη μεταβαλλόμενη φύση της συμμόρφωσης και τον ρόλο της ως πολύτιμο σύμμαχο για στις επιχειρήσεις.

Παρουσίασε βασικούς τομείς στους οποίους οι ευθύνες των επαγγελματιών Συμμόρφωσης αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι η συμμόρφωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με έναν ολοκληρωμένο και ενοποιημένο τρόπο σε όλες τις λειτουργίες ελέγχου της επιχείρησης. Κάτι τέτοιο, εξηγεί, περιλαμβάνει κοινή γλώσσα, τεχνολογίες και δεδομένα, που επιτρέπουν μια ενιαία θέαση των κινδύνων συμμόρφωσης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Την ίδια στιγμή, οι κρίσεις και οι αναδυόμενοι κίνδυνοι, όπως οι γεωπολιτικές αναταραχές, οι ενεργειακές κρίσεις και οι ρίσκα στον τομέα των ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης), αλλάζουν δραστικά την ατζέντα των Διευθυντών Συμμόρφωσης.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την φήμη, την κυβερνοασφάλεια και τους μη χρηματοοικονομικούς ελέγχους γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκοι και απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα από τις επιχειρήσεις.

Σχετικά με αυτό, η κ.Νεοκλέους τόνισε πως οι επιχειρήσεις πρέπει να επανεξετάσουν τις μεθόδους διαχείρισης κινδύνων τους, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης σεναρίων και της ταχείας ανταπόκρισης σε εξωτερικές μεταβολές.

Κατά την ίδια, η ανάλυση των κινήτρων που οδηγούν τις αλλαγές στη συμμόρφωση, εν μέσω των μεταβαλλόμενων κανονιστικών απαιτήσεων και τις αυξημένες πιέσεις κόστους, παίζουν κεντρικό ρόλο. Η κ. Νεοκλέους επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν καλύτερα τους κινδύνους, με χαμηλότερο κόστος, αυξάνοντας, παράλληλα, την τεχνολογική τους υποδομή για ενίσχυση παρακολούθησης και ελέγχου.

Παρά τις συνεχείς αυξήσεις στο προσωπικό συμμόρφωσης, δεν παρατηρείται αντίστοιχη μείωση στους κινδύνους, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη αυτοματοποίηση και αποφυγή χειρωνακτικών διαδικασιών:

Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην τεχνολογία και στην καλύτερη ενσωμάτωση των λειτουργιών συμμόρφωσης είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τους αυξημένους κινδύνους του σημερινού περιβάλλοντος, συμπεραίνει η ειδικός.

Δειτε Επισης

Cosmos Business Systems: Αύξηση 77,21% στα κέρδη και 47,67% στον κύκλο εργασιών το 2023
payabl.: Βράβευση από την ΑΕΛ Λεμεσού για την στήριξη προς την καλαθοσφαιρική της ομάδα
Ελένη Νεοκλέους: Επανεξετάστε τις μεθόδους διαχείρισης κινδύνων
Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τομέας της συμμόρφωσης για την εφαρμογή των κυρώσεων-Τι λένε κορυφαίοι επαγγελματίες
L.Parra: Οι κανονιστικές απαιτήσεις μεταμορφώνονται χάρη στο ΑΙ
Οι κυρώσεις made in England, oι προκλήσεις στην εφαρμογή και οι συστάσεις
ΙδΕΚ: Γέφυρες συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας
MASO Strategic: Εντάσσει δύο κορυφαία στελέχη στην ομάδα της, ενισχύει την στρατηγική της παρουσία στην διεθνή αγορά
SPARROW: Πρωτοποριακό έργο για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών ενάντια σε ψηφιακές καταστροφές
H πρωτοβουλία «Back to School is for everyone» των Marks & Spencer-Συγκινητική στήριξη από το κοινό