Οι κυρώσεις made in England, oι προκλήσεις στην εφαρμογή και οι συστάσεις

Aυξημένα μέτρα για σκοπούς προστασίας κατά ηλεκτρονικού εγκλήματος λαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Paul Feldberg, Head of White Collar Defense, Investigations & Compliance, Clifford Chance.

Μιλώντας στο 10ο International Compliance Forum, που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου o κ. Feldberg δήλωσε ότι λόγω του αριθμού των κυρώσεων, οι τράπεζες έχουν γίνει ιδιαίτερα προσεκτικές, μπλοκάροντας πολλούς λογαριασμούς.

Παραδέχθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι λογαριασμοί κάποιων ανθρώπων έχουν μπλοκαριστεί λανθασμένα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε: «Είμαστε συνηθισμένοι να διαχειριζόμαστε νομικές έννοιες που έχουν ευρεία νομική εφαρμογή».

Σχολίασε επίσης το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον αλλάξει τη νομοθεσία. Έτσι, σήμερα υπάρχουν κυρώσεις ακόμη και για τη μη πρόληψη οικονομικών εγκλημάτων, καθώς και κυρώσεις για τη μη υποψία συγκεκριμένων συμπεριφορών, για τις οποίες τα θεσμικά όργανα πρέπει να προχωρήσουν σε αναφορά.

Συνέστησε στους επαγγελματίες που εργάζονται σε τράπεζες και άλλους σχετικούς οργανισμούς να εξηγήσουν στις αρχές συμμόρφωσης ότι παρά το άριστο σύστημα συμμόρφωσης που διαθέτουν, ένα συγκεκριμένο περιστατικό εξακολουθεί να συμβαίνει. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες επιβολής προστίμου.

Ο Μενέλαος Καραμπέτσος, συνεργάτης της Brown Rudnick LLP, συμμετείχε επίσης στη συζήτηση, λέγοντας ότι υπάρχει μια δυσκολία όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες των εταιρειών, αλλά και για τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται.

Στην αλυσίδα εφοδιασμού, για παράδειγμα, οι επιχειρηματίες πρέπει να εξετάσουν τους έμπιστους προμηθευτές τους, με κάποιους από τους οποίους συνεργάζονται εδώ και χρόνια, για να δουν αν είναι συμμορφωμένοι με τους κανονισμούς ή όχι «ακόμη κι αν οι ίδιοι οι συνεργάτες θεωρούν ότι συμμορφώνονται».

Ο Μάριος Σκανδάλης. Chief Compliance Officer, Bank of Cyprus Group και Πρόεδρος του Κυπριακού Φόρουμ Ακεραιότητας, συντόνισε τη συζήτηση.

Δειτε Επισης

Προχωρά σε πλήρη εξαγορά της «Κουρούσιης» η «Olympus»-Το εντυπωσιακό εργοστάσιο της εταιρείας στο Τσέρι(pics)
payabl.: Βράβευση από την ΑΕΛ Λεμεσού για την στήριξη προς την καλαθοσφαιρική της ομάδα
Ελένη Νεοκλέους: Επανεξετάστε τις μεθόδους διαχείρισης κινδύνων
Οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τομέας της συμμόρφωσης για την εφαρμογή των κυρώσεων-Τι λένε κορυφαίοι επαγγελματίες
Τα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής της BBBI, θυγατρικής του ομίλου Kassatly (pics)
L.Parra: Οι κανονιστικές απαιτήσεις μεταμορφώνονται χάρη στο ΑΙ
Οι κυρώσεις made in England, oι προκλήσεις στην εφαρμογή και οι συστάσεις
ΙδΕΚ: Γέφυρες συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας
MASO Strategic: Εντάσσει δύο κορυφαία στελέχη στην ομάδα της, ενισχύει την στρατηγική της παρουσία στην διεθνή αγορά
SPARROW: Πρωτοποριακό έργο για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών ενάντια σε ψηφιακές καταστροφές