Powered by

Ο οδικός χάρτης για την λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων-Ποια τα χρονοδιαγράμματα

Ο εκσυγχρονισμός του επιχειρηματικού πλαισίου και η ενίσχυση της πρόσβασης των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, σε χρηματοδότηση, αποτελεί ένας εκ των τεσσάρων βασικών στρατηγικών στόχων του Υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη τριετία.

Μάλιστα και σε μία προσπάθεια αυτός να γίνει πράξη, το Υπουργείο προωθεί ή δρομολογεί συγκεκριμένες δράσεις, με προεξάρχουσα τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων (National Promotion Agency).

Ειδικότερα και σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα έτη 2025-2027, οι τέσσερις στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη τριετία είναι:

  1. Διασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας.
  2. Ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.
  3. Εκσυγχρονισμός επιχειρηματικού πλαισίου και ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
  4. Προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ενίσχυση στρατηγικού πλαισίου.

Ενίσχυση πρόσβασης στη χρηματοδότηση

Σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού πλαισίου και την ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η συνέχιση των εντατικών προσπαθειών για τη βελτίωση του επιχειρείν στην Κύπρο, μέσω της προώθησης μεταρρυθμίσεων που μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με την ανάπτυξη και διάθεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης».

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο προωθεί ή θα προωθήσει πέντε συγκεκριμένες δράσεις:

  1. Εθνικό Οργανισμό Ανάπτυξης Επιχειρήσεων (National Promotion Agency).
  2. Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Cyprus Equity Fund).
  3. Κυπριακό Επιχειρηματικό Ταμείο.
  4. Αποκρατικοποίηση ΧΑΚ.
  5. Εκσυγχρονισμός του «περί Εταιρειών Νόμου».
  • Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης Επιχειρήσεων

Όσον αφορά τον Εθνικό Οργανισμό Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως αποστολή του θα είναι η ενίσχυση των πρωτοβουλιών του κράτους για βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, και αυτοεργοδοτούμενους, και η παρέμβαση όπου υπάρχουν χρηματοδοτικά κενά στην οικονομία.

Για το σκοπό αυτό, προσθέτει, διενεργήθηκε σχετική μελέτη η οποία περιλάμβανε τον εντοπισμό των χρηματοδοτικών κενών της κυπριακής οικονομίας, εισήγηση για τη νομική και οργανωτική δομή του Οργανισμού, ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου με προτεινόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, ανάπτυξη Επιχειρηματικού και Χρηματοοικονομικού Σχεδίου, και ανάπτυξη οδικού χάρτη για τη σύσταση και λειτουργία του εν λόγω Οργανισμού.

Βάσει της έρευνας αγοράς που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης, υπογραμμίζεται, οι σύμβουλοι εισηγήθηκαν τη δημιουργία συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, με έμφαση στη ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση των ΜμΕ, για τα πρώτα πέντε έτη λειτουργίας του Οργανισμού.

Το Υπουργείο Οικονομικών, προστίθεται, δρομολογεί τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύσταση του Οργανισμού, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αρχικά, προωθείται η ετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου για τη σύσταση του Οργανισμού, με στόχο την υποβολή του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Σύμφωνα, δε, με τα χρονοδιαγράμματα του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Οργανισμός θα πρέπει να είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τρίτο τρίμηνο του 2025.

  • Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου

Αναφορικά με το Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου, το Υπουργείο αναφέρει πως είναι ένας μηχανισμός χρηματοδότησης που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων μέσω μίας Συμφωνίας Χρηματοδότησης (Funding Agreement) για την κάλυψη του κενού που εντοπίζεται στη χρηματοδότηση των κυπριακών ΜμΕ σε σχέση με χρηματοδοτικά προϊόντα μετοχικού χαρακτήρα.

Το Ταμείο θα επενδύει κυρίως σε νεοφυείς και καινοτόμες κυπριακές εταιρείες και θα περιλαμβάνει δύο Τμήματα:

  • το Τμήμα Επιτάχυνσης το οποίο θα παρέχει αρχική χρηματοδότηση σε αναδυόμενους επιχειρηματίες για έρευνα, αξιολόγηση και ανάπτυξη αρχικής ιδέας, και
  • το Τμήμα Επιχειρηματικών Κεφαλαίων το οποίο θα παρέχει επιπλέον χρηματοδότηση σε επιτυχόντες του Τμήματος Επιτάχυνσης, καθώς και σε άλλες καινοτόμες εταιρείες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο, έχει συσταθεί και αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του εντός του Φθινοπώρου του 2024.

Το τελικό μέγεθος του Ταμείου ανέρχεται στα €37,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων €27 εκ. προέρχονται από το κράτος και τα υπόλοιπα από τον ιδιωτικό τομέα.

  • Κυπριακό Επιχειρηματικό Ταμείο

Σε σχέση με το Κυπριακό Επιχειρηματικό Ταμείο, το Υπουργείο τονίζει πως στόχος του είναι η παραχώρηση δανείων στις κυπριακές ΜμΕ με ευνοϊκούς όρους -χαμηλότερα επιτόκια, μακρά περίοδο αποπληρωμής, χαμηλότερες απαιτήσεις εμπράγματων εξασφαλίσεων- από τις τοπικές συνεργαζόμενες τράπεζες.

Για την πρώτη φάση του έργου, της οποίας η περίοδος διάθεσης των δανείων ολοκληρώθηκε το 2020, το ποσό κρατικής συνεισφοράς ανήλθε στα €70 εκ., ενώ ισόποσο ποσό παραχωρήθηκε από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης, προσθέτει, αναμένεται η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για παραχώρηση του ποσού των €35 εκ. μέσω ενδιαφερόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων.

  • Αποκρατικοποίηση ΧΑΚ

Σε σχέση με την αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως «η αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και η πώλησή του σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή, όπως ισχύει για τα περισσότερα χρηματιστήρια σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το ανταγωνιστικό του προφίλ και να προωθήσει την ταχεία ανάπτυξη των αγορών του».

Μέσω αυτής της αποκρατικοποίησης, συνεχίζει, εκτιμάται ότι θα αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον και η εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα προς τον χρηματιστηριακό κλάδο, αυξάνοντας τη δραστηριότητα του νέου χρηματιστηρίου και επιφέροντας θετικές επιπτώσεις στην οικονομία. Αυτό θα συμβάλει στην καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

  • Εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του «περί Εταιρειών Νόμου», το Υπουργείο υπογραμμίζει ότι «σκοπός του μεταρρυθμιστικού έργου είναι η βελτίωση του επιχειρείν και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της θέσπισης ενός νέου, σύγχρονου, φιλικού προς τις επιχειρήσεις ‘περί Εταιρειών Νόμου’ λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς βέλτιστες πρακτικές στον τομέα του εταιρικού δικαίου».

Το έργο, προσθέτει, έχει ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο 2024 και θα ολοκληρωθεί εντός του 2026.

«Η μεταρρύθμιση του ‘περί Εταιρειών Νόμου’ αποσκοπεί στη συμπλήρωση των ενεργειών που ήδη δρομολογούνται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ως επίσης και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που εισαχθήκαν με τη ψήφιση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην απλοποίηση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου βασιζόμενες τόσο στο Ιρλανδικό πρότυπο, όσο και σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές».

Δειτε Επισης

Εκτός ΧΑΚ οι μετοχές της RichReach Corporation Public Ltd
Μάριος Σκανδάλης: Καθοριστικός για την επιτυχία του rebranding ο ρόλος των επαγγελματιών συμμόρφωσης
«Το εργοστάσιο της BBBI ανοίγει θέσεις εργασίας και δίνει ώθηση για επενδύσεις»-Οφέλη για την περιοχή του Ύψωνα
Τα παράπονα που κάνουν στην Χρηματοοικονομική Επίτροπο οι πολίτες-Οι τρεις βασικοί στόχοι του Γραφείου της
Καταξιώνεται ως βασικός παίκτης στην αιγυπτιακή αγορά η VTN MISR-«Επιτυχημένη και ανοδική πορεία»(pics)
Ο οδικός χάρτης για την λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
«Εντάσσεται σε μια ήδη ισχυρή βιομηχανία η Όλυμπος-Ορόσημο η δραστηριοποίηση του εργοστασίου της»
«Δεύτερο σπίτι» για τον όμιλο Kassatly η Κύπρος-Εγκαινιάστηκε η νέα μονάδα παραγωγής της BBBI στον Ύψωνα
Σημαντική άνοδος στο ΧΑΚ που επανήλθε στο επίπεδο των 200 μονάδων
Έδωσε το στίγμα προσέγγισής του για τις δημόσιες προσφορές ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου-Τα ευαίσθητα θέματα