Η πρόταση της Κυβέρνησης στους τυροκόμους για το χαλλούμι-Πάνε σε γενική συνέλευση για τα μέτρα

Εισήγηση για επέκταση του υφιστάμενου διατάγματος για την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι μέχρι και την 21η Φεβρουαρίου 2024 κατέθεσαν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους το απόγευμα της Πέμπτης με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά το πέρας της τρίωρης συνάντησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα σημειώνοντας ότι έγινε μια διεξοδική συζήτηση, ενώ κατατέθηκαν και εισηγήσεις και από τις δύο πλευρές για λύσεις στα θέματα που είχαν τεθεί.

Πρόσθεσε ότι η εισήγηση που έχει τεθεί προς τον Σύνδεσμο Τυροκόμων είναι η επέκταση του υφιστάμενου διατάγματος μέχρι και την 21η Φεβρουαρίου 2024, που είναι και η μέρα που θα εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως προς την προσφυγή που γίνεται για το χαλλούμι.

Ερωτηθείς για το εάν το ποσοστό παραμένει στο 19%, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι αυτό που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Γεωργίας εισηγήθηκαν στον Σύνδεσμο Τυροκόμων είναι όπως το υφιστάμενο διάταγμα παραταθεί μέχρι και την 21η Φεβρουαρίου.

Πρόσθεσε ότι το υφιστάμενο διάταγμα αντί να αλλάξει την 1η Φεβρουαρίου και να πάει στο 25%, θα επεκταθεί μέχρι την 21η Φεβρουαρίου και θα παραμείνει στο 19%. «Αυτή είναι η εισήγηση της Κυβέρνησης προς τον Σύνδεσμο Τυροκόμων», είπε.  

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί ο διάλογος για τα δεδομένα και για τα ζητήματα που έχουν τεθεί, σημειώνοντας ότι αυτό που αποφασίστηκε και αυτό για το οποίο ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ότι από την 1η Ιουλίου 2024 θα ξεκινήσει να γίνεται η καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Σημείωσε ότι έχει αποφασιστεί από σήμερα όπως την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου να επαναληφθεί η σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να μπορούν να τεθούν επί τάπητος και τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην σημερινή συνάντηση και άλλα ζητήματα που ο Σύνδεσμος Τυροκόμων έθεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι κοινός στόχος της Κυβέρνησης και του Συνδέσμου Τυροκόμων, αυτό που μας ενώνει, είναι η διεκδίκηση και η περαιτέρω προώθηση του χαλλουμιού», είπε ο κ. Λετυμπιώτης προσθέτοντας ότι «θα βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία».

Σε ερώτηση για το εάν θα ανασταλούν και τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγείλει οι τυροκόμοι, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «αυτό είναι στην ευχέρεια του Συνδέσμου Τυροκόμων, μετά και την Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο».

Μιλώντας στο InBusinessNews, o πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Μάριος Κωνσταντίνου αρκέστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Παράλληλα, παρέπεμψε για τις αποφάσεις του Συνδέσμου στην αυριανή γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, όπου οι τυροκόμοι θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν κατά πόσο θα προχωρήσουν με τα μέτρα που εξήγγειλαν ή αν θα τα αναστείλουν.

Δειτε Επισης

Έτοιμες οι υπεραγορές για την εποχή του e-kalathi...Στην πορεία οι συζητήσεις για προσθήκες
FT: Συζητήσεις για επένδυση της Tesla στην Nissan-Άλμα της μετοχής της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 12%
Αυτά τα προϊόντα θα περιλαμβάνονται στο e-kalathi… Οι κατηγορίες και οι κωδικοί
Δωρεάν φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων στο Nicosia Mall σε συνεργασία με Unicars και EKCO Maximum Power
Με το αριστερό το 2025 για την αγορά αυτοκινήτων...50-50 τα καινούργια με τα μεταχειρισμένα και οι μάρκες που πρωταγωνιστούν
Μ. Σέφτσοβιτς: Σε περίπτωση δασμών των ΗΠΑ, η Ε.Ε. θα αντιδράσει σθεναρά και γρήγορα
Coca-Cola HBC: Η πιο βιώσιμη εταιρεία ποτών στον κόσμο σύμφωνα με τους δείκτες Dow Jones Best-in-Class 2024
Θέλει ενίσχυση σχέσεων με Κύπρο για εμπόριο, τουρισμό και επικοινωνίες η Βουλγαρία
BYD: Tα σχέδια της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας για να γίνει κορυφαίος «παίκτης» στην Ευρώπη
Η Zhanna Antonyan αναδείχθηκε Kyperounda Winery Best Young Sommelier 2025