Μιχάλης Βορκάς: Η κυπριακή κοινωνία έχει λάβει ίσως λανθασμένα μηνύματα

Συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ είχε σήμερα ο ΠΔΣ με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας αναφορικά με την ανάδειξη θεμάτων του τομέα της δικαιοσύνης, τα οποία συνδέονται τόσο με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος όσο και με το ρόλο του δικηγόρου στην κοινωνία και την ευρύτερη ανάπτυξη του τόπου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΠΔΣ ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Βορκάς, ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλας Τσαρδελλής, η Γραμματέας κ. Ήρα Ιωάννου Αιμιλιανίδη, το Μέλος/Πρόεδρος ΔΣ Κερύνειας κ. Νικόλας Κωνσταντινίδης και η Εκτελεστική Διευθύντρια κα Κούλια Βάκη.

Απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους ο κ. Βορκάς τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, εστίασε επιγραμματικά σε καίρια ζητήματα και προτεραιότητες, καθώς και στη σημαντικότητα του έργου που επιτελούν, βεβαιώνοντάς τους ότι το Συμβούλιο θα είναι στη διάθεσή τους.

pdsmme2

«Ο ΠΔΣ οφείλει να παρεμβαίνει σε διάφορα ζητήματα που άπτονται όχι μόνο της δικαιοσύνης αλλά και γενικότερα των πραγμάτων που απασχολούν τον τόπο. Ως λειτουργοί της δικαιοσύνης θα πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις για να διορθώνονται καταστάσεις ή να κτίζονται κάποια πράγματα σωστά προς το συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της. Ανάλογος είναι και ο δικός σας ρόλος, αφού με τις δράσεις σας εξυπηρετείτε ουσιαστικά το συμφέρον της κυπριακής κοινωνίας. Με αυτό το σκεπτικό, θεωρώ ότι η συνεργασία μας πρέπει να είναι συνεχής και εποικοδομητική».

Κάνοντας αναφορά σε θέματα που είδαν το φως δημοσιότητας σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διασαφήνισε ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και ελέγχονται από τον ΠΔΣ.

pdsmme4

«Η κυπριακή κοινωνία έχει λάβει ίσως λανθασμένα μηνύματα και είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε για να αντιληφθούν οι πολίτες ότι κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις δικηγόρων που μπορεί να ενεργούν με τρόπο παράνομο ή επιλήψιμο δεν αφορούν το σύνολο των συναδέλφων. Η πλειοψηφία δεν ενεργεί με αυτό τον τρόπο. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μαζί να εργαστούμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Να είστε βέβαιοι ότι οι περιπτώσεις εκείνες που αφορούν παραβάσεις και παρανομίες δεν θα μπαίνουν στο συρτάρι. Πρέπει να προστατέψουμε την κοινωνία και η κοινωνία να μας εμπιστευτεί», τόνισε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Βορκάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα χρόνια προβλήματα του τομέα της δικαιοσύνης, κτηριακά, υποδομών κ.ά. τα οποία δυσχεραίνουν τις εργασίες των δικηγόρων και δυσκολεύουν την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

pdsmme3

«Δεν μπορεί και δεν νοείται σήμερα τα δικαστήρια της Λευκωσίας να συνεχίζουν να έχουν αυτά τα χάλια. Το αναγνωρίζουν όλοι αλλά κανείς δεν κάνει κάτι. Πρέπει να ασκήσουμε μεγάλη πίεση προς τους αρμόδιους. Αν υπάρχουν δυσκολίες και ανυπέρβλητα εμπόδια στο να χτιστεί νέο δικαστήριο στον χώρο των παλαιών δικαστηρίων, η πολιτεία οφείλει να βρει άλλο χώρο. Δεν μπορούμε να μένουμε εγκλωβισμένοι σε αυτές τις συνθήκες».

Ένα άλλο θέμα, σημείωσε, είναι στελέχωση των δικαστηρίων με το απαραίτητο προσωπικό, το οποίο θα βοηθήσει στη γρήγορη διεκπεραίωση των εργασιών. «Δεν μπορεί και δεν νοείται να περιμένει κάποιος δέκα χρόνια να δικαστεί η υπόθεσή του, και όταν δικαστεί να περιμένει άλλους τρεις μήνες για να δαχτυλογραφηθεί η απόφαση. Ταλαιπωρείται κόσμος καθημερινά».

pdsmme2

Διαβεβαίωσε, επίσης, για τη στήριξη του ΠΔΣ στη διατήρηση του δημοσιογραφικού απορρήτου.

«Είμαστε δίπλα σας στα θέματα του απορρήτου, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα στην άσκηση του δικού σας και του δικού μας λειτουργήματος. Εάν σας αναγκάζουν να αποκαλύπτετε την πηγή της πληροφόρησής σας, ουσιαστικά σας στερούν το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης. Το ίδιο ισχύει και για τους δικηγόρους. Δεν μπορεί κανένας να μπαίνει στα γραφεία μας και να ασκεί έλεγχο εκτός από τον ΠΔΣ, που είναι η αρμόδια εποπτική αρχή. Οι νόμοι εφαρμόζονται από τον ΠΔΣ και η εποπτεία ασκείται σε ορθές βάσεις. Δεν πρόκειται να παραγνωρίσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα της ανεμπόδιστης επικοινωνίας δικηγόρου - εντολέα, ούτε πρόκειται να δεχθούμε η εποπτεία των δικηγόρων να φτάσει στα χέρια τρίτων».

Τέλος, επικεντρώθηκε σε έναν από τους κεντρικούς στόχους του ΠΔΣ που είναι να καταστεί διεθνές κέντρο διαιτησίας. Δηλαδή, Κύπριοι πολίτες αλλά και ξένοι να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως τόπο επίλυσης διαφορών. «Σήμερα ο χρόνος εκδίκασης μιας υπόθεσης στα δικαστήρια μπορεί να φτάσει μέχρι και τα οκτώ χρόνια. Ενώ με την αξιοποίηση της διαιτησίας εξοικονομούνται χρόνος και έξοδα, και συνεπώς η προώθηση αυτής της μορφής επίλυσης διαφορών θα δώσει την ευκαιρία στον δικηγορικό κόσμο να ανοίξει νέους ορίζοντες».

Ο ΠΔΣ, σημείωσε, έχει προχωρήσει ήδη στον καταρτισμό ενός μητρώου διαιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, οι οποίοι κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα, και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικές και ενημερωτικές δράσεις για τους δικηγόρους και θα αναπτυχθούν ενισχυτικές συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς της οικονομίας.

Τέλος, αναφορά έκανε και στις χαμηλές αμοιβές που λαμβάνουν οι νέοι δικηγόροι, ζήτημα το οποίο εξετάζει με προσοχή ο ΠΔΣ και το επόμενο διάστημα θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Δειτε Επισης

Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023