Cyta: Τριετία ρεκόρ-Τα επιτεύγματα και τα αποφασιστικά βήματα για την επόμενη 20ετία

Το Συμβούλιο της Cyta, με τη λήξη της θητείας του και εν όψει της αυριανής παράδοσης σκυτάλης στο νέο Συμβούλιο του Οργανισμού, προβαίνει σε σύντομο απολογισμό του έργου του 2021-2023.

Με δεδομένο ότι σκοπός ενός Συμβουλίου είναι να διατηρεί τον Οργανισμό στις ράγες της αποστολής του, να φροντίζει για την ευρωστία του στο παρόν και να διασφαλίζει το μέλλον του, το απερχόμενο Συμβούλιο ξεχωρίζει από το έργο του τα ακόλουθα:

  • H ολοκλήρωση του δικτύου 5G με 100% παγκύπρια κάλυψη και του Cyta Fiber στο 100% των αστικών περιοχών, το νέο υποθαλάσσιο σύστημα οπτικών ινών Cadmos 2, οι ραγδαίες μειώσεις του κόστους και οι εκθετικές αυξήσεις των ταχυτήτων διαδικτύου κινητής και σταθερής, δείχνουν ακριβώς την προσήλωσή του στην αποστολή του Οργανισμού.
  • Τα αποτελέσματα εσόδων ρεκόρ 10ετίας του 2023, μεικτής και καθαρής κερδοφορίας ρεκόρ 14ων και 13ων ετών αντίστοιχα (2021 και 2022), η αύξηση της καθαρής θέσης του Οργανισμού και η μείωση του αναλογιστικού ελλείματος του Tαμείου Συντάξεων, επιβεβαιώνουν την προσπάθειά του για τη διατήρηση της ευρωστίας του Οργανισμού τα χρόνια της δικής του θητείας.
  • Tα έργα Θεσμική Καινοτομία, Μετεξέλιξη Προσωπικού, Νέο Σύστημα Προαγωγών, Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης, Ψηφιακή Μεταμόρφωση, Περιφερειακό Κέντρο Δεδομένων, Ολιστική Διαχείριση Βιώσιμης Ανάπτυξης, Σύγχρονη Διακυβέρνηση, Μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα και Ενεργειακή Αυτονομία μέχρι το 2027, αποτελούν την παρακαταθήκη του για το μέλλον της Cyta.

Το Συμβούλιο ευχαριστεί τον νυν και τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν, τον νυν και τον τέως Υπουργό Οικονομικών για τη συνεχή στήριξη στις προσπάθειές του, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών για την αγαστή συνεργασία. Ευχαριστεί, επίσης, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Διαβάστε εδώ: Cyta: Οι αλλαγές που φέρνει για το προσωπικό το νέο σύγχρονο πλαίσιο θεσμικής λειτουργίας

Παράλληλα, το Συμβούλιο ευχαριστεί τη Διεύθυνση και το Προσωπικό της Cyta για τον συντονισμό, τη σκληρή δουλειά και την αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστίες εκφράζει, επίσης και στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για τον εποικοδομητικό διάλογο και την υπευθυνότητα που επέδειξαν στα δύσκολα θέματα που συμφωνήθηκαν.

Το απερχόμενο Συμβούλιο εύχεται στη νέα Πρόεδρο κα Μαρία Τσιάκκα και στο νέο Συμβούλιο, κάθε επιτυχία και καλή δουλειά.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Μιχάλης Ο. Ιωαννίδης, συνοψίζοντας, δήλωσε: «Στην επιχειρηματικότητα το μόνο που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα και τίποτε άλλο. Από την αρχή της θητείας μας, μαζί με το Συμβούλιο, προγραμματίσαμε να κάνουμε έργα καθοριστικά για την επόμενη 20ετία της Cyta, μέσα σε μία μόνο θητεία. Αυτό έφερε εμάς, τη Διεύθυνση και το Προσωπικό εξαντλητικά αντιμέτωπους με τον χρόνο. Αναλώσαμε λοιπόν μέχρι και το τελευταίο λεπτό της θητείας μας και πετύχαμε, πιστεύω, ιστορικές αποφάσεις και συμφωνίες για τον Οργανισμό.

Tα έργα Θεσμική Καινοτομία, Μετεξέλιξη Προσωπικού, Νέο Σύστημα Προαγωγών, Ψηφιακή Μεταμόρφωση, Περιφερειακό Κέντρο Δεδομένων, Ολιστική Διαχείριση Βιώσιμης Ανάπτυξης, Σύγχρονη Διακυβέρνηση, Μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα και Ενεργειακή Αυτονομία μέχρι το 2027, είναι τα πρώτα βήματα για το μέλλον της Cyta για τα επόμενα 20 χρόνια. Εμείς βάλαμε το όραμα, τη βούληση, το πείσμα και τον χρόνο. Τα συγχαρητήρια αξίζουν όμως σε αυτούς που έβαλαν τη δουλειά, τις τεχνοκρατικές γνώσεις, τον συντονισμό και την εκτέλεση μέχρι τώρα, αλλά και στο μέλλον. Γι’ αυτό ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Αντρέα Νεοκλέους, την υπόλοιπη Διεύθυνση και το Προσωπικό, για την εξαιρετική δουλειά και τα μοναδικά αποτελέσματα.

Για τα μέλη του απερχόμενου Συμβουλίου, με τα οποία πάντα ομόφωνα προχωρούσαμε, αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά. Θυμίζω τις νυχτερινές ώρες που περάσαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου, τις ατέλειωτες συζητήσεις για να μην χάσουμε ούτε μια λεπτομέρεια, καθώς και τις αργίες και Σαββατοκύριακα που αφιερώσαμε. Τους ευχαριστώ από καρδιάς, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους ολόκληρου του Οργανισμού».

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της θητείας του Συμβουλίου, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta κ. Νεοκλέους, δήλωσε: «Με το απερχόμενο Συμβούλιο υπήρξε άψογη συνεργασία, αλληλοσεβασμός και κατανόηση των ρόλων από την αρχή, συστατικά απαραίτητα για έναν Οργανισμό που θέλει να ηγείται και να πρωτοπορεί. Η εξωστρέφεια και η αυτοπεποίθηση που δημιουργήθηκε από την καλή συνεργασία, είχε ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες της Cyta και να γίνουν πάρα πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα απερχόμενα Μέλη για τις άοκνες προσπάθειές τους και ελπίζω να αποχωρούν με θετικές εμπειρίες από τη Cyta. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Πρόεδρο, Μιχάλη Ιωαννίδη, που κατάλαβε από την πρώτη στιγμή τις μεγάλες δυνατότητες της Cyta και εργάστηκε σκληρά για την υλοποίηση του οράματος της επόμενης 20ετίας. Με αυτή την ευκαιρία, εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο Συμβούλιο, με το οποίο προσβλέπω σε μια εξίσου καλή συνεργασία, για να συνεχίσει η επιτυχημένη πορεία της Cyta. Υπάρχει ένα πολυδιάστατο έργο που απομένει να υλοποιηθεί, το οποίο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τον Οργανισμό, για την κοινωνία και για τον τόπο».

Συνοπτικός Απολογισμός Συμβουλίου 2021 – 2023
Το Συμβούλιο της Cyta, με τη λήξη της θητείας του και εν όψει της αυριανής παράδοσης σκυτάλης στο νέο Συμβούλιο του Οργανισμού, προβαίνει σε σύντομο απολογισμό του έργου του 2021-2023.

Σκοπός ενός Συμβουλίου είναι να διατηρεί τον Οργανισμό στις ράγες της αποστολής του, να φροντίζει για την ευρωστία του στο παρόν και να διασφαλίζει το μέλλον του.

Η ολοκλήρωση του δικτύου 5G με 100% παγκύπρια κάλυψη και του Cyta Fiber στο 100% των αστικών περιοχών, το νέο υποθαλάσσιο σύστημα οπτικών ινών Cadmos 2, οι ραγδαίες μειώσεις του κόστους και οι εκθετικές αυξήσεις των ταχυτήτων διαδικτύου κινητής και σταθερής, δείχνουν ακριβώς την προσήλωση μας στην αποστολή του Οργανισμού.

Τα αποτελέσματα εσόδων ρεκόρ 10ετίας του 2023, μεικτής και καθαρής κερδοφορίας ρεκόρ 14ων και 13ων ετών αντίστοιχα (2021 και 2022), η αύξηση της καθαρής θέσης του Οργανισμού και η μείωση του αναλογιστικού ελλείματος του Tαμείου Συντάξεων, επιβεβαιώνουν την προσπάθειά μας για τη διατήρηση της ευρωστίας του Οργανισμού τα χρόνια της δικής μας θητείας.

Tα έργα: Θεσμική Καινοτομία, Μετεξέλιξη Προσωπικού, Νέο Σύστημα Προαγωγών, Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης, Ψηφιακή Μεταμόρφωση, Περιφερειακό Κέντρο Δεδομένων, Ολιστική Διαχείριση Βιώσιμης Ανάπτυξης, Σύγχρονη Διακυβέρνηση, Μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα και Ενεργειακή Αυτονομία μέχρι το 2027, αποτελούν την παρακαταθήκη μας για το μέλλον της Cyta.

cytaesodapinakas

Τα προβλεπόμενα Έσοδα του 2023 (405.5 εκ) αποτελούν ρεκόρ δεκαετίας με αύξηση 16% από το 2020 (349 εκ.).

Η κερδοφορία ΕΒΙΤDA του 2022 (149 εκ.) αποτελεί ρεκόρ 9ετίας και η προβλεπόμενη κερδοφορία ΕBITDA του 2023 (143.4 εκ.) είναι αυξημένη κατά 15% από το 2020 (124.8 εκ.).

Το Μεικτό Κέρδος του 2022 (95.2 εκ.) αποτελεί ρεκόρ 14 χρόνων.

Το Κέρδος μετά τη Φορολογία του 2021 (77.8 εκ.) αποτελεί ρεκόρ 13 χρόνων.

Στην πρόβλεψη Κέρδος μετά Φόρων του 2023 (62.2 εκ.) αφαιρείται και η μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη 17.9 εκ. (2023 και 27 εκ. το 2024) λόγω του Σχεδίου Εθελούσιας Αφυπηρέτησης με αναμενόμενη σταδιακή εξοικονόμηση 45 εκ. Χωρίς το Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης, η πρόβλεψη του Κέρδους μετά Φόρων, για το 2023, θα υπερέβαινε τα 80 εκ. και θα αποτελούσε ρεκόρ 15 χρόνων.

Καθαρή Θέση Οργανισμού / Ίδια Κεφάλαια (Net Asset Value) ρεκόρ 919.6 εκ. (πρόβλεψη 2023) αύξηση 143.5% από το 2020 (377.6 εκ.). Μέρος της αύξησης οφείλεται και σε αναλογιστικό όφελος λόγω του διαφοροποιημένου πληθωριστικού περιβάλλοντος.

Αναλογιστικό Έλλειμμα Ταμείου Συντάξεων
Μείωση κατά 57% του αναλογιστικού ελλείματος του Ταμείου Συντάξεων, από 177 εκ. (2020) στα 75 εκ. (2022 τελικό και πρόβλεψη 2023 παρά και την επιβάρυνση από το Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης).

Σημ: Στη μείωση, εκτός από κέρδη και ανατιμήσεις επενδύσεων, περιλαμβάνεται και αναλογιστικό όφελος λόγω του διαφοροποιημένου πληθωριστικού περιβάλλοντος.

Αξία προς τους Πελάτες

  • Μείωση κατά 60% του σταθμισμένου κόστους ανά GB στον καταναλωτή κινητής, από €3 το 2021 σε €1.20 το 2023.
  • Μείωση που ξεπερνά το 90% του σταθμισμένου κόστους ανά Mbps στον καταναλωτή σταθερής, από €1.20 το 2020 σε €0.09 το 2023.
  • Υπερδιπλασιασμός της μέσης ταχύτητας συνδέσεων κινητής, από 17.2 Μbps σε 36.2 Μbps.
  • Πενταπλασιασμός της μέσης ταχύτητας συνδέσεων σταθερής, από 30 Mbps σε 200 Mbps.

Στην αξία που προσφέρει στους πελάτες της η Cyta, περιλαμβάνονται και η ολοκλήρωση και εφαρμογή των έργων Cyta App, Cytavision TV App και Cyta Rewards.

Υποδομές

  • Ολοκληρώθηκε το Έργο 5G ως ένα από τα γρηγορότερα δίκτυα στην Ευρώπη με βραβεύσεις το 2021 και το 2022 και πληθυσμιακή κάλυψη 100%.
  • Θεωρείται ως σημαντική κατάκτηση της Cyta, ότι η Κύπρος πλέον καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στον δείκτη κάλυψης 5G, με βάση τον επίσημο δείκτη Digital Decade, συγκριτικά με τη θέση 17 που κατείχε το 2021.
  • Ολοκληρώθηκε το Έργο Fiber to the Home και Fiber to the Business, με 100% κάλυψη των υποστατικών, σε όλες τις αστικές περιοχές της Κύπρου και 80% παγκύπρια, με σύνδεση ήδη 180.000 πελατών.
  • Σχεδιάστηκε και είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2024 (ως μοναδικός προσφοροδότης προς την Κυβέρνηση) το έργο για κάλυψη των ορεινών περιοχών, που με την ολοκλήρωσή του το 2026, θα πετύχει 100% κάλυψη της Κύπρου.

Ουσιαστική διαφοροποίηση για τους πελάτες της Cyta έφερε η εισαγωγή το 2022 των νέων απεριόριστων πακέτων Freedom Unlimited, η σύνδεση ήδη 180.000 πελατών κινητής τηλεφωνίας και η παροχή, από το 2023, συνδέσεων Cyta Fiber 2Gbps.

Κέντρο Δεδομένων

Σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε η στρατηγική μας ως κυβερνητική πολιτική (Sovereign Cloud). Προχωρά σε στάδιο υλοποίησης με τη δημιουργία μεγάλου Πράσινου Περιφερειακού Κέντρου Δεδομένων. Το Κέντρο Δεδομένων, παράλληλα με την εμπορική του χρήση, θα φιλοξενήσει και τις κρατικές υποδομές διακομιστών Government Cloud (G-Cloud).

Ψηφιακή Μεταμόρφωση

Σχεδιάστηκε και βρίσκεται σε τελικό στάδιο έγκρισης και έναρξης υλοποίησης, η Ψηφιακή Μεταμόρφωση του Οργανισμού, σε σχέση με τις κύριες λειτουργίες του.

Ενεργειακή Αυτονομία

Σχεδιάστηκε, εγκρίθηκε και ξεκίνησε η υλοποίηση του μεγάλου έργου Ενεργειακής Αυτονομίας της Cyta μέχρι το 2027, με τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Αυτοπαραγωγή από ΑΠΕ σε 187 σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, με στόχο να υποβοηθήσει τη δημιουργία Πράσινου Δικτύου Κινητής. Σήμερα λειτουργούν ήδη 65 σταθμοί βάσης με φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ εντός του 2024 θα ολοκληρωθεί το έργο.
  • Αυτοπαραγωγή από ΑΠΕ σε κτίρια δραστηριοποίησης του Οργανισμού, με στόχο τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος (το έργο ήδη ολοκληρώθηκε σε πέντε κτίρια).
  • Ίδρυση της Cyta Power Ltd ως θυγατρικής της Cyta και δημιουργία μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 35ΜW προς κάλυψη όλων των υπόλοιπων ενεργειακών αναγκών του Οργανισμού (το έργο έχει ξεκινήσει με την ίδρυση, αρχική κεφαλαιοποίηση και έναρξη προγραμματισμού της Cyta Power Ltd).

Ολιστική Διαχείριση Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται πλέον η στρατηγική Ολιστικής Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης, με κυρίαρχους αρχικούς στόχους να μηδενιστεί το Ανθρακικό Αποτύπωμα της Cyta μέχρι το 2027 και να δημιουργηθεί Πράσινο Δίκτυο Τηλεπικοινωνιών. Ο σχεδιασμός έγινε για να επιτευχθούν οι στόχοι με βιώσιμο τρόπο (business case) και υποβοηθούμενοι από την αντιστάθμιση πράσινης ενέργειας που θα  δημιουργήσει η Cyta Power Ltd.

Μέσω αυτής της στρατηγικής, συστάθηκε στον Οργανισμό την Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης του Συμβουλίου, δημιουργήθηκε το Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης και  συγκροτήθηκε οριζόντια ομάδα βιώσιμης ανάπτυξης από στελέχη σε όλες τις διευθύνσεις και τμήματα. Αποφασίστηκε όπως η αξιολόγηση κάθε έργου γίνεται πλέον στη βάση των αρχών βιώσιμης ανάπτυξης και ESG και τηρείται ζωντανός δυναμικός πίνακας στοιχείων και αποτελεσμάτων βιώσιμης ανάπτυξης. Επί της θητείας του παρόντος Συμβουλίου, εκδόθηκε για πρώτη φορά στον Οργανισμό, τον Δεκέμβριο του 2023, Ετήσια Έκθεση μαζί με Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο Πραγματική Αξία (True Value), το οποίο επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει αξιόπιστα, σε οικονομική αξία, την ετήσια και διαχρονική αξία που προσθέτει η Cyta, μέσω των δραστηριοτήτων της στην κοινωνία και οικονομία της Κύπρου.  

Θεσμική Καινοτομία

Σχεδιάστηκε το 2022 και η Cyta ξεκίνησε να εφαρμόζει σταδιακά τα μέτρα που προνοεί η στρατηγική-πλαίσιο, Θεσμική Καινοτομία, με κεντρικό στόχο η Cyta να εξελιχθεί και να λειτουργεί με απλότητα, ταχύτητα, ευελιξία και καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται 30 θεσμικές εκσυγχρονιστικές αλλαγές σε επτά τομείς ως ακολούθως:

  • Εταιρικά Θέματα
  • Προϋπολογισμός
  • Εργασιακά Θέσμια (Μετεξέλιξη Προσωπικού)
  • Έλεγχος και Ρύθμιση
  • Λειτουργικά Θέματα
  • Ουσιαστικό Δίκαιο
  • Διακυβέρνηση (Σύγχρονη Διακυβέρνηση)

Ειδικά στον τομέα Διακυβέρνηση περιλαμβάνονται 38 νέες ή τροποποιημένες πολιτικές και κανονισμοί που καλύπτουν όλο το φάσμα λειτουργιών του Οργανισμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το Νέο Σύστημα Προαγωγών, που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και βρίσκεται υπό τελική επεξεργασία στη Γενική Εισαγγελία, πριν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το Νέο Σύστημα Προαγωγών συνδυάζει τη χρήση κέντρων αξιολόγησης (αντικειμενική αξιολόγηση), τη βαθμολογία του υπαλλήλου στη βάση του Σχεδίου Διαχείρισης Απόδοσης, τη βαθμολογία από τη Διεύθυνση και μειώνει τη βαθμολογία του Συμβουλίου μόλις στο 10% για όλες τις προαγωγές υπαλλήλων.

Μετεξέλιξη Προσωπικού

Η Cyta σχεδίασε, πραγματοποίησε με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και υπέγραψε το σχέδιο Μετεξέλιξης του Προσωπικού, με στόχο τη δημιουργία εργασιακής ευελιξίας, την αναβάθμιση χαμηλόμισθων υπαλλήλων, τη σύνδεση της απόδοσης με τις αμοιβές, τον εξορθολογισμό των κλιμάκων και τη σταδιακή μείωση του κόστους προσωπικού.  Μεταξύ των συμφωνηθέντων περιλαμβάνονται:

  • Σύνδεση Απόδοσης με Προσαυξήσεις
  • Καθιέρωση Μεταβλητής Αμοιβής Απόδοσης
  • Κατάργηση 709 θέσεων Δημοσίου Δικαίου
  • Αναβάθμιση Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου και ενσωμάτωσή τους σε όλες τις υποστηρικτικές δραστηριότητες
  • Εξορθολογισμός Κλιμάκων στις νέες κατηγορίες προσωπικού (Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου)
  • Επέκταση του ήδη υφιστάμενου επιτυχημένου θεσμού πρόσληψης στελεχών διοίκησης με συμβάσεις καθορισμένου χρόνου
  • Ανέλιξη προσοντούχων προσώπων σε ανώτερες κατηγορίες προσωπικού
  • Υιοθέτηση Συγκριτικής Ανάλυσης (Benchmarking) ως συμβουλευτικού εργαλείου για καθορισμό ή επανακαθορισμό κλιμάκων και ωφελημάτων.

Τα συμφωνηθέντα θα σταλούν  στο Υπουργείο Οικονομικών για εξέταση και έγκριση. Από τη Μετεξέλιξη Προσωπικού αναμένεται, πέραν της ευελιξίας και σταδιακής εξοικονόμησης 45 εκ., και η σταδιακή εκθετική μείωση του ετήσιου κόστους προσωπικού.

Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης 2023

Σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία, μέχρι σήμερα, στοχευμένο Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης 2023 για το προσωπικό, με επιδίωξη την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού και μείωση του κόστους προσωπικού. Το Σχέδιο είναι ακόμα σε ισχύ και υπάρχουν επιβεβαιωμένες αφυπηρετήσεις 350 περίπου υπαλλήλων. Οι αναμενόμενες αποχωρήσεις, αναμένεται ότι θα μειώσουν κατά 22% το προσωπικό δημοσίου δικαίου (ποσοστό που εκτιμάται στο 15% του συνόλου του προσωπικού), με καταληκτικό αριθμό υπαλλήλων τους 1950, χωρίς τις αντικαταστάσεις, που δεν θα υπερβούν το 25% των αποχωρήσεων.

Το όφελος του Σχεδίου Εθελούσιας Αφυπηρέτησης αναμένεται να ανέλθει στα 45 εκ. περίπου.

Σύγχρονη Διακυβέρνηση

Παράλληλα, σχεδιάστηκε και σχεδόν ολοκληρώθηκε το έργο Σύγχρονη Διακυβέρνηση, με στόχο την εφαρμογή μιας συνολικής εταιρικής διακυβέρνησης στα επίπεδα που θέτει η Δημόσια Διακυβέρνηση, που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με τα πρότυπα του ICGN 2021 που επιλέξαμε να εφαρμόσουμε στη Cyta.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τo 2022 εγκρίθηκε και τέθηκε σε σταδιακή εφαρμογή ο Κανονισμός Διακυβέρνησης Cyta και το 2023 μέχρι και τις αρχές του 2024 ολοκληρώθηκαν 32 από τις 38 Πολιτικές Λειτουργίας του Οργανισμού, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό της εταιρικής διακυβέρνησης, στις εσωτερικές δομές και στις διαδικασίες της Cyta, καθώς και στο ευρύ φάσμα του μοντέλου εσωτερικής της λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, το 2023 διορίστηκε Λειτουργός Συμμόρφωσης, με ευθύνη, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή εφαρμογή του Κανονισμού και των Πολιτικών στον Οργανισμό.

Το Συμβούλιο ευχαριστεί τον νυν και τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, τον νυν και τον τέως Υπουργό Οικονομικών για τη συνεχή στήριξη στις προσπάθειές μας, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών για την αγαστή συνεργασία. Ευχαριστούμε επίσης τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, το Συμβούλιο ευχαριστεί τη Διεύθυνση και το Προσωπικό της Cyta για τον συντονισμό, τη σκληρή δουλειά και την αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστίες, επίσης, απευθύνει και στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις για τον εποικοδομητικό διάλογο και την υπευθυνότητα που επέδειξαν στα δύσκολα θέματα που συζητήθηκαν.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας