Η σημασία της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης στον τομέα των επενδύσεων

Το Ινστιτούτο CFA, με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται το Πρόγραμμα Chartered Financial Analyst (CFA) και απονέμει τον σχετικό τίτλο στους Χρηματοοικονομικούς Αναλυτές, έχει θεσπίσει τον Κώδικα Δεοντολογίας και Προτύπων Επαγγελματικής Συμπεριφοράς (Κώδικας και Πρότυπα CFA). Ο «Κώδικας και τα Πρότυπα CFA», θεωρείται ως ο πιο ολοκληρωμένος και ευρέως αποδεκτός κώδικας δεοντολογίας, στο χρηματιστηριακό επάγγελμα παγκοσμίως.

Μάλιστα, από τις αρχές του νέου έτους, εισήχθη ένα νέο Πρότυπο για την Επαγγελματική Επάρκεια (Professional Competence), το οποίο τονίζει την ανάγκη, οι επαγγελματίες στον χώρο των επενδύσεων να ενεργούν, να διατηρούν και να βελτιώνουν την επαγγελματική τους επάρκεια, καθώς και να υποστηρίζουν άλλους επαγγελματίες στο χώρο, για τη βελτίωση της δικής τους επαγγελματικής επάρκειας.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας CFA θέτει τις βασικές αρχές συμπεριφοράς των μελών του Ινστιτούτου CFA και των υποψηφίων του Προγράμματος CFA, ενώ τα Πρότυπα περιγράφουν την επαγγελματική συμπεριφορά που συνιστά δίκαιες και ηθικές επαγγελματικές πρακτικές. Συμπεριλαμβάνοντας την Επαγγελματική Επάρκεια ως νέο Πρότυπο CFA , το Ινστιτούτο CFA αναγνωρίζει ότι η συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη, δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για την επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά και μια δίκαιη και ηθική επιχειρηματική πρακτική των επαγγελματιών στο χώρο των επενδύσεων, ανάμεσα σε άλλα Πρότυπα Επαγγελματικής Συμπεριφοράς, που ήδη αναφέρονται στον Επαγγελματισμό, την Ακεραιότητα των Χρηματαγορών, τα Καθήκοντα προς τους Πελάτες, τα Καθήκοντα προς τους Εργοδότες, την Ανάλυση Επενδύσεων και Παροχή Επενδυτικών Συμβουλών και τη Σύγκρουση Συμφερόντων.

Οι επαγγελματίες στον χώρο των επενδύσεων συχνά αλλάζουν ρόλους και ευθύνες, ως αποτέλεσμα της ανέλιξης τους, με αποτέλεσμα να χρειάζονται νέες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες. Η εισαγωγή επίσης νέων εννοιών στα Χρηματοοικονομικά, όπως η Επιστήμη των Δεδομένων, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain (μια νέα τεχνολογία που στηρίζεται στην καταχώρηση και ομαδοποίηση δεδομένων σε χρονικά αριθμημένα τμήματα ή blocks), τα Κρυπτονομίσματα, το τρίπτυχο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) και η Βιωσιμότητα, δημιουργούν νέα δεδομένα και πολλαπλές απαιτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι επαγγελματίες στον χώρο των επενδύσεων οφείλουν να διατηρούν και να βελτιώνουν τις ικανότητές τους, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, παρακολουθώντας διαδικτυακά και διά ζώσης σεμινάρια και συνέδρια, μελετώντας για την απόκτηση επαγγελματικών πιστοποιήσεων στον τομέα τους ή ακόμα και μέσα από τη δική τους μελέτη επιστημονικών και επαγγελματικών άρθρων και δημοσιεύσεων.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια Ινστιτούτο CFA δημιούργησε πρόσφατα το Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής (CFA Research and Policy Center), το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τους επαγγελματίες στο χώρο των επενδύσεων, με τέσσερις θεματικές ενότητες: Χρηματαγορές, Τεχνολογία, Επενδύσεις και Αειφορία.

Ως Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus), υποστηρίζουμε τη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη των μελών μας, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, προσφέροντας στα μέλη μας εκπαιδευτικά προγράμματα eLearning, τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), της τοπικής εποπτικής αρχής επενδυτικών εταιρειών, καθώς και οργανισμών διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων. Τα διαδικτυακά μαθήματα που προσφέρονται στα μέλη μας αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων του Νομοθετικού Πλαισίου Συλλογικών Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID II) και της Συμμόρφωσης με τις νομοθεσίες για καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Τα μαθήματα αυτά επίσης επεκτείνονται σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης, Επαγγελματικής Ηθικής, Βιωσιμότητας και Blockchain.

Οι εργοδότες έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων τους, προσφέροντας κίνητρα και επιβραβεύοντας όσους δείχνουν πάθος και αφοσίωση στη συνεχή μάθηση. Υπάρχουν πολλές καλές πρακτικές για τους εργοδότες όπως: (1) Καθορισμός μετρήσιμων στόχων στους εργαζομένους για επαγγελματική εκπαίδευση, με βάση τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους, (2) Υιοθέτηση ενός εσωτερικού προγράμματος επαγγελματικής εκπαίδευσης (όπως αυτό που εισήγαγε το Ινστιτούτο CFA) το οποίο θα προσφέρει την ευκαιρία στους εργαζομένους να καταγράφουν τα μαθήματα και τα σεμινάρια που παρακολουθούν, καθώς και τα επιστημονικά και επαγγελματικά άρθρα που διαβάζουν καθημερινά, (3) Παραχώρηση συγκεκριμένου προϋπολογισμού και άδειας στους εργαζομένους για συνεχή επαγγελματική εκπαίδευση, (4) Διασφάλιση ότι η συνεχής επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αξιολόγησης των εργαζομένων και (5) Ενθάρρυνση των εργαζομένων να αναλαμβάνουν διάφορους εθελοντικούς ρόλους και δραστηριότητες που βελτιώνουν τις ηγετικές και άλλες διαπροσωπικές τους δεξιότητες.

Οι διαπροσωπικές δεξιότητες είναι επίσης απαραίτητες, για συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη, ειδικά για επαγγελματίες που εργάζονται σε ομάδες, χειρίζονται πελάτες ή κατέχουν διευθυντικές θέσεις στους οργανισμούς τους. Μερικές από τις πιο σημαντικές διαπροσωπικές δεξιότητες για επαγγελματική επιτυχία είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, η ομαδική εργασία, η διαχείριση έργων και οι δεξιότητες διαπραγμάτευσης. Υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων σεμιναρίων που στοχεύουν στην παροχή του θεωρητικού υπόβαθρου, για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων, αλλά ο πιο πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος είναι ο εθελοντισμός. Τρανή απόδειξη, τα επιτεύγματα και οι επιτυχημένες πρωτοβουλίες του Συνδέσμου CFA Κύπρου, οι οποίες στηρίζονται εξ ολοκλήρου στηρίζονται στην εθελοντική εργασία και προσφορά των μελών μας.

Ως Σύνδεσμος CFA Κύπρου, έχουμε αναπτύξει τέσσερις επιτροπές: (1) Την Επιτροπή Advocacy, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην τοπική επενδυτική κοινότητα και την προώθηση υψηλών ηθικών προτύπων για τους επαγγελματίες στον χώρο των επενδύσεων, παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη στη διαμόρφωση κανονισμών και πολιτικών, (2) Την Επιτροπή Research Challenge and University Relations, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων με τα τοπικά πανεπιστήμια, καθώς και στην παροχή εκπαίδευσης, καθοδήγησης και εμπειρίας σε πραγματικές συνθήκες αγοράς σε φοιτητές πανεπιστημίου, στη χρηματοοικονομική ανάλυση και αποτίμηση εταιρειών, διοργανώνοντας τον τοπικό διαγωνισμό CFA Institute Research Challenge, (3) Την Επιτροπή Financial Literacy ή Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, μέσω της οποίας μέλη του CFA Κύπρου πραγματοποιούν παρουσιάσεις για βασικά χρηματοοικονομικά θέματα σε μαθητές λυκείου δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και (4) Την Επιτροπή Diversity, Equity and Inclusion (DEI), η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διάφορες προκαταλήψεις που αφορούν τη Διαφορετικότητα, την προώθηση της Ισότητας και Ένταξης στον εργασιακό χώρο του κλάδου των επενδύσεων, καθώς και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε σχετικά θέματα πολιτικής.

*Αντιπρόεδρος CFA Society Cyprus

Δειτε Επισης

Οι προκλήσεις του μελλοντικού ηλεκτρικού συστήματος της Ε.Ε.
Ανθρώπινο δικαίωμα η ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Το μούδιασμα στην αγορά ακινήτων, η προοπτική και οι προκλήσεις
Εναλλακτικές επενδύσεις και διασπορά χαρτοφυλακίου
H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά το μέλλον του λιανικού εμπορίου
Μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες στην εποχή των αποσυνδεδεμένων πληρωμών
Το Metaverse και το ψηφιακό μάρκετινγκ
Η σημασία της εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ευθύνης σε μία εταιρεία
Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ασφαλής δρόμος για οικονομική ευημερία
Η πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση του κυπριακού real estate