Powered by

Στοπ στο ράλι των δεικτών της Wall Street βάζει το 2024

Με αρνητικό πρόσημο ξεκινούν το νέο έτος οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά το εντυπωσιακό ράλι του 2023 που οδήγησε σε νέα ρεκόρ τον βιομηχανικό Dow Jones και μια ανάσα από το προηγούμενο υψηλό του τον ευρύτερο S&P 500.

Τα αδύναμα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το σαββατοκύριακο στην Κίνα διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα σήμερα, οδηγώντας νωρίτερα τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σε βουτιά 1,5%. Τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στη χώρα επιβράδυνε τον Δεκέμβριο σε χαμηλό έξι μηνών.

Αδύναμη ήταν και τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας για τον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 47,9 μονάδες από 49,4 μονάδες το Νοέμβριο, χάνοντας την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 48,2 μονάδες. Αυτή είναι η χειρότερη μέτρηση από τον Αύγουστο.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 8,44 μονάδες ή -0,02% στις 37.678,94 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 26,53 μονάδες ή -0,56% στις 4.742,21 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακυλά 212,12 μονάδες ή -1,41% στις 14.799,19 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Amgen με άλμα 8,12 δολ. ή 2,82% στα 296,14 δολ. και ακολουθούν Merck με κέρδη 2,20% στα 111,42 δολ. και Johnson & Johnson στα 159,91 δολ. με κέρδη 2,02%.

Το άσχημο κλίμα διαμορφώνουν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες στον απόηχο της ανακοίνωσης του Ιράν ότι θα στείλει πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα. Στην περιοχή κινούνται και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ τα οποία το προηγούμενο διάστημα βύθισαν κάποια σκάφη των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη. Οι τιμές του πετρελαίου στο μεταξύ κερδίζουν 2% σήμερα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ένα νέο ράλι στις τιμές της ενέργειας να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Apple (-3%) μετά την απόφαση της Barclays να την υποβαθμίσει σε "underweight" από "neutral" και οι Intel (-2,90%) και Salesforce (-2,12%).

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί