Μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

Μνημόνιο για την περαιτέρω συνεργασία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σε ενεργειακά ζητήματα με επίκεντρο την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τις ανανεώσιμες πηγές και το υδρογόνο υπεγράφη την Πέμπτη 18/01 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Βούλγαρο ομόλογό του υπουργό Ενέργειας, Ρούμεν Ράντεφ.

Το MoU υπεγράφη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου και της υφυπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ίβα Πετρόβα, καθώς και του Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Βαλεντίν Ποριάζοβ.

Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο χωρών επιδιώκεται:

Η αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς των εθνικών συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και η κατασκευή και η επέκταση δικτύων μεταφοράς υδρογόνου.

Η βελτιστοποίηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και υδρογόνου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο μια αειφόρο και προβλέψιμη αγορά. Αυτό, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και τις ρυθμιστικές αρχές.

Η συνέχιση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού για τη διαχείριση και την εξισορρόπηση των συστημάτων των δύο χωρών.

Η προώθηση κοινών έργων ενωσιακού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με στόχο τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Η διμερής συνάντηση των Υπουργών, κ.κ. Σκυλακάκη και Ράντεφ και η συνακόλουθη υπογραφή του Μνημονίου περαιτέρω Συνεργασίας των δύο χωρών, εντάσσονται στο σύνολο των δράσεων που λαμβάνονται, στο πλαίσιο του «Ministerial meeting of the High Level Group on Central and South Eastern Europe Energy Connectivity (CESEC)», που διεξάγεται στην Αθήνα.

Δειτε Επισης

Εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα: Ποιοι κλάδοι θα την εφαρμόσουν και πότε απαγορεύεται
Ελλάδα: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,4% για το 2025
Το μήνυμα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έριξε το «φράγμα» των 1.440 μονάδων–Νέο ρεκόρ 13 ετών
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% φέρνει άλλες «αναβαθμίσεις» το 2024
Αθηναϊκή Ριβιέρα: Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ-Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
S&P: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της Ελλάδας διατηρώντας το ΒΒΒ-
Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα-Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
NielsenIQ: Το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στα σούπερ μάρκετ
Ελλάδα: Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο