Γιώργος Αγιουτάντης: Αρκετά ευοίωνες οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα

Την πεποίθηση ότι οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα είναι αρκετά ευοίωνες για το 2024, εκφράζει ο CEO της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) Γιώργος Αγιουτάντης, εκτιμώντας παράλληλα πως θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, με σημαντικές μετασχηματιστικές αλλαγές.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Αγιουτάντης υποδεικνύει πως διανύουμε μία περίοδο όπου ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο καταγράφει σημαντική πρόοδο, ενισχύοντας την κεφαλαιακή του επάρκεια και διατηρώντας υψηλούς δείκτες ρευστότητας, δημιουργώντας παράλληλα απόθεμα για να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες εξωγενείς και ενδογενείς προκλήσεις.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του τομέα, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) επισημαίνει πως τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να αποδείξουν για ακόμη μια φορά την ανθεκτικότητά τους, εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού και των δανειστικών επιτοκίων, της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αστάθειας, αλλά και σε άλλους εξωγενείς παράγοντες όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Η προσαρμογή στις κανονιστικές αλλαγές και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», σημειώνει, «είναι επίσης υψίστης σημασίας, για τη διασφάλιση και την προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παραβιάσεις στα δεδομένα των πελατών».

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος(Κύπρου), ο Γιώργος Αγιουτάντης υπογραμμίζει πως έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς ένα ευρύ σχέδιο αναδιοργάνωσης και παρά τις οικονομικές συγκυρίες και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, έχει ξεκινήσει ένα δυναμικό κύκλο ανάπτυξης στην Κύπρο.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Η κυπριακή οικονομία, αναμένεται να αντιμετωπίσει και φέτος ισχυρές πιέσεις, από την έντονη αστάθεια που κυριαρχεί στην παγκόσμια πολιτική, στις αγορές και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Με τις επιπτώσεις να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των νοικοκυριών και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, ώστε να ανταπεξέλθουμε ιδανικά στις προκλήσεις, όπως τα καταφέραμε άλλωστε με επιτυχία και τα προηγούμενα χρόνια σε ανάλογες κρίσεις.

Πιστεύω πως οι μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2024 του Υπουργείου Οικονομικών, που θέλουν την οικονομία να ανακάμπτει με ένα υψηλότερο ρυθμό της τάξης του 2,9%, θα επιβεβαιωθούν, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις που αφορούν τη μείωση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Αυτό όμως, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, καθώς το πρόσφατο παρελθόν μας απέδειξε πως τα αναπάντεχα πάντα θα παραμονεύουν για να μας βάζουν δύσκολα.

Από την πλευρά μας πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα που θα εστιάζει στην άνοδο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, στη διαχείριση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και στην αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG).

Η κορυφαία πρόκληση για την κυπριακή οικονομία

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Αναμφίβολα η κορυφαία πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία είναι η γεωπολιτική και πολιτική αβεβαιότητα, που τα τελευταία χρόνια έχει διαταράξει την παγκόσμια οικονομία, με τη χώρα μας να δέχεται σημαντικό πλήγμα λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, και της πρόσφατης πολεμικής σύρραξης στο Ισραήλ.

Εξελίξεις με σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα των υπηρεσιών, με την Τουριστική Βιομηχανία να δέχεται σημαντικούς κραδασμούς, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα χάνει ξανά τη δεύτερη μεγαλύτερη της αγορά, αυτή του Ισραήλ.

Σήμερα, είναι αδύνατον να προβλέψουμε με σιγουριά την ολοκλήρωση της πολεμικής σύρραξης στη γειτονία μας. Ακόμα και τώρα όμως, να έδιναν τα χέρια Ισραήλ και Χαμάς, οι επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία, την κοινωνία και στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών του Ισραήλ θα ήταν τέτοια που θα επηρέαζε σημαντικά τις τουριστικές ροές προς τη χώρα μας.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι, όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος το αποτύπωμά του θα είναι ακόμη έντονο στην ανάπτυξη του 2024.

Σημαντικοί κίνδυνοι για την οικονομία αποτελούν επίσης, τα επιτόκια εφόσον παραμείνουν ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η άνοδος στις τιμές πετρελαίου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και οι χαμηλότερες επιδόσεις στις εξαγωγές.

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, ειδικότερα σε ένα άκρως μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπως το σημερινό, αποδεικνύουν πως έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σήμερα, τα στέρεα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Κύπρου, οι πολύ ευνοϊκές δημοσιονομικές προοπτικές της, η πορεία του δημόσιου χρέους της, αλλά και η μείωση των τρωτών σημείων του τραπεζικού τομέα, αποτελούν θετικές ενδείξεις για την επόμενη μέρα.

Οι σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, σε συνδυασμό με την εφαρμογή περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του NextGenerationEU στηρίζουν τις σταθερές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Χρειάζεται όμως να υλοποιήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, να προχωρήσουμε στις μετασχηματιστικές αλλαγές εκεί όπου επιβάλλεται με πρώτον τον τραπεζικό τομέα, και να οχυρωθούμε από εξωγενείς παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή.

Ο τραπεζικός τομέας

Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Διανύουμε μία περίοδο όπου ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο καταγράφει σημαντική πρόοδο, ενισχύοντας την κεφαλαιακή του επάρκεια και διατηρώντας υψηλούς δείκτες ρευστότητας, δημιουργώντας παράλληλα απόθεμα για να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες εξωγενείς και ενδογενείς προκλήσεις.

Με τη σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας και κατ’ επέκταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων, οι προοπτικές του τραπεζικού τομέα είναι αρκετά ευοίωνες για το 2024.

Οι ενισχυμένοι πόροι μπορούν να κατανεμηθούν για την αντιμετώπιση της τυχόν επιδείνωσης της κρίσης, όπως επίσης και σε επενδύσεις που αφορούν το μετασχηματισμό των τραπεζών.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;

Πιστεύω πως το 2024 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, με σημαντικές μετασχηματιστικές αλλαγές.

Εξελίξεις, που αν αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πιο αποτελεσματικές, καινοτόμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις στον τραπεζικό, επενδυτικό και ασφαλιστικό τομέα.

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να υλοποιούν με σταθερότητα και συνέπεια το ψηφιακό τους μετασχηματισμό εντάσσοντας συνεχώς νέες τεχνολογίες που θα προσφέρουν πιο εξειδικευμένες και προσωποποιημένες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης θα εξατομικεύσει τις υπηρεσίες, ενώ η αυτοματοποίηση θα συνεχίσει να εξορθολογίζει τις εργασίες και να υποστηρίζει ένα πιο ομαλό ταξίδι για τον πελάτη.

Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία blockchain θα επηρεάσει τις ασφαλείς και διαφανείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ενώ οι συζητήσεις για το ψηφιακό νόμισμα από την ΕΚΤ και την ΕΑΤ θα επιταχυνθούν σε μια προσπάθεια να διασφαλιστούν ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές.

Επιπρόσθετα η μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη και πράσινη οικονομία, στο πλαίσιο του ESG, αναμένεται να βρεθεί στις κορυφαίες προτεραιότητες των τραπεζών για το 2024.

Τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα τον ταλανίζουν και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να αποδείξουν για ακόμη μία φορά την ανθεκτικότητά τους, εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού και των δανειστικών επιτοκίων, της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αστάθειας, αλλά και σε άλλους εξωγενείς παράγοντες όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η προσαρμογή στις κανονιστικές αλλαγές και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, είναι επίσης υψίστης σημασίας, για τη διασφάλιση και την προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παραβιάσεις στα δεδομένα των πελατών.

Με τη λειτουργία διαχείρισης κινδύνου να παραμένει κομβικής σημασίας, η ενίσχυση της πρώτης γραμμής και η ενσωμάτωση του κινδύνου στις καθημερινές λειτουργίες είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς οι αλλαγές στην πραγματική οικονομία συνεχίζουν να εξελίσσονται απρόβλεπτα.

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για στήριξη/ενίσχυση του τομέα σας από την Κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Θεωρώ πως οι τράπεζες και η Κυβέρνηση πρέπει να συμβαδίζουν στην ίδια κατεύθυνση, και μαζί να εφαρμόζουν σχέδια και νομοθετήματα που θα είναι προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπως η σημερινή με τις τρέχουσες οικονομικές πιέσεις.

Με σωστό διάλογο και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών η οικονομία μπορεί να οδεύσει σε ασφαλέστερα μονοπάτια.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέα προϊόντα/υπηρεσίες/αναπτύξεις και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά; Θα είναι χρονιά ανάπτυξης/επέκτασης ή διατήρησης της υφιστάμενης θέσης σας στην αγορά; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε συγκεκριμένα κάποια από τα σχέδια σας;

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς ένα ευρύ σχέδιο αναδιοργάνωσης και παρά τις οικονομικές συγκυρίες και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, έχει ξεκινήσει ένα δυναμικό κύκλο ανάπτυξης στην Κύπρο.

Σήμερα, είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις και δηλώνουμε ετοιμότητα να χρηματοδοτήσουμε μεγάλες επενδύσεις προς τοπικούς και διεθνείς εταιρικούς πελάτες, καθώς και να συμμετάσχουμε σε κοινοπρακτικά δάνεια και διεθνή έργα, αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας για χρηματοδοτήσεις, είναι οι τομείς της ενέργειας και κυρίως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός, οι κατασκευές και το εμπόριο, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ESG, σε όλες τις νέες δανειοδοτικές μας δραστηριότητες.

Είμαστε δίπλα και στους πολίτες όμως, με εξαιρετικά ανταγωνιστικές καταθετικές επιλογές με υψηλές αποδόσεις για στήριξη των προσωπικών τους σχεδίων.

Την ίδια στιγμή, στο σύγχρονο επιχειρηματικό μας μοντέλο, η ψηφιοποίηση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την τράπεζα, καθώς αφενός βελτιώνει την ποιότητα εξυπηρέτησης των πελατών και μειώνει το κόστος λειτουργίας της και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα για παροχή πιο προηγμένων χρηματοοικονομικών λύσεων.

Η τεχνολογία

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζεται και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

H τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζουν πολύπλευρα διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς μας διαμορφώνοντας σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και ζούμε.

Οι εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον τραπεζικό τομέα. Σήμερα, η χρηματοοικονομική τεχνολογία παρέχει μεγαλύτερη εξουσία στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες διαχειρίζονται, ξοδεύουν και επενδύουν τα χρήματά τους, ενώ οι δυνατότητες αυτές αναμένεται να μεγιστοποιηθούν με την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης, με πιο ορατή εφαρμογή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης να είναι τα chatbots.

Ένα εργαλείο που θα παρέχει τη δυνατότητα συνομιλίας με τις τραπεζικές εφαρμογές και διαδικτυακές υπηρεσίες χρημάτων σε φυσική γλώσσα, ενώ στο άμεσο μέλλον θα παρέχονται ιδιαίτερες καινοτομίες όπως: Ο εξατομικευμένος οικονομικός σχεδιασμός και προσαρμοσμένες επενδυτικές στρατηγικές με βάση τα προφίλ των πελατών και τα δεδομένα συμπεριφοράς, όλα χάρη σε παραγωγικά μοντέλα όπως αυτά που τροφοδοτούν το ChatGPT.

Ήδη μεγάλες τράπεζες στο εξωτερικό ενσωματώνουν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες τους, μία τάση που αναμένεται σύντομα και στη χώρα μας.

Δειτε Επισης

Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου των €20 εκατ.
Καλπάζει η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Αύξηση πέραν του 60% τον περασμένο Απρίλιο
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»