powered by

Ζήτηση δανείων: Αποτρεπτικός παράγοντας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά τα αυξημένα επιτόκια

Νέα μείωση κατέγραψε η ζήτηση δανείων στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2023, τόσο από επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά, επηρεαζόμενη από την περιοριστική πολιτική στην ευρωζώνη και τις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), τα κριτήρια χορήγησης δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2023 παρέμειναν αμετάβλητα στα ήδη αυστηρά επίπεδα, για τις επιχειρήσεις και έγιναν αυστηρότερα για δάνεια προς νοικοκυριά, με τις τράπεζες αναμένουν για το επόμενο τρίμηνο αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης δανείων και περαιτέρω μείωση της ζήτησης δανείων.

Ειδικότερα, η έρευνα κατέδειξε ότι η καθαρή ζήτηση δανείων από νοικοκυριά ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στις επιχειρήσεις και αφορούσε σε όλες τις κατηγορίες δανείων, ενώ η πτωτική τάση στα στεγαστικά δάνεια συνεχίζεται από τις αρχές του 2022.

«Η μείωση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων και της μειωμένης εμπιστοσύνης των καταναλωτών, καθώς και στην αποδυνάμωση των προοπτικών στην αγορά κατοικίας», αναφέρει η ΚΤΚ.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, η ΚΤΚ σημειώνει ότι η καθαρή ζήτηση συνέχισε να καταγράφει μείωση και το τρίτο τρίμηνο του 2023, η οποία όμως ήταν σε μικρότερο βαθμό από τις προσδοκίες των τραπεζών, όπως αυτές είχαν καταγραφεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

«Η μείωση στη ζήτηση των εν λόγω δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2023 συνεχίζει να αποδίδεται στο γενικό επίπεδο των επιτοκίων και τη μειωμένη ζήτηση χρηματοδότησης πάγιων επενδύσεων. Με την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει το τρέχον οικονομικό περιβάλλον και προοπτικές, οι επιχειρήσεις φαίνεται να συνεχίζουν να αναβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια», συμπληρώνει η ΚΤΚ.

Σε σχέση με τα κριτήρια, η ΚΤΚ σημειώνει ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αφού όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τα κριτήρια χορήγησης είχαν ουδέτερο αντίκτυπο.

Αντίθετα, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, τόσο για στεγαστικά δάνεια όσο και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, έγιναν αυστηρότερα λόγω της αντίληψης των τραπεζών για αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο, δάνεια για το οποίο καταγράφεται αύξηση στο περιθώριο που χρεώνουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, αύξηση περιθωρίου καταγράφηκε σε επιχειρηματικά δάνεια υψηλότερου κινδύνου, ενώ, αντίθετα, σε καθαρή βάση, καταγράφηκε μείωση του περιθωρίου για τα συνήθη νέα επιχειρηματικά δάνεια.

«Ο αυξημένος ανταγωνισμός από άλλα τραπεζικά ιδρύματα συνέχισε και αυτό το τρίμηνο να συγκρατεί την αυστηροποίηση των συνολικών όρων και προϋποθέσεων χορήγησης νέων επιχειρηματικών δανείων, ενώ οι υπόλοιποι παράγοντες είχαν, σε καθαρή βάση, ουδέτερο αντίκτυπο», αναφέρει η ΚΤΚ.

Δειτε Επισης

Στον ρυθμό των δασμών Τραμπ οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων
ΚΤΚ: Καθαρή αύξηση συνολικών καταθέσεων κατά €654,7 εκατ. τον Ιούνιο
Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Διαγωνισμός για την «επίπλωση» του νέου Κτηματολογίου στην Αγλαντζιά-Πότε αναμένεται να παραδοθεί (pics)
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Στο 11,53% το επιτόκιο αναφοράς της Κεντρικής Τράπεζας
Ενισχύει τη θέση της στον ασφαλιστικό τομέα η Τρ. Κύπρου-Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής (Κύπρου)
Βαρύ τίμημα και για την κτηνοτροφία από τις πυρκαγιές, επηρεάστηκε και η μελισσοκομία-Αξιολογείται η κατάσταση
Μάρκος Ζαμπάρτας: Το μέγεθος του πλήγματος για τους οινοποιούς και το οινοποιείο που σώθηκε παρά...τρίχα
Στάχτη περίπου 15.000 δεκάρια οινοποιήσιμων καλλιεργειών...Στήνεται μηχανισμός και αρχίζει άμεσα η καταγραφή ζημιών