Επικεφαλής ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας
InBusinessNews 18:45 - 15 Ιανουαρίου 2024
Η τεχνητή νοημοσύνη εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, με περίπου το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως να είναι πιθανό να επηρεαστούν, αλλά προσφέρει παράλληλα "τεράστια ευκαιρία" για τόνωση των υποτονικών επιπέδων παραγωγικότητας και ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο AFP.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 60% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξή της στην Ουάσινγκτον, λίγο πριν αναχωρήσει για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.
Με την Τεχνητή Νοημοσύνη να αναμένεται να έχει μικρότερη επίδραση στις αναπτυσσόμενες χώρες, περίπου "το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως είναι πιθανό να επηρεαστεί", δήλωσε η ίδια, επικαλούμενη νέα έκθεση του ΔΝΤ.
«Και όσο περισσότερες είναι οι θέσεις εργασίας με υψηλότερη εξειδίκευση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αντίκτυπος», υπογράμμισε.
Ωστόσο, η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής σημειώνει ότι μόνο οι μισές από τις θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεαστούν αρνητικά - οι υπόλοιπες μπορεί στην πραγματικότητα να επωφεληθούν από την αύξηση της παραγωγικότητας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.
«Η δουλειά σας μπορεί να εξαφανιστεί τελείως - όχι καλό - ή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη δουλειά σας, οπότε στην πραγματικότητα θα είστε πιο παραγωγικοί και το επίπεδο του εισοδήματός σας μπορεί να αυξηθεί», είπε η κ. Γκεοργκίεβα.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ακόμη ότι το 2024 είναι πιθανό να είναι «μια πολύ δύσκολη χρονιά» για τη δημοσιονομική πολιτική παγκοσμίως, καθώς οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και να ανασυγκροτήσουν τα εξαντλημένα αποθέματα ασφαλείας τους.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται επίσης να προσέλθουν στις κάλπες φέτος, ασκώντας πρόσθετη πίεση στις κυβερνήσεις είτε να αυξήσουν τις δαπάνες είτε να μειώσουν τους φόρους για να κερδίσουν τη λαϊκή υποστήριξη.