Powered by

Εργατικό δυναμικό και ισραηλινή αγορά πονοκεφαλιάζουν τους ξενοδόχους

Σε ικανοποιητικά υπό τις περιστάσεις επίπεδα κινήθηκαν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Κύπρου, με την καλή ωστόσο κίνηση που υπήρξε να αναδεικνύει ξανά με έντονο τρόπο το μείζον πρόβλημα της έλλειψης του εργατικού δυναμικού και να επιτείνει τις ανησυχίες ενόψει της επερχόμενης τουριστικής σεζόν.

Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι θεωρούν σχεδόν δεδομένη την απώλεια της ισραηλινής αγοράς, με το ερώτημα να αφορά απλώς στο μέγεθος της απώλειας αυτής και σε ποιο βαθμό είναι εφικτό να αναπληρωθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), κατά το μήνα Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου 2024, οι μέσες πληρότητες των ξενοδοχείων κινήθηκαν περίπου στο 35%, ποσοστό το οποίο χαρακτηρίζεται ως χαμηλό για την περίοδο.

Όμως, κατά τα εορταστικά τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπήρξε σημαντική κινητικότητα και ζήτηση κυρίως από εσωτερικό της χώρας, όπου οι πληρότητες έφτασαν το 55%, ενώ το τριήμερο των Θεοφανίων οι πληρότητες έπεσαν ελαφρώς κοντά στο 50%.

Το μεγάλο «αγκάθι»

Παρά λοιπόν την προαναφερθείσα κινητικότητα, έστω και στο ήμισυ διαθέσιμης πληρότητας, η έλλειψη εργατικού δυναμικού στο ξενοδοχειακό τομέα παραμένει «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, όσες ξενοδοχειακές μονάδες λειτούργησαν, τα έβγαλαν κάπως πέρα με το υφιστάμενο προσωπικό.

«Καταδείχτηκε όμως και πάλι η ανάγκη, πως όταν ξεκινήσει η βιομηχανία και θα είναι σε πλήρη λειτουργία οι ξενοδοχειακές μονάδες, ότι θα υπάρξει πρόβλημα με το προσωπικό και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί άμεσα», επισήμανε ο κ. Ρουσουνίδης.

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση της διαδικασίας για έγκριση αιτήσεων από άτομα που προέρχονται από τρίτες χώρες, αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.

«Αναμένουμε να το δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Ο υπουργός ήδη είπε ότι οι διαδικασίες θα είναι πιο ευέλικτες και πιο ταχύρρυθμες», ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης, για να προσθέσει:

«Συμμετέχουμε σε μια επιτροπή που θα παρακολουθεί όλη τη διαδικασία και την εφαρμογή της ισχύουσας στρατηγικής, μέσω της οποίας θα μπορούμε να υποβάλλουμε τις απόψεις μας».

Τόνισε συναφώς ότι ο ΠΑΣΥΞΕ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σταθεί εμπόδιο στις όποιες προσπάθειες της Κυβέρνησης και εξέφρασε την προσδοκία ότι σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το κενό από το Ισραήλ

Οι κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις ενδείξεις να είναι πολύ ενθαρρυντικές για τη βιομηχανία.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι και το 2024 θα κινηθεί στα επίπεδα της περσινής χρονιάς και ίσως να αναμένουμε νέα ρεκόρ. Ωστόσο, το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στον ορίζοντα είναι η αγορά του Ισραήλ.

«Αυτό που μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους είναι ότι οι κρατήσεις από τις άλλες αγορές πλην του Ισραήλ, θα είναι περίπου στα επίπεδα της περσινής χρονιάς, ίσως λίγο πιο κάτω. Από τη χώρα του Ισραήλ αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια απώλεια», τονίζει ο κ. Ρουσουνίδης.

Οι κινήσεις για να καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στη γειτονική χώρα έχουν ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στο να μεγαλώσει η πίτα της αγοράς από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι μπορούμε να καλύψουμε όλο το κενό άμεσα.

Η αισιοδοξία Oren Anolik

Πάντως, μιλώντας προ ημερών στο InBusinessNews, o Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Oren Anolik, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι Ισραηλινοί θα ξεκινήσουν τελικά να κατακλύζουν την Κύπρο, όπως συνέβαινε πριν από τον πόλεμο.

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε ακόμα “τραυματισμένοι” από την επίθεση του Οκτωβρίου. Από την άλλη, η Κύπρος παραμένει επιλογή για τους Ισραηλινούς. Γεωγραφικά είναι πολύ κοντά και δεν χρειάζεται μεγάλος προγραμματισμός μηνών για ένα ταξίδι, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και φθηνό προορισμό Σαββατοκύριακου.

Πιστεύω ότι από την άνοιξη, όταν οι άνθρωποι ξεκινήσουν να αναζητούν ξανά ταξίδια, πολλοί θα επιλέξουν την Κύπρο», υπογράμμισε ο Πρέσβης.

Δειτε Επισης

ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus