Ηλίας Νεοκλέους: Προτεραιότητα η αποκατάσταση του ονόματος και της καλής φήμης της Κύπρου

Το μήνυμα πως η κυβέρνηση, με τη στενή συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων, θα πρέπει-ως προτεραιότητα-να πραγματοποιήσει μια συντονισμένη εκστρατεία για την αποκατάσταση του ονόματος και της καλής φήμης της χώρας μας, στέλνει ο διευθύνων συνέταιρος της Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, Ηλίας Νεοκλέους.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024», ο κ. Νεοκλέους κατατάσσει ανάμεσα στις προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία το 2024, πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στη φήμη της χώρας ως ένα ευυπόληπτο επιχειρηματικό κέντρο λόγω των διάφορων πρόσφατων αρνητικών δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο.

Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους, μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο θα είναι τυχόν υιοθέτηση κανονιστικών, συμμορφωτικών και φορολογικών διατάξεων, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες πιθανόν να λειτουργήσουν με τρόπο που θα μειώνουν την ελκυστικότητα της Κύπρου ως προορισμό διεθνών επιχειρήσεων και επενδύσεων.

«Εννοείται», διευκρινίζει, «ότι η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφώνεται με τέτοιες κανονιστικές, συμμορφωτικές και φορολογικές διατάξεις, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην μειωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα της ως περιφερειακό επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά και προορισμός επενδύσεων».

Αναφερόμενος στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικηγορικών υπηρεσιών, ο διευθύνων συνέταιρος της Ηλίας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, αναφέρει πως και εντός του 2024 αναμένεται να επέλθουν ακόμη περισσότερες αλλαγές λόγω της επίδρασης της τεχνολογίας και των διάφορων εξελίξεων που επιφέρει στον τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

«Η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και προκλήσεων της τεχνολογίας θα αποτελέσει κλειδί στην επιτυχία και ανάπτυξη των υπηρεσιών του κλάδου μας», επισημαίνει.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;

Όπως έδειξαν οι τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις για την Κύπρο, μετά την ισχυρή ανάπτυξη του 2022 που ανήλθε στο 5,6%, η οικονομική δραστηριότητα αναμένετο το 2023 να κυμανθεί σε 2,3%, ενώ κατά το 2024 αναμένεται να επιβραδυνθεί σε 2,7%, το οποίο αποτελεί έναν από τους υψηλότερους δείκτες της Ε.Ε. εν μέσω επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και αυξανόμενων επιτοκίων.

Μετά την κορύφωσή του το 2022 στο 8,1% και παρά τις ανοδικές πιέσεις που προέρχονταν από τη μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, ο πληθωρισμός αναμενόταν να μειωθεί, καθώς αναμενόταν να μειωθούν οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας και να υποχωρήσουν οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι οι εν λόγω προβλέψεις καταρτίστηκαν πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ, υπάρχει σχετική αβεβαιότητα ως προς τις ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις για το έτος 2024, οι οποίες ως είναι αναμενόμενο πρόκειται να εξαρτηθούν από τη διάρκεια, την έκταση αλλά και την ένταση του πολέμου.

Αξιοσημείωτο όμως να αναφερθεί ότι, όπως τονίστηκε και από τον Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, η κυπριακή οικονομία είχε καταγράψει σημαντική ετήσια μεγέθυνση της τάξης του 2,6% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το 7,1% κατά το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, παρά το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεπακόλουθες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, καταδεικνύοντας έτσι την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Ακόμη, το μικρό μέγεθος της χώρας την καθιστά πιο ευέλικτη στο να προσαρμόζεται σε οποιεσδήποτε αντιξοότητες και δυσκολίες.

Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις μου σε ότι αφορά το οικονομικό περιβάλλον του 2024, λαμβανομένων υπόψη των πιο πάνω αναφερόμενων προκλήσεων αλλά και του πολέμου στο Ισραήλ, παραμένουν αισιόδοξα θετικές λόγω του ότι η κυπριακή οικονομία έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα και την ευελιξία της.

Οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;

Μετά τις συνεχείς κρίσεις των προηγούμενων ετών, η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται εκ νέου σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή έχει πλέον προστεθεί στις προκλήσεις που καλείται η οικονομία της Κύπρου να αντιμετωπίσει με μόνο γνώμονα να βγει αλώβητη και πιο δυνατή.

Οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις που εικάζω να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία είναι η πιθανή οικονομική επιβράδυνση και ο ψηλότερος πληθωρισμός στην περίπτωση μεγάλης διάρκειας του πολέμου στο Ισραήλ και ο ενδεχόμενος στασιμοπληθωρισμός στην περίπτωση όπου ο πόλεμος στο Ισραήλ κλιμακωθεί σε περιφερειακή σύρραξη.

Επιπρόσθετα, ακόμη μια μεγάλη πρόκληση θα είναι οι πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στη φήμη της χώρας ως ένα ευυπόληπτο επιχειρηματικό κέντρο λόγω των διάφορων πρόσφατων αρνητικών δημοσιευμάτων στο διεθνή τύπο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ήδη ανέφερα πιο πάνω, η χώρα μας έχει επαναλαμβανόμενα αποδείξει την ευελιξία και την ικανότητά της να αντιμετωπίζει ακόμη και τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Προβληματισμοί για την αύξηση δημοσιονομικών εξόδων

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;

Όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις φαίνεται να υπάρχουν και μάλιστα σε μεγαλύτερο, από κάθε άλλη χρονική στιγμή, βαθμό.

Τα θετικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού κόσμου και του στελεχιακού δυναμικού της χώρας, η ευελιξία και η έγκαιρη στροφή των επιχειρηματικών δράσεων προς τους πλέον πρόσφορους τομείς και προς τα αντικείμενα αιχμής, το σχετικό με τις επενδύσεις και την εγκατάσταση θεσμικό πλαίσιο, η στήριξη της πολιτείας, με μοχλούς τόσο την θέσπιση εύστοχων επιχειρηματικών και επενδυτικών κινήτρων, όσο και την οικονομική, πολιτιστική και εκπαιδευτική διπλωματία, επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι υπάρχει μια αναπτυξιακή πορεία και ότι η επόμενη χρονιά μπορεί επίσης να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Παρ’ όλα αυτά, με προβληματίζει η μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών εξόδων και του κρατικού μισθολογίου και θεωρώ ότι πυλώνας και πυξίδα της οικονομικής σταθερότητας της Κύπρου πρέπει να είναι η ευλαβική προσήλωση στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας η οποία θα στηρίζει και θα στηρίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας, όπως επίσης και ο συνεχής και γρήγορος ρυθμός εισαγωγής μεταρρυθμίσεων που θα καθιστούν την χώρα μας πιο ανταγωνιστική στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Επαγγελματικές και δικηγορικές υπηρεσίες

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;

Πέραν των όσων προηγουμένως ανέφερα σχετικά με τις εκτιμήσεις για την οικονομία γενικά, ειδικά για τον τομέα παροχής υπηρεσιών και, ειδικότερα, των δικηγορικών υπηρεσιών, τα ζητήματα των γεωπολιτικών αναταραχών και η αβεβαιότητα γύρω από αυτά ως προς την πορεία που θα πάρουν, αλλά και η ανάγκη σωστής διαχείρισης των επιπτώσεων που πιθανόν να έχουν τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Κύπρο, είναι πολύ σημαντικά.

Επίσης, ακόμη μια μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο θα είναι η τυχόν υιοθέτηση κανονιστικών, συμμορφωτικών και φορολογικών διατάξεων είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες πιθανόν να λειτουργήσουν με τρόπο που θα μειώνουν την ελκυστικότητα της Κύπρου ως προορισμό διεθνών επιχειρήσεων και επενδύσεων.

Εννοείται ότι η Κύπρος δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφώνεται με τέτοιες κανονιστικές, συμμορφωτικές και φορολογικές διατάξεις, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην μειωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα της ως περιφερειακό επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά και προορισμός επενδύσεων.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι οι φόβοι για δραματικές επιπτώσεις στον τομέα μας θα αποδειχθούν υπερβολικοί, ενώ η χώρα δείχνει να αξιοποιεί ικανοποιητικά τις εναλλακτικές, όπως οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα από την οποία εξαρτάται και με την οποία συμβαδίζει ο τομέας των νομικών υπηρεσιών, είναι ρεαλιστική η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα παραμείνει και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με αυτονόητο θετικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς, ως ένας ελκυστικός επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός· με τον αυτονόητο όρο ότι θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να αποτελεί, ακόμη περισσότερο, πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;

Όπως έχει ήδη καλά διαφανεί, η τεχνολογία έχει ενταχθεί και επιδρά διαδραστικά στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικηγορικών υπηρεσιών, και ως εκ τούτου αναμένεται ότι και εντός του 2024 θα επέλθουν ακόμη περισσότερες αλλαγές λόγω της επίδρασης της τεχνολογίας και των διάφορων εξελίξεων που επιφέρει στον τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση όλων των ευκαιριών και προκλήσεων της τεχνολογίας θα αποτελέσει κλειδί στην επιτυχία και ανάπτυξη των υπηρεσιών του κλάδου μας.

Τα σημαντικότερα προβλήματα του τομέα

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τον τομέα σας και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Ένα από τα διαχρονικά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον τομέα μας και συνακόλουθα την απονομή της δικαιοσύνης στην Κύπρο, είναι η καθυστέρηση των δικαστικών διαδικασιών και οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται στα δικαστήρια.

Η κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου και άλλους, κατά τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας την τεχνολογία, βρίσκονται σε πορεία μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και ενίσχυσης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων, έχουν ήδη εφαρμόσει την ηλεκτρονική δικαιοσύνη μέσω, αρχικά, του συστήματος i-justice το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2021, και σε δεύτερη φάση μέσω του e-justice το οποίο βρίσκεται τώρα σε πορεία ενεργοποίησης.

Επιπρόσθετα, από τον Σεπτέμβριο του 2023 έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι νέοι Κανονισμοί Πολιτικής Δικονομίας οι οποίοι διασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, εξ αρχής τον έγκαιρο προγραμματισμό της υπόθεσης και τη δίκαιη κατανομή του δικαστικού χρόνου, μέσα από αυστηρά χρονοδιαγράμματα που προκαθορίζονται.

Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις και διαδικασίες μένει να δείξουν κατά τα επόμενα χρόνια τα οφέλη και την ανοδική πορεία τους, δίνοντας έτσι την ελπίδα επίλυσης του σημαντικού αυτού προβλήματος που ταλανίζει τον τομέα μας.

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για στήριξη/ενίσχυση του τομέα σας από την κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια ειδικών από το εξωτερικό, θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το θέμα της αποκατάστασης του καλού ονόματος και της φήμης της χώρας, ενόψει των δυσφημιστικών δημοσιευμάτων που κυκλοφορούν στο διεθνή τύπο.

Όντας στο χώρο της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η φήμη μιας χώρας για την επίτευξη επωφελών διεθνών συνεργασιών και προσέλκυση ξένων επενδύσεων και πελάτων.

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις στο διεθνή τύπο αμαυρώνουν το καλό όνομα της Κύπρου με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθότι αναφέρονται σε κακές μεμονωμένες πρακτικές του παρελθόντος χωρίς να αναγνωρίζουν την τεράστια πρόοδο που έχει επισυμβεί στο τομές της εποπτείας και κανονιστικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια στη Κύπρο.

Η κυβέρνηση, με τη στενή συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων, θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια συντονισμένη εκστρατεία για την αποκατάσταση του ονόματος και της καλής φήμης της χώρας μας. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα.

Οι προτεραιότητες της Ηλίας Νεοκλέους & Σια ΔΕΠΕ

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024;

Σχετικά με τις προσδοκίες μας για το έτος 2024, ως εταιρεία, πιστεύουμε ότι αυτές υποστηρίζονται και δικαιολογούνται από την προνοητικότητα που επιδεικνύουμε και τον προσεκτικό σχεδιασμό κατά την επιδίωξη των ρεαλιστικών μελλοντικών μας στόχων, στοιχεία που χαρακτηρίζουν πάντοτε την εταιρική μας νοοτροπία.

Ό,τι μας αναδεικνύει σταθερά επί σειρά πολλών ετών, ως ηγέτες στον τομέα της δραστηριοποίησής μας, θα συνεχίσει να επιδιώκεται με αταλάντευτη συνέπεια.

Το επίπεδο των στελεχών μας και η συνεχής προσπάθεια για την αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους και την επαγγελματική τους βελτίωση και εξέλιξη, η αδιαπραγμάτευτα υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας, το ειλικρινές ενδιαφέρον για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων των πελατών μας, η έμφαση στη δυνατότητα κάλυψης κάθε γνωστικού αντικειμένου νομικού ενδιαφέροντος και εξειδίκευσης, αποτελούν επί μέρους στόχους της καθημερινής μας προσπάθειας.

Επίσης, η προσήλωσή μας στην καινοτομία και την αξιοποίηση των τελευταίων εξελίξεων της τεχνολογίας, τομείς στους οποίους αναμφίβολα πρωτοπορούμε, αποδεικνύεται από την επένδυσή μας στη δημιουργία της τεχνολογικής νομικής πλατφόρμας Neolaw.ai, την οποία φιλοδοξούμε και κινούμαστε θετικά ως προς το να την εξελίξουμε και να την αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο.

Αυτά τα χαρακτηριστικά και οι προτεραιότητες, αποτελούν τα πιο σημαντικά μας όπλα στην επιδίωξη της επιτυχίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφυλάσσει το μέλλον.

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζει και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Η τεχνολογία, και ιδιαίτερα η τεχνητή νοημοσύνη, έχει ήδη επιφέρει και αναμένεται να επιφέρει ακόμη περισσότερες σημαντικές αλλαγές στο νομικό επάγγελμα.

Αναντίλεκτα, ορισμένοι τομείς επηρεάζονται περισσότερο από την τεχνολογική εξέλιξη, με την επίδρασή της να εκτείνεται από τη διαχείριση των νομικών διαδικασιών έως την αυτοματοποίηση των εργασιών ρουτίνας.

Η τεχνολογική εξέλιξη, όπως καλά έδειξε ο τελευταίος χρόνος, επηρεάζει άμεσα και τον κάδο της νομικής, δεδομένου ότι πλέον τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν, με τις ανάλογες δικλείδες ασφαλείας, για την αυτοματοποίηση νομικών εργασιών, όπως η εκτέλεση νομικών ερευνών, η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προετοιμασία διάφορων εγγράφων καθώς και η άμεση επικοινωνία και ενημέρωση των πελατών.

Σε αυτό το σημείο θα σταθώ στην πολύ σημαντική βράβευση του γραφείου μας κατά την απονομή των 15ων Βραβείων του IN Business, και συγκεκριμένα στη διάκρισή μας στη νεοεισαχθείσα κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία», ανάμεσα σε τόσο διακεκριμένες συνυποψήφιες επιχειρήσεις.

Η βράβευσή μας στην εν λόγω κατηγορία αποτελεί μεγάλη τιμή για το γραφείο μας. Μέσα από τη δημιουργία της επαναστατικής νομικής τεχνολογικής υπηρεσίας Neolaw.ai, δείξαμε ότι όχι μόνο έχουμε ως γνώμονα την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και ιδεών αλλά και τη θέληση να χαράξουμε το δρόμο της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας του νομικού επιχειρηματικού κόσμου.

Η πρωτοποριακή νομική τεχνολογική υπηρεσία Neolaw.ai, αποτελεί το έναυσμα μια πορείας η οποία πρόκειται να οδηγήσει σε μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογική ανάπτυξη εντός του δικηγορικού επαγγέλματος.

Δειτε Επισης

Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield
ConsulTech: Ενώνει δυνάμεις με την αμερικανική TKI με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων