Powered by

Φ. Ρουσουνίδης: Πάει καλά ο τουρισμός, αλλά οι προκλήσεις για τους ξενοδόχους παραμένουν

Στον... απόηχο ενός πολύ καλού-τουλάχιστον τουριστικά -καλοκαιριού, Κυβέρνηση και ξενοδόχοι (ΠΑΣΥΞΕ), σηκώνουν μανίκια και ανοίγουν διάλογο για την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όπως είναι τα εργασιακά και οι αδειοδοτήσεις ξενοδοχειακών μονάδων.

Η συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη οι ξενοδόχοι, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή, κατέδειξε την κοινή βούληση των δύο μερών να εργαστούν από κοινού προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενδυνάμωσης της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου, με ιδιαιτέρως θετικό το γεγονός ότι-όπως διαφάνηκε κατά τη συνάντηση-πολιτεία και ξενοδόχοι κινούνται ως προς τις επιδιώξεις και πώς αυτές μπορούν να επιτευχθούν στην ίδια γραμμή πλεύσης.

Κάνοντας λόγο για μια εποικοδομητική και αρκετά παραγωγική συνάντηση, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εξέφρασε-μιλώντας στο InBusinessNews, την ικανοποίηση του Συνδέσμου για τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη συνάντηση.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε τη βούλησή του να δώσει λύσεις σε διάφορα θέματα που άπτονται της τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίες θα δώσουν την ευελιξία στη βιομηχανία, στο τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες που προσφέρονται», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «θέλει και ο ίδιος(σ.σ. ο Πρόεδρος) να αυξηθεί η ποιότητα του τουρισμού μας και η αναγνωρισιμότητα της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, επί τάπητος τέθηκε μία ευρεία θεματολογία, που κατά κύριο λόγο αφορούσε θέματα εργασιακού χαρακτήρα, την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό και άλλα ζητήματα.

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, «οι θέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ήταν σε απόλυτη σύμπλευση με όλες τις εισηγήσεις που τέθηκαν από πλευράς Συνδέσμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΠΑΣΥΞΕ και Κυβέρνηση θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, καθώς, μέσα στα όσα συμφωνήθηκαν είναι και συναντήσεις ανά τακτά διαστήματα.

Τουρισμός... αλά 2019

Την ίδια ώρα εξάλλου, ικανοποίηση επικρατεί στην τουριστική βιομηχανία όπου, παρά τα εμπόδια που έχουν γενικότερα δημιουργήσει ο πληθωρισμός και η αύξηση επιτοκίων, το καλοκαίρι του 2023 κατέγραψε σημαντική κινητικότητα, και μάλιστα με αρκετές προοπτικές για το μέλλον.

Ο κ. Ρουσουνίδης υπέδειξε ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, «ο τουρισμός φαίνεται ότι κινείται πολύ καλά, με τα νούμερα να βρίσκονται κοντά σε εκείνα του 2019, όπως και τα έσοδα, τα οποία ενδεχομένως να τα ξεπεράσουν».

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα, καθώς τα προβλήματα και οι προκλήσεις, με την υπάρχουσα εικόνα της οικονομίας, παραμένουν και εντείνονται για τους ξενοδόχους.

«Οι αριθμοί μας βρίσκουν αρκούντως ικανοποιημένους. Ωστόσο, οι προκλήσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία παραμένουν, όπως είναι το κόστος ενέργειας, ο πληθωρισμός, τα εργασιακά. Αυτά μειώνουν ιδιαίτερα την κερδοφορία και δημιουργούν νέες προκλήσεις στις επιχειρήσεις», επισήμανε.

Αξίζει να αναφερθεί πως το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν βρίσκεται «σε πολύ καλούς αριθμούς» φέτος, είναι κάτι που επιβεβαίωσε και ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, καθώς έχει ξεπεράσει τον αρχικό στόχο της ετήσιας αύξησης 5%, με 10% φέτος.

Ο κ. Κουμής, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ΠΑΣΥΞΕ στο Προεδρικό, ανέφερε πως οι αφίξεις τουριστών μέχρι και τον Ιούλιο παρουσιάζουν άνοδο 27%, ενώ τα έσοδα άνοδο 30%, με τη φετινή επίδοση να βρίσκεται μόλις 2% χαμηλότερα από αντίστοιχη την επίδοση του 2019. Της χρονιάς δηλαδή του ιστορικού ρεκόρ για τον κυπριακό τουρισμό και παρά την απουσία, φέτος, της ρωσικής αγοράς.

Δειτε Επισης

Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP