Powered by

Μείωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και στις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ

Μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο, παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών για τις υψηλότερες τιμές και το πολιτικό περιβάλλον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία, οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Αύγουστο, αλλά παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, ανακοίνωσε την Τρίτη η αμερικανική Κυβέρνηση, καθώς η περιορισμένη προσφορά στην ευρύτερη αγορά κατοικίας διατήρησε τον αριθμό των συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Conference Board, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στο 103,0 τον τρέχον μήνα από το αναθεωρημένο προς τα πάνω 108,7 του Αυγούστου.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στο 105,5 από το 106,1, που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

"Οι γραπτές απαντήσεις έδειξαν ότι οι καταναλωτές συνέχισαν να απασχολούνται με την αύξηση των τιμών γενικά και ειδικότερα για τα είδη διατροφής και τη βενζίνη", δήλωσε η Ντέινα Πίτερσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board.

"Οι καταναλωτές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση και τα υψηλότερα επιτόκια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν εμφανής σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κυρίως στους καταναλωτές με εισόδημα νοικοκυριού 50.000 δολάρια και άνω".

Μείωση πωλήσεων κατοικιών

Η έλλειψη αποθέματος για υφιστάμενες κατοικίες έχει διατηρήσει τη ζήτηση για νέα ακίνητα σε υψηλά επίπεδα, παρά τα υψηλά επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων που προέκυψαν από την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της Fed με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών μειώθηκαν κατά 8,7% σε 675.000 τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, επικαλούμενο αναθεωρημένα στοιχεία για τον Ιούλιο.

Αυτό ήταν κάτω από τις μέσες προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του MarketWatch.

Ωστόσο, οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,8% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, υπογραμμίζοντας τους περιορισμούς στην προσφορά που υπάρχουν στην αγορά κατοικίας.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί