TechIsland Summit 2023: Η Κύπρος σε τροχιά ανάπτυξης για να καταστεί τεχνολογικός κόμβος

Ο TechIsland, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός σύνδεσμος εταιρειών τεχνολογίας, διοργάνωσε το ετήσιο TechIsland Summit στο πλαισιο του Reflect Festival στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. Το TechIsland Summit αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις του συνδέσμου, που συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και εκπροσώπους της πολιτείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα, σε μια προσπάθεια ανταλλαγής ιδεών και εποικοδομητικών συζητήσεων.

DSC02723 Large (Copy)

DJI_0485 Large (Copy)

Φέτος, το Summit επικεντρώθηκε στην ανθεκτικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας, αντλώντας παραδείγματα από διεθνείς στρατηγικές για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων.

536 Large (Copy)

Ανάμεσα στους ομιλητές ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου, η πρώην αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Mary Harney, κρατικοί αξιωματούχοι, αξιότιμοι Πρέσβεις χωρών - κόμβων τεχνολογίας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του TechIsland και εκπρόσωποι από μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η META, η TikTok και η Alibaba.

226 Large (Copy)

DSC03974 Large (Copy)

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Ανδρέας Νεοκλέους, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της TechIsland και Διευθύνων Σύμβουλος της CYTA, ανέφερε: «Είμαστε εδώ γιατί έχουμε δεσμευτεί να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας και να κάνουμε την Κύπρο διεθνώς αναγνωρισμένο τεχνολογικό κόμβο.”

DSC01066 Large (Copy)

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοκλέους, το 2022, ο τομέας τεχνολογίας σημείωσε σημαντικά αποτελέσματα, συνεισφέροντας 13% στο ΑΕΠ της Κύπρου, που μεταφράζεται σε άμεση συνεισφορά 3 δισ. ευρώ. «Σήμερα», συνέχισε, «ψάχνουμε για λύσεις στα τρέχοντα θέματα όπως η στέγαση, η συνεργασία με τις τράπεζες και η εκπαίδευση. Στοχεύουμε επίσης να ακούσουμε τα παραδείγματα από άλλους επιτυχημένους τεχνολογικούς κόμβους για να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας και τα επόμενα βήματα».

file-58 Large (Copy)

Κατά τη διάρκεια του Summit, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: με συνεργασία και όραμα για το μέλλον, η Κύπρος είναι καθοδόν προς το να αναγνωριστεί ως διεθνές τεχνολογικός κόμβος.

file-348 Large (Copy)

DSC04743 Large (Copy)

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρθηκαν η ανταγωνιστικό περιβάλλον του Silicon Valley, η κουλτούρα καινοτομίας του Ισραήλ και οι φιλικές προς την τεχνολογία πολιτικές της Γερμανίας. Τονίστηκε ο ρόλος των κυβερνήσεων, των διαδικασιών έκδοσης αδειών παραμονής και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην προώθηση ενός φιλικού περιβάλλοντος για ανάπτυξη. Το όραμα της κυβέρνησης θα πρέπει να υπόκειται σε συνεχή αξιολόγηση, να γίνονται βελτιώσεις πολιτικής και να υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Οι συζητήσεις για τις υποδομές τόνισαν την ανάγκη προσαρμογής των πλαισίων στέγασης και προώθησης ψηφιακών κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Η εκπαίδευση αναδείχθηκε ως ένα άλλο κύριο θέμα, με εκκλήσεις για επέκταση σχολείων που προσφέρουν διεθνή εκπαίδευση και αυξημένη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών χρηματοδότησης. Υπογραμμίστηκε η δυναμική ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα, με έμφαση στην ενσωμάτωση νεότερων τεχνολογιών και στην ενίσχυση ισχυρών δεσμών μεταξύ τραπεζών και εταιρειών τεχνολογίας.

62 Large (Copy)

2 Large (Copy)

Γενικότερα, στο Summit τονίστηκε η ανάγκη για άμεση δράση στο πλαίσιο μιας έξυπνης και φιλόδοξης στρατηγικής, με διαφάνεια και ενότητα ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

226 Large (Copy)

Δειτε Επισης

Δημήτρης Σκουρίδης: Προς αξιοποίηση στην υγειονομική περίθαλψη η τεχνητή νοημοσύνη
Πώς το ΑΙ κάνει πιο αποτελεσματικό το ERP
«GROW with SAP»: Υιοθετήστε το cloud ERP με τη Supernova
Google: Αλλάζει τις αναζητήσεις στο ίντερνετ με χρήση AI
Smart Solutions και οι νέες δυνατότητες για τους Οργανισμούς στο «Cisco Experience»
Πόλος έλξης για νεοφυείς εταιρείες η Πάφος-Θα εγκατασταθούν άλλες τρεις
Η άνοδος του cloud CRM
Αδειοδότηση για δίκτυα ψηφιακής τηλεόρασης-Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 10 Ιουνίου
Microsoft: Eπένδυση €4 δις στη Γαλλία για κατασκευή υποδομών cloud και τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η ελληνική Kaizen Gaming κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή των εταιρειών GameTech παγκοσμίως