E-kalathi: Ζητούν διευκρινίσεις από ΕΠΑ οι λιανέμποροι–«Δεν μιλήσαμε για παρέμβαση»

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων αναμένεται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στην οποία συνεχίζεται η συζήτηση για τη νομοθεσία που θα διέπει την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής και παρακολούθησης τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων, «e-kalathi».

Η διαφοροποίηση της θέσης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, η οποία πλέον συνταυτίζεται με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, εξακολουθεί να προκαλεί ερωτηματικά στους λιανεμπόρους.

Αναμένονται οι απόψεις των υπολοίπων
Έπειτα από μία εβδομάδα διαμάχης, στην οποία ενεπλάκησαν, μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου, αλλά και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, τα βλέμματα είναι πάλι στραμμένα στη Βουλή.

Ο χρόνος της προηγούμενης συνεδρίας δεν ήταν αρκετός, καθώς δεν εξέφρασαν όλοι οι εμπλεκόμενοι σύνδεσμοι τις απόψεις τους, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί όπως τους δοθεί ο λόγος κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης.

Οι επιλογές που δίνει η Υπ. Προστασίας Καταναλωτή
Αποφασισμένη δείχνει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για προώθηση της νομοθεσίας για την πλατφόρμα παρακολούθησης και καταγραφής τιμών.

Σε έρευνα που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, παρουσιάζει ενδεικτικά την πληροφόρηση και τις επιλογές, τις οποίες θα μπορούσε να είχε ο καταναλωτής σήμερα αν είχε στη διάθεσή του την ηλεκτρονική εφαρμογή «e-kalathi».

Συγκεκριμένα, η έρευνα θα τους υποδείκνυε το φθηνότερο σημείο πώλησης στην επαρχία τους, για συγκεκριμένη λίστα αγορών και ακόμη θα τους παρείχε πλήρη πληροφόρηση για τις τιμές των προϊόντων και τη διαθεσιμότητά τους στα διάφορα σημεία.

Αναμένουν την γραπτή θέση της ΕΠΑ
Πέραν της έναρξης της κατ’ άρθρο συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου, εκείνο που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η γραπτή κατάθεση των απόψεων της ΕΠΑ, η οποία έχει διαφοροποιηθεί από την αρχική της θέση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο είχε λεχθεί εκ μέρους της ΕΠΑ ότι η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιθανή συνεννόηση ή σιωπηρή συμπαιγνία των ανταγωνιστών εις βάρος των καταναλωτών.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος της ΕΠΑ ανέφερε ενώπιον της Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ότι με τη νέα σύνθεση της Επιτροπής (ΕΠΑ) έγινε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας όπου συζητήθηκε το θέμα, με την ΕΠΑ να λαμβάνει διαβεβαιώσεις ότι για όσες εισηγήσεις που έγιναν θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και ότι η πλατφόρμα θα τύχει κάποιας τακτικής παρακολούθησης και σε περίπτωση που ζητηθούν στοιχεία από την ΕΠΑ θα της σταλούν.

«Δεν μιλήσαμε για παρέμβαση, παραθέσαμε τα γεγονότα»
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου επεσήμανε ότι η νέα θέση που διατυπώθηκε εκ μέρους της ΕΠΑ προκαλεί ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία, σημειώνοντας ότι ο Σύνδεσμος δεν αναφέρθηκε σε παρέμβαση εκ μέρους του Υπουργείου, παρά μόνο παρέθεσε τα γεγονότα.

«Εκδώσαμε ανακοίνωση και σε χρόνο ρεκόρ τόσο ο αρμόδιος Υπουργός όσο και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού απάντησαν στον Σύνδεσμο απορρίπτοντας στα περί παρέμβασης. Δεν μιλήσαμε για παρέμβαση, κάναμε απλώς παράθεση των γεγονότων, επισημαίνοντας τα όσα λέχθηκαν από τον εκπρόσωπο της ΕΠΑ στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής», τόνισε σχετικά ο κ. Αντωνίου.

Θέλουν εξηγήσεις
Εξήγησε ακόμα ότι κοινό αίτημα όσων εμπλέκονται στο λιανεμπόριο τροφίμων είναι να δοθούν εξηγήσεις και διευκρινίσεις για τους λόγους που οδήγησαν στη διαφοροποίηση της στάσης της ΕΠΑ.

«Ενώ στη συνεδρία του Μαΐου η ΕΠΑ ήταν καταπέλτης για νομοσχέδιο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για δημιουργία καρτέλ, πριν από μία εβδομάδα εκπρόσωπος της Επιτροπής επεσήμανε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση όσον αφορά την προώθηση του e-kalathi, καθώς μετά από συνάντηση με τον υπουργό, λήφθηκαν διαβεβαιώσεις και επεξηγήσεις, με τα σχόλια και τις εισηγήσεις της Επιτροπής έχουν γίνει αποδεκτά», πρόσθεσε ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ, τονίζοντας ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς ζητούν να μάθουν τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί, οι οποίες συνέβαλαν στη διαφοροποίηση της θέσης της ΕΠΑ.

ΠΑ.Σ.ΥΠΕ: Πλήγμα σε καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις
Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών στα όσα ακούγονται πολλά στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης για την ακρίβεια και τις αυξήσεις τιμών και το εγχείρημα της Κυβέρνησης για το e-kalathi.

«Θεωρούμε αυτή την πρόταση του αρμόδιου Υπουργείου ωμή και βίαιη, παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά με αποτέλεσμα την στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού κάτι που θα πλήξει τόσο τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα τις μικρές, κάτι άλλωστε που διατύπωσε καθαρά και κατηγορηματικά η ΕΠΑ σαν η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή στην προηγούμενη συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, θέση η οποία στη συνεδρία της περασμένης Τρίτης άλλαξε παντελώς προς μεγάλη μας έκπληξη», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ΠΑ.Σ.ΥΠΕ, καλώντας την ΕΠΑ να καταθέσει ξεκάθαρα την άποψή της για το εν λόγω θέμα.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Υπεραγορών άφησε αιχμές σε όσους, όπως αναφέρει, ενδιαφέρονται για το σπάσιμο των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, απαντώντας ότι όταν οι υπεραγορές προχωρούσαν σε καταγγελίες και προσπαθούσαν να διορθώσουν τις στρεβλώσεις, «όλοι αυτοί που τώρα θυμήθηκαν τους καταναλωτές έκαναν μέτωπο και ήταν απέναντι μας για την προστασία και διασφάλιση των συμφερόντων επαγγελματικών κλάδων, συνεταιρισμών και άλλων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, εις βάρος της πλατιάς μάζας των πολιτών καταναλωτών».

Στο κάδρο τα προβλήματα των υπεραγορών
Πέραν της συνέχισης της συζήτησης για το κρίσιμο νομοσχέδιο «e-kalathi», ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα βρεθούν και τα προβλήματα που απασχολούν τον τομέα των υπεραγορών.

Το θέμα, το οποίο εγγράφηκε στην ατζέντα έπειτα από εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη, προέκυψε μέσα από τη συζήτηση για το «e-kalathi», από το οποίο διαφάνηκαν χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το λιανεμπόριο τροφίμων.

Ανάμεσά τους τα προϊόντα παράλληλου εμπορίου και διαφορετικού γραμμικού κώδικα, κάτι που αποτελεί αγκάθι για τη δημιουργία πλατφόρμα παρακολούθησης τιμών προϊόντων, καθώς αίτημα των υπεραγορών είναι στην εν λόγω πλατφόρμα να αναρτώνται οι τιμές προϊόντων του ίδιου γραμμικού κώδικα.

Δειτε Επισης

Μία lady για ένα SIR-H BENTLEY Cyprus μετέφερε τον Sir Tom Jones στην Κύπρο
Fiat: 125 χρόνια ιταλικής φινέτσας, καινοτομίας και… «Dolce Vita»
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Φόβοι αναζωπύρωσης πληθωρισμού από το υψηλό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία
Επιβραδύνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Χαλλούμι: €210.000 για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος
Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης