Μεικτές αναπτύξεις στα σκαριά-Ξενοδοχεία, οικιστικά έργα, γραφεία και νοσοκομεία

Σημαντικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη εξειδικευμένων κατηγοριών τουρισμού μπορούν να συμβάλουν οι μεικτές αναπτύξεις.

Οι διευρυμένες μεικτές αναπτύξεις, με τη συμπερίληψη ξενοδοχείου, νοσοκομείου, εμπορικών κέντρων, γραφείων και κατοικιών, θα μπορούσε να έχει ευεργετικά οφέλη για διάφορους τομείς σε κάθε τοπική κοινωνία.

Παρόλο που η δημιουργία νέων τουριστικών καταλυμάτων μεικτής τουριστικής ανάπτυξης χρήζει ενίσχυσης, εντούτοις αρκετά είναι τα έργα του είδους, τα οποία βρίσκονται στα σκαριά.

Πιο κάτω παρουσιάζονται ορισμένες από τις μεικτές τουριστικές και οικιστικές ή άλλες αναπτύξεις, οι οποίες προγραμματίζονται, καθώς για τα εν λόγω προτεινόμενα έργα έχουν κατατεθεί περιβαλλοντικές μελέτες.

Respecto
Την κατασκευή και λειτουργία οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, στην τοποθεσία Καυκαλιάς της κοινότητας Πύλας, στη Λάρνακα προγραμματίζει η εταιρεία Respectco Ltd.

respecto

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει μία ξενοδοχειακή μονάδα πέντε ορόφων, ύψους 34,20 μέτρων και μία οικιστική μονάδα εννέα ορόφων με κήπο οροφής (roof garden), ύψους 42,30 μέτρων. Τα δύο κτήρια θα διαθέτουν ενιαίο ημιυπόγειο χώρο και υπόγειο χώρο.

Η οικιστική μονάδα θα αποτελείται συνολικά από εννέα δυάρια και εννέα τριάρια διαμερίσματα με κήπο οροφής.

Η ξενοδοχειακή μονάδα θα διαθέτει 91 δωμάτια, κοινόχρηστους χώρους εστίασης με εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ, σπα, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, καθώς και γυμναστήριο.

respecto2

Ο εξωτερικός χώρος της μεικτής ανάπτυξης θα διαθέτει 43 θέσεις στάθμευσης και ο ημιυπόγειος χώρος θα διαθέτει 65 χώρους στάθμευσης.

Επίσης, στον ημιυπόγειο χώρο της ξενοδοχειακής μονάδας, θα κατασκευαστεί εσωτερική και εξωτερική πισίνα εμβαδού περίπου 251 τ.μ. και 397 τ.μ. αντίστοιχα, ηλεκτρομηχανοστάσιο, αίθουσα γυμναστηρίου, καταστήματα, κομμωτήριο, τουαλέτες-αποδυτήρια, κουζίνα, αίθουσα προγεύματος-καφετέρια, πλυσταριό, αποθήκες κουζίνας και παρασκευαστήρια φαγητών.

Teresan Properties
Μεικτή τουριστική και οικιστική ανάπτυξη ετοιμάζει στην Πύλα και η Teresan Properties.

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα 11 ορόφων (10 όροφοι & 1 μηχανολογικός όροφος), οικιστική ανάπτυξη 11 ορόφων (10 όροφοι & 1 μηχανολογικός όροφος), 10 μεμονωμένες οικιστικές μονάδες (επαύλεις) ενός και δύο ορόφων, παραθαλάσσιο χώρο εστίασης /εστιατόριο, που θα περιλαμβάνει καλυμμένο χώρο με τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες (beach bar), όπως επίσης λοιπές συνοδευτικές υποδομές της ανάπτυξης.

teresan

Το κτήριο του ξενοδοχείου αποτελείται συνολικά από 11 ορόφους που συμπεριλαμβάνουν: 10 ορόφους με κλίνες και εστιατόρια, 1 μηχανολογικό όροφο, καθώς επίσης και ταράτσα-roof. Θα είναι συνολικού ύψους 68.90 μέτρων και συμπεριλαμβάνει υπόγειο χώρο ενός επιπέδου.

Ο ισόγειος χώρος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου (reception), χώρο αναμονής (lounge bar), ένα θεματικό εστιατόριο 70 θέσεων με εμβαδόν 155 τ.μ. και με τραπεζοκαθίσματα στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, ένα εστιατόριο συνολικού εμβαδού 356 τ.μ. και με τραπεζοκαθίσματα στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων συνοδευτικών υποδομών (κουζίνες, ψυγεία, χώροι προετοιμασίας γευμάτων, μπουφές σερβιρίσματος).

teresan2

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η ξενοδοχειακή ανάπτυξη θα περιλαμβάνει συνοδευτικές υποδομές, όπως εξωτερικές κοινόχρηστες πισίνες (2 ενηλίκων και 1 παιδική) με συνολικό εμβαδόν 2.300 τ.μ., εξωτερικό παιδότοπο, καλυμμένους εξωτερικούς χώρους στάθμευσης, εσωτερικό οδικό δίκτυο, δημόσιους χώρους, τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου, χώρος παιδικών δραστηριοτήτων (παιδότοπο), χώρος χώρος πολλαπλών χρήσεων (Ballroom) με εμβαδόν 730 τ.μ.

Η ξενοδοχειακή μονάδα θα διαθέτει 221 δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, που ισοδυναμούν με 442 κλίνες.

A.C. Prospecta Homes

Η προτεινόμενη ανάπτυξη, στον Άγιο Θεόδωρο Πάφου, είναι ιδιοκτησίας της A.C. Prospecta Homes.

Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει ένα συγκρότημα τεσσάρων πολυώροφων κτηρίων, με 12 ορόφους, το οποίο συνολικά θα έχει ύψος 60 μέτρων.

prospecta

Τα κτήρια θα είναι ενοποιημένα μέσω των κοινόχρηστων χώρων τους (κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες), ενώ στο κέντρο του συγκροτήματος των κτηρίων θα υπάρχει ακάλυπτος χώρος πρασίνου.

Αναλυτικότερα το έργο θα περιλαμβάνει τους ακόλουθους χώρους/επίπεδα:

  • Ενιαίο υπόγειο χώρο με δύο επίπεδα. Το επίπεδο -2 θα είναι συνολικού εμβαδού 5,511.54 τ.μ. και θα περιλαμβάνει 114 θέσεις στάθμευσης ΙΧ εκ των οποίων 4 για ΑμεΑ, αποθήκες και εμπορικό Κέντρο. Το επίπεδο -1 θα είναι συνολικού εμβαδού 5,599.00 τ.μ. και θα περιλαμβάνει 113 θέσεις στάθμευσης ΙΧ εκ των οποίων 2 για ΑμεΑ, αποθήκες και εμπορικό κέντρο.
prospecta2
  • Ισόγειο χώρο εμβαδού 3,004.68 τ.μ. Θα περιλαμβάνει προθάλαμο κατοικιών/κλιμακοστασίου, προθάλαμο γραφείων, κατάστημα. Ο εξωτερικός χώρος του ισογείου θα περιλαμβάνει τέσσερις χώρους στάθμευσης, πλακόστρωτη πλατεία, εσωτερικό δρόμο για τη διέλευση των οχημάτων, ιδιωτικό και δημόσιο χώρο πρασίνου.
  • Μεσοπάτωμα εμβαδού 2,407.31 τ.μ. Στο μεσοπάτωμα θα είναι εγκατεστημένος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός (Η/Μ).
  • 2ο όροφο εμβαδού 1,141.51 τ.μ., όπου θα στεγάζονται γραφειακοί χώροι (εμβαδόν χώρου γραφείων 1,059.37 τ.μ.) .
  • 3ο όροφο εμβαδού 1,179.30 τ.μ. όπου θα στεγάζονται γραφειακοί χώροι (εμβαδόν χώρου γραφείων 1,059.39 τ.μ.).
  • 4ο όροφο εμβαδού 898.97 τ.μ., όπου θα στεγάζονται 6 οικιστικά διαμερίσματα δυο υπνοδωματίων (εμβαδόν ορόφου κατοικίας 712.87 τ.μ.) και γυμναστήριο (εμβαδόν γυμναστηρίου 50.80 τ.μ). Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενείται στα διαμερίσματα είναι περίπου 18 άτομα.
  • 5ο όροφο εμβαδού 904.05 τ.μ., όπου θα στεγάζονται 6 οικιστικά διαμερίσματα, εκ των οποίων 5 θα είναι δυο υπνοδωματίων και 1 τριών υπνοδωματίων (εμβαδόν ορόφου κατοικίας 766.68 τ.μ.). Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενείται στα διαμερίσματα είναι περίπου 19 άτομα.
  • 6ο όροφο εμβαδού 1,198.65 τ.μ., όπου θα στεγάζονται 8 οικιστικά διαμερίσματα, εκ των οποίων 2 θα είναι τριών υπνοδωματίων και 6 δυο υπνοδωματίων (εμβαδόν ορόφου κατοικίας 1,039.47 τ.μ.). Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενείται στα διαμερίσματα είναι περίπου 26 άτομα.
  • 7ο όροφο εμβαδού 1,197.72 τ.μ., όπου θα στεγάζονται 8 οικιστικά διαμερίσματα, εκ των οποίων 2 θα είναι τριών υπνοδωματίων και 6 δυο υπνοδωματίων (εμβαδόν ορόφου κατοικίας 1,049.76 τ.μ.). Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενείται στα διαμερίσματα είναι περίπου 26 άτομα.
prospecta3
  • 8ο όροφο εμβαδού 1,196.87 τ.μ., όπου θα στεγάζονται 8 οικιστικά διαμερίσματα, εκ των οποίων 2 θα είναι τριών υπνοδωματίων και 6 δυο υπνοδωματίων (εμβαδόν ορόφου κατοικίας 1,048.35 τ.μ.). Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενείται στα διαμερίσματα είναι περίπου 26 άτομα.
  • 9ο όροφο εμβαδού 1,195.11 τ.μ., όπου θα στεγάζονται 7 οικιστικά διαμερίσματα, εκ των οποίων 3 θα είναι τριών υπνοδωματίων και 4 δυο υπνοδωματίων (εμβαδόν ορόφου κατοικίας 1,003.29 τ.μ.). Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενείται στα διαμερίσματα είναι περίπου 24 άτομα.
  • 10ο όροφο εμβαδού 1,193.10 τ.μ., όπου θα στεγάζονται 7 οικιστικά διαμερίσματα, εκ των οποίων 3 θα είναι τριών υπνοδωματίων και 4 δυο υπνοδωματίων (εμβαδόν ορόφου κατοικίας 1,003.00 τ.μ.,). Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενείται στα διαμερίσματα είναι περίπου 24 άτομα.
  • 11ο όροφο εμβαδού 761.47 τ.μ., όπου θα στεγάζονται 4 οικιστικά διαμερίσματα, εκ των οποίων 2 θα είναι τριών υπνοδωματίων και 2 θα είναι τεσσάρων υπνοδωματίων (εμβαδόν ορόφου κατοικίας 606.06 τ.μ.). Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενείται στα διαμερίσματα είναι περίπου 18 άτομα.
  • 12ο όροφο εμβαδού 380.74 τ.μ., όπου θα στεγάζεται 1 διαμέρισμα, 4 υπνοδωματίων (εμβαδόν ορόφου κατοικίας 325.48 τ.μ.). Ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που θα φιλοξενείται στα διαμερίσματα είναι περίπου 5 άτομα.

Στην οροφή του κτηρίου θα κατασκευαστούν δύο πισίνες.

KeyTree
Την κατασκευή και λειτουργία μεικτής ανάπτυξης, στην περιοχή Αγίας Θέκλας, στoν Δήμο Σωτήρας, προγραμματίζει η KeyTree Ltd.

keytree

Το προτεινόμενο έργο θα αποτελείται από μια ξενοδοχειακή μονάδα είκοσι πέντε (25) ορόφων και ένα νοσοκομείο τεσσάρων τεσσάρων ορόφων. Η δυναμικότητα της ξενοδοχειακής μονάδας θα ανέρχεται στα 261 δωμάτια/522 κλίνες, ενώ η δυναμικότητα του νοσοκομείου θα ανέρχεται σε 86 κλίνες, εκ των οποίων οι έξι θα είναι εντατικής θεραπείας.

Η προτεινόμενη μικτή ανάπτυξη θα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, εστιατόρια, κολυμβητικές δεξαμενές, γυμναστήριο, spa, καταστήματα, αίθουσες συνεδριάσεων και συνεδρίων, εξωτερικά ιατρεία, τμήμα πρώτων βοηθειών, τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων, μαγνητικό και αξονικό τομογράφο κ.α.

Το κόστος υλοποίησης του προτεινόμενου έργου εκτιμάται στα €170 εκατ., το οποίο θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια του φορέα ανάπτυξης, καθώς και από τα έσοδα που θα επιφέρει η λειτουργία της ανάπτυξης.

keytree2

Το προτεινόμενο έργο, σύμφωνα με τον Φορέα Ανάπτυξης, έχει ως στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ευρύτερης περιοχής μέσω της παροχής υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας, την προσέλκυση ποιοτικού ιατρικού τουρισμού, καθώς και τον εμπλουτισμό και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου, παρέχοντας πολυτελή διαμονή, ευεξία, τοπική γαστρονομία, ψυχαγωγία και διασκέδαση στους χρήστες της ξενοδοχειακής μονάδας.

Στα πλαίσια των μέτρων και κινήτρων για ενθάρρυνση και ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας, ο Φορέας Ανάπτυξης επιθυμεί με το προτεινόμενο έργο να ενισχύσει το υποσχόμενο μέλλον ανάπτυξης του Δήμου Σωτήρας σε μία προσπάθεια ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης δυνητικών διεθνών επενδυτών, ενισχύοντας παράλληλα και την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Silicon Park
Το Silicon Park, ιδιοκτησία της εταιρείας Silicon Park Properties Ltd, αναμένεται να ανεγερθεί στον Δήμο Αγίου Αθανασίου, στη Λεμεσό.

silicon01

silicon

silicon2

Το προτεινόμενο έργο θα αποτελείται από πέντε κτήρια. Πιο συγκεκριμένα, στο έργο συμπεριλαμβάνονται τρία πολυώροφα κτήρια οικιστικής χρήσης (5, 8 και 9 υπέργειων επιπέδων), δύο πολυώροφα κτήρια γραφειακής χρήσης (5 και 7 υπέργειων επιπέδων), τοπιοτεχνημένοι χώροι, εξωτερικοί χώροι στάθμευσης και εσωτερικό δίκτυο μετακίνησης οχημάτων.

Το εκτιμώμενο κόστος του συνολικού έργου ανέρχεται συνολικά στα €60 εκατ. περίπου.

Δειτε Επισης

Πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Το REPowerEU σηματοδοτεί μια νέα εποχή
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη και ενισχύει την οικονομία
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)