Peter Andreou: Το κυπριακό «σκουλούτζι» και η εκπαίδευση κάνουν τους καλύτερους ηγέτες

Μια επιχείρηση για να μπορεί να είναι βιώσιμη, ανθεκτική και με επιτυχία σε βάθος χρόνου χρειάζεται να έχει στην ηγεσία της και σε θέσεις-κλειδιά στελέχη με όραμα, προσωπικότητες που ηγούμενες του εκάστοτε οργανισμού, να μπορούν να εμπνεύσουν, να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις και να... τραβήξουν ολόκληρη την ομάδα προς τα εμπρός.

Διαπίστωση, ωστόσο, αποτελεί πως όχι μόνο στο κυπριακό εταιρικό γίγνεσθαι αλλά και παγκοσμίως, προκύπτουν κενά σε ό,τι αφορά τις ηγετικές ικανότητες στελεχών, το πώς αυτές καλλιεργούνται και το πώς αναπτύσσονται.

Τη συνταγή κάλυψης αυτών των κενών έρχεται να δώσει το βιβλίο του Peter Andreou, με τίτλο «People achieve leadership: 60 tools that Inspire and Accelerate Leadership, Team Building and Personal Development Skills».

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο συγγραφέας αναλύει με τον δικό του παραστατικό τρόπο την αξία των ηγετικών ικανοτήτων και εξηγεί πώς και γιατί το βιβλίο του δίνει ένα πλήρες σχέδιο ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων.

60ToolsBook_covers_print_2

Μέσα από 60 εργαλεία βασισμένα σε χιλιάδες σεμινάρια σε 45 χώρες, με παραδείγματα από πάνω από 50.000 ηγέτες, αλλά και την 35χρονη εμπειρία του κ. Andreou, μπορεί κανείς διαβάζοντάς το να βρει όλα όσα χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο ίδιος, αλλά και για να αναπτύξει τις ηγετικές ικανότητες των συναδέλφων ή υφισταμένων του.

Το βιβλίο σας πραγματεύεται το πώς μπορεί να καταστεί κανείς ένας καλός ηγέτης. Θα λέγατε πως έχουμε ή όχι καλούς ηγέτες στην Κύπρο, ειδικά στο κυπριακό «επιχειρείν»;

Πιστεύω πως έχουμε καλούς ηγέτες στην Κύπρο, όχι διότι έχουν εκπαιδευτεί, αλλά διότι εκ φύσεως, ως λαός, επιμένουμε να κάνουμε τη δική μας επιχείρηση και δουλεύουμε πολύ σκληρά για να πετύχουμε. Όταν δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση και πετύχεις, δεν έχεις επιλογή παρά να ασκείς και κάποιες ηγετικές ικανότητες.

Φανταστείτε πόσο καλύτερος θα μπορούσε να είναι κάποιος, εάν παντρευτεί η θέληση και το κυπριακό «σκουλούτζι», μαζί με την επίσημη καλή ηγετική εκπαίδευση. Βλέπω πάρα πολλές επιχειρήσεις να κάνουν βασικά λάθη, απλώς γιατί δεν είναι γνώστες στο τι σημαίνει «best practice in business».

Ακόμα και με την Τεχνητή Νοημοσύνη, στο μέλλον, τα βασικά λάθη θα μπορούν να αποφεύγονται συστηματικά, αλλά και αυτό θα θέλει εκπαίδευση. Θα πρέπει βεβαίως να μπορείς να αξιολογήσεις αν αυτά που σου λέει το ΑΙ είναι σωστά!

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου, σε ποιους απευθύνεται και τι μπορεί να αποκομίσει κανείς διαβάζοντάς το;

Το βιβλίο απευθύνεται σε οποιοδήποτε θέλει να βελτιώσει τις ηγετικές του ικανότητες, είτε είναι για τον οργανισμό του, είτε για την ομάδα του ή για το προσωπικό του περιβάλλον. Η διαφορά αυτού του βιβλίου είναι ότι είναι βασισμένο σε πρακτικές που δουλεύουν σε οργανισμούς στην εντέλεια, διδάσκοντας το τι έχει δουλέψει με εκατοντάδες πολυεθνικές εταιρείες.

Έναν ορισμό που έχω στο βιβλίο για την ηγεσία, είναι κατά πόσο επηρεάζει θετικά το περιβάλλον σου. Όσο επηρεάζεις θετικά, τόσο καλύτερος είσαι ως ηγέτης. Ξεχνούμε πως ο κύριος στόχος της ηγεσίας, είναι να εργαστούμε σωστά μαζί με άλλους ανθρώπους για να πετύχουμε στόχους. Σε τελική ανάλυση το πόσο καλοί είμαστε, είναι εάν πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Μπορείς βραχυπρόθεσμα να πετύχεις καλά αποτελέσματα ασκώντας πίεση στους ανθρώπους, αλλά μακροχρόνια ο μόνος τρόπος να δημιουργήσεις κάτι γερό και ανθεκτικό σε μια ομάδα ή οργανισμό, είναι να εμπνέεις και να δώσεις τα σωστά ψυχολογικά κίνητρα. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο, όταν δεν χρησιμοποιείς τα οικονομικά κίνητρα.

Ηγέτες στις κυπριακές επιχειρήσεις

Γενικότερα ως προς τους στόχους του βιβλίου, σε τι αποσκοπεί να συμβάλει; Αντιλαμβανόμαστε στην ανάπτυξη και σωστή αξιοποίηση των ηγετικών ικανοτήτων που ενδεχομένως να «κρύβει» κανείς;

Ο κλασικός ορισμός στο τι είναι ηγετικές ικανότητες καλύπτεται μόνο σε ένα κεφάλαιο, αν και είναι πολύ πρακτικό και απλό, βασισμένο σε χιλιάδες σεμινάρια σε 45 χώρες. Έχω δημιουργήσει αυτό το βιβλίο για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε, όπου κι αν βρίσκεται, σε οποιοδήποτε επίπεδο, και σε οποιαδήποτε θέση.

Τα επόμενα κεφάλαια εξηγούν το τι επιπρόσθετο χρειάζεται ένας εξαιρετικός ηγέτης. Από την σωστή στάση και συμπεριφορά του, την ακεραιότητα και εικόνα του, εάν θέλετε το «φωτοστέφανο» του, μέχρι την καινοτομία που χρησιμοποιεί στις ιδέες του, το πόση ενσυναίσθηση έχει, για να καταλαβαίνει κυρίως τους ανθρώπους στον οργανισμό του και στη ζωή του, κατά πόσο εφαρμόζει ένα συστηματικό σχέδιο, και εάν χρησιμοποιεί όλα τα εφόδια και βασικά όλα τα γνωστά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα στα χέρια των συμβούλων και των εκπαιδευτών.

Μια κλισέ ερώτηση…Τελικά ηγέτης γεννιέται ή γίνεται κανείς; Και ρωτάμε υπό το πρίσμα ότι ίσως να μην υπάρχει έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων στις κυπριακές επιχειρήσεις, αλλά απλώς δυσκολία των στελεχών τους να τις εκφράσουν…

Ναι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που εκ φύσεως διαθέτουν το «να είναι ηγέτες», να εμπνέουν ανθρώπους για να πετύχουν τους στόχους τους. Όμως φανταστείτε, αν αυτοί οι άνθρωποι δέχονταν να εκπαιδευτούν και πάνω σε όλες τις άλλες ικανότητες που ολοκληρώνουν έναν ηγέτη, πόσο καλύτεροι θα μπορούσαν να είναι!

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όταν ένας επιχειρηματίας έχει πετύχει κάποια πράγματα, θεωρεί τον εαυτό του ως καλύτερο από τους άλλους. Και μπορεί να είναι σε αυτόν τον τομέα. Αλλά δεν δοκιμάζει να αναπτυχθεί περισσότερο, για να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του!

Το βιβλίο δίνει ένα πλήρες σχέδιο ανάπτυξης ικανοτήτων. Με 60 εργαλεία που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αδύνατον κάποιος να μη βρει κάτι από το βιβλίο. Για αυτούς που ασχολούνται, θα βρουν 35 χρόνια εμπειρία δικής μου, με πάνω από 50.000 ηγέτες. Οι γνώσεις και εμπειρίες μου που έχω μάθει, από αυτήν την ζωή τις έχω περάσει στο βιβλίο.

Έχει αποδειχτεί ότι οποιοσδήποτε είναι σε οποιοδήποτε επίπεδο, αφού θέλει, μπορεί να μάθει κάτι περισσότερο. Η θέληση για μάθηση και ανάπτυξη από τις αλλαγές που γίνονται, πιο γρηγορά από τους υπόλοιπους, είναι πιο σημαντικά για έναν ηγέτη παρά να είναι μόνο γεννημένος ηγέτης. Όταν τα έχεις και τα δύο, κυριαρχείς!

Ανάγκη για βελτίωση

Πώς κατά την ανάγνωσή σας μπορούν οι επιχειρήσεις να επωφεληθούν από μία σωστή ηγεσία και ποια τα οφέλη των εργαζομένων που γνωρίζουν πώς πρέπει να είναι μια σωστή ηγεσία, για τη δική τους εξέλιξη;

Η ηγεσία είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να πετύχει ένας οργανισμός. Η αποτυχία πολλών οργανισμών οφείλεται στις λάθος ηγετικές ικανότητες. Το λάθος μπορεί να είναι σε διάφορα επίπεδα.

Είναι αδιανόητο για εμένα, το πώς οι οργανισμοί που θέλουν να πετύχουν δεν δίνουν σοβαρή σημασία στην ικανότητα για εκπαίδευση και ανάπτυξη, συστηματικά των διευθυντών τους. Επενδύουν χιλιάδες εκατομμύρια στα κτίρια και στον εξοπλισμό και πολλά άλλα, και σχεδόν μηδέν στην εκπαίδευση ηγετών που θα εφαρμόσουν την στρατηγική τους!

Το σύστημα γενικά στην Κύπρο θα μπορούσε να βελτιωθεί αρκετά στον τομέα της διευθυντικής εκπαίδευσης. Όταν δούλευα στο εξωτερικό, έχω εργαστεί σε πάνω από 45 χώρες, το επίπεδο των σεμιναρίων και των εργαστηρίων, συνήθως είναι πιο ψηλό, διότι κατέχουν και υψηλές γνώσεις.

Πολλές φορές στην Κύπρο δυστυχώς, πρέπει να πάω πίσω στα βασικά διότι είτε δεν το κατέχουν ή ακόμα χειρότερο δεν εφαρμόζονται. Αρκετές φορές ο προβληματισμός είναι πώς να τα εφαρμόσεις και να κρατήσεις ψηλά τα επίπεδα της ηγεσίας και να είναι μετρήσιμα.

Μία πιστή, αφοσιωμένη ομάδα που αναλαμβάνει όλες τις υπευθυνότητές της σε προσωπικό επίπεδο, και με καθοδήγηση από έναν σωστό ηγέτη, μπορεί να πετύχει θαύματα. Αρκετά άτομα από το προσωπικό όταν μιλάω μαζί τους, τραβούν τα μαλλιά τους, για τον ηγέτη τους.

Βεβαίως ο μόνος που δεν το ξέρει «τι λέει στον καφενέ» η ομάδα του, είναι ο ηγέτης. Αυτά και πολλά άλλα εξηγούνται στον βιβλίο.

Καταληκτικά, ποιο είναι το μήνυμά σας προς το αναγνωστικό κοινό της Κύπρου και πώς μπορεί να εξασφαλίσει κανείς το βιβλίο σας;

Όλοι μας μπορούμε να επωφεληθούμε από τη βελτίωση των ηγετικών μας ικανοτήτων, για να μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τους αγαπημένους μας, τους συναδέλφους μας, τους πελάτες μας, και ευρύτατα για όσους νοιαζόμαστε και νοιάζονται για μας.

Το βιβλίο δίνει 60 πρακτικά εργαλεία που έχουν εφαρμοστεί σε εκατοντάδες εργαστήρια για να γίνει κάποιος ένας πολύ καλός, υψηλού επιπέδου ηγέτης. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κανείς που δεν μπορεί να μην επωφεληθεί, αλλά για αυτούς που θέλουν θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά και θα τους βοηθήσει πάρα πολύ.

Αυτή τη στιγμή το βιβλίο υπάρχει στο Solonion στη Λευκωσία, διαδικτυακά στο Amazon και στο www.leaderachieve.com, και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το πάρουν από μένα απευθείας στο peter@peopleachieve.com ή στο +357 99635153.

Δειτε Επισης

Ιάκωβος Γαλανός: Αναγκαία τα ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη
Προκλήσεις της ναυτιλίας συζήτησαν Αννίτα Δημητρίου-Ένωση Πλοιοκτητών
Η αποτίμηση των πολιτών για το ΓεΣΥ πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του-Αποκαλυπτικά ευρήματα
Πώς θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση του ΓεΣΥ
Γιώργος Παμπορίδης: Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο
Robert Yates: Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές για επιτυχημένα εθνικά συστήματα υγείας
Δρ. Χρ. Πέτρου: Το ΓεΣΥ σήμερα και οι μεγάλες προκλήσεις-Eναρκτήρια ομιλία στο 7ο Cyprus HealthCare Conference
Μιχάλης Δαμιανός: Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις αναβαθμίζουν τον τομέα της υγείας
Ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου τιμά τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη
Εξαπατούν το κοινό-Επιτήδειοι «χρησιμοποιούν» τον Αντικαρκινικό για να αποσπούν χρήματα με παράνομο τρόπο