Powered by

Κράτησε τις απώλειες χαμηλά η Wall Street και ετοιμάζεται για τις αποφάσεις της Fed

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με την επιφυλακτικότητα να κορυφώνεται καθώς οι επενδυτές περιμένουν την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve το απόγευμα της Τετάρτης για να ακούσουν όχι μόνο τις αποφάσεις των αξιωματούχων για τα επιτόκια, αλλά και τις προβλέψεις τους για την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Οι ανακοινώσεις των αξιωματούχων της Fed θα γίνουν ενώ οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε υψηλά 10 μηνών, αναζωπυρώνοντας τις ανοδικές πιέσεις στην οικονομία και ταυτόχρονα τους φόβους για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες.

Οι ανανεωμένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό αποτυπώθηκαν και στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που σκαρφάλωσαν σήμερα σε υψηλά 16 ετών. Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο 4,367%, ενώ στο πενταετές στο 4,522%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2007 και για τα δύο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται πάντως να κρατήσει στάση αναμονής αύριο, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 5,25% με 5,50%, σύμφωνα με τους αναλυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ για το πώς θα κινηθεί η τράπεζα τους επόμενους μήνες.

Οι αναλυτές περιμένουν παράλληλα η Fed να αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ανάπτυξης μετά από μια σειρά από ενθαρρυντικά μάκρο το τελευταίο διάστημα.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 106,57 μονάδες ή -0,31% και έκλεισε στις 34.517,73 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 9,58 μονάδες ή -0,22% στις 4.443.95 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 32,05 μονάδες ή -0,23% στις 13.678,19 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο επτά έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η IBM με κέρδη 1,43 δολ. ή 0,99% στα 146,52 δολ. και ακολούθησαν η Apple με κέρδη 0,62% στα 179,07 δολ. και η Honeywell International με άνοδο 0,46% στα 195,35 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Intel (-4,34%), η Walt Disney (-3,62%) και η UnitedHealth Group (-1,11%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις οι μετοχές των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών (Ford, General Motors, Stellantis) ανέκαμψαν σήμερα μετά την κατρακύλα της Δευτέρας που ακολούθησε την απόφαση της United Auto Workers να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες με τις εταιρείες.

Το σωματείο προειδοποίησε πάντως ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις κινητοποιήσεις του - που έχουν ήδη βγάλει εκτός εργασίας 13.000 άτομα - σε περισσότερα εργοστάσια εάν δεν σημειωθεί πρόοδος μέχρι την Παρασκευή στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας συμφωνίας.

Οι μετοχές της Nio Inc. κατρακύλησαν 17% μετά την ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων ότι προχωρά στη διάθεση ενός νέου μετατρέψιμου ομολόγου συνολικού ύψους 1 δισ. δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν τον Αύγουστο σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τον Ιούνιο του 2020, καθώς τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια της Fed δείχνουν να πιέζουν όλο και περισσότερο την αγορά.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 11,3% μηνιαίως τον Αύγουστο, στις 1,283 εκατ. από τις 1,452 εκατ. του Ιουλίου και εξαιρετικά χαμηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για ήπια υποχώρηση στις 1,44 εκατ.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί