«Γίνονται ενέργειες από τις τράπεζες για τα επιτόκια»-«Δεν ανταποκρίνονται στις πρωτοβουλίες οι δανειολήπτες»

Ανεπαρκή χαρακτήρισαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου τα μέτρα που μέχρι τώρα έλαβαν οι εμπορικές τράπεζες για αντιμετώπιση της πίεσης που δέχονται δανειολήπτες εν μέσω των απανωτών αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Στη σημερινή συνεδρία, την τέταρτη για το θέμα των αυξανόμενων επιτοκίων, οι εμπορικές τράπεζες παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν λάβει προκειμένου να αμβλύνουν την πίεση που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες από τα αυξανόμενα επιτόκια, αλλά και για το θέμα των καταθετικών επιτοκίων.

Υπάρχουν διαφορές από τις άλλες χώρες της Ευρώπης

Μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας, ο Μιχάλης Κρονίδης, Διευθυντής στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, είπε πως μετά τη συνάντηση των τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών τον περασμένο Μάιο, οι τράπεζες προχώρησαν σε δικά τους σχέδια, που αφορούν σε απορρόφηση μέρος του κόστους είτε σε επιστροφή κάποιων χρημάτων σε μια περίμετρο δανείων μέχρι €350.000.

Σημείωσε ωστόσο ότι η μείωση του επιτοκίου σε ένα δάνειο, μπορεί να οδηγήσει την εποπτική αρχή να ζητήσει εξέταση του πιστωτικού κινδύνου και αν το θεωρήσει σωστό, να ζητήσει την κατάταξη του συγκεκριμένου δανείου σε άλλη κατηγορία, αλλά και λήψη επιπλέον προβλέψεων.

Για νέα δάνεια έχουν έλθει με νέα προϊόντα με δάνεια σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου. Άρα γίνονται και έγιναν ενέργειες από τις τράπεζες μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η Εποπτική Αρχή, είπε και συμπλήρωσε: «Γίνονται ενέργειες, αναμένω ότι θα υπάρξουν στις επόμενες βδομάδες»

Εξάλλου, ο κ. Κρονίδης επεσήμανε τις διαφορές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθορίζουν τη ισορροπία καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων.

Όπως είπε, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην ΕΕ είναι 110%, ενώ στην Κύπρο ο δείκτης αυτός βρίσκεται στο 49%. Αντίστοιχα, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε όλη την ΕΕ είναι στο 110%, ενώ στην Κύπρο ο αντίστοιχος δείκτης είναι στο 430%.

Σημείωσε ότι το ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) στην Κύπρο είναι στο 210%.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένα, άρα το να έχεις καταθέσεις και υψηλό δανεισμό υπάρχει μια δυσκολία στον νέο δανεισμό, είπε.

Διαβάστε ακόμη: Γ. Σκλάβος: Σε εγρήγορση για στήριξη των βιώσιμων πελατών της η Ελληνική- «Κανείς δεν θέλει κόκκινα δάνεια»

Οι εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων

Εκπρόσωπος των Εταιρειών Εξαγοράς και Διαχείρισης Πιστώσεων, σημείωσε πως τα δάνεια που έχουν αποκτήσει διέπονται από τις αρχικές συμβάσεις και συνεπώς η αύξηση του Euribor επηρεάζει τα χαρτοφυλάκια τους.

Σημείωσε ωστόσο ότι μεγάλη πλειοψηφία των δανείων είναι τερματισμένα και δεν πληρώνονται δόσεις ή βρίσκονται σε νομικές διαδικασίες.

Υπενθύμισε ακόμη ότι μέλη του Συνδέσμου ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες για να βοηθηθούν δανειολήπτες αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Οι δανειολήπτες

Η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Τζένη Παπαχαραλάμπους ανέφερε από την πλευρά της πώς ο Σύνδεσμος λαμβάνει παράπονα από δανειολήπτες ότι ενώ αυξάνονται οι δόσεις τους, δεν αυξάνονται οι απολαβές τους και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

«Πηγαίνουν στις τράπεζες και δεν τους βοηθούν και είναι σε αδιέξοδο. Βρίσκουν στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων ένα τοίχο. Πρέπει να ληφθούν δραστικά και στοχευμένα μέρα. Αυτά που ακούσαμε σήμερα δεν είναι αρκετά», είπε.

Εξάλλου, ο Σταύρος Αλαμπρίτης του ΣΗΜΑΙΑ, ανέφερε ότι οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και πρόσθεσε πως το κράτος πρέπει να κάνει κοινωνική πολιτική και να επιδοτήσει τα επιτόκια, ειδικά σε ευάλωτους και σε στεγαστικά δάνεια, ενώ πρέπει να ενθαρρυνθεί ο υγιής ανταγωνισμός.

Δειτε Επισης

Επιτυχής αντιμετώπιση προσπάθειας κυβερνοεπίθεσης στις ιστοσελίδες της Τρ. Κύπρου-Η επίσημη ενημέρωση
Mastercard: Athens Innovation Forum 2024-Η δυναμική αλλαγή που συντελείται στο οικοσύστημα των πληρωμών
Απέκρουσε απάτη και έσωσε την Μπαρτσελόνα από σίγουρο αυτογκόλ αξίας ενός εκατομμυρίου η Τράπεζα Κύπρου
EKT: Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης-Η τρίτη για φέτος και η δεύτερη συνεχόμενη
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Εποπτικό «φρένο» στη διανομή bonus από τις τράπεζες
Εν αναμονή νέας μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ-Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο οδικός χάρτης για ίδρυσης νέας Συνεργατικής τράπεζας-Σε αναζήτηση αναδόχου για δημόσια προσφορά
Freedom Holding Corp.: Πέμπτη επέτειος της IPO στο NASDAQ με αύξηση κεφαλαιοποίησης και ρεκόρ επιχειρηματικών αποτελεσμάτων
Οκτώ απαντήσεις για την πρόταση του ΑΚΕΛ σε σχέση με την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών