Γ. Σκλάβος: Σε εγρήγορση για στήριξη των βιώσιμων πελατών της η Ελληνική- «Κανείς δεν θέλει κόκκινα δάνεια»

Την πρόθεση της Ελληνικής Τράπεζας να ανακοινώσει, στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης των χρεώσεων της και λαμβανομένου υπόψη του γενικότερου οικονομικού κλίματος, στοχευμένες ελαφρύνσεις στις υπηρεσίες που προσφέρει η τράπεζα σε ευάλωτες ομάδες και συνταξιούχους, εξέφρασε ο Head of Corporate Communications & Branding της Ελληνικής, Γιώργος Σκλάβος.

Ο κ. Σκλάβος μιλούσε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία συνέχισε την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος υπό τον τίτλο: «Η ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για τους καταναλωτές από την πρόσφατη αύξηση, καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των δανειστικών επιτοκίων σχετικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) και την αδυναμία των δανειοληπτών να ανταποκριθούν σε αυξημένες δόσεις».

Ο Γιώργος Σκλάβος υπενθύμισε ότι η πλειονότητα των δανείων της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών, τιμολογούνται με το βασικό επιτόκιο της Ελληνικής Τράπεζας, το οποίο δεν συνδέεται άμεσα με τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ως εκ τούτου με τις αυξήσεις των επιτοκίων τους, αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό με το επιτοκιακό κόστος των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

«Κατά συνέπεια», επισήμανε, «το επιτόκιο αυτών των δανείων, τόσο κάτω από €350,000 όσο και πάνω, ελάχιστά έχει αυξηθεί. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκε κατά 450 μονάδες βάσης από τον Ιουλίου του 2022, σε σύγκριση με αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης για το βασικό επιτόκιο της Ελληνικής Τράπεζας».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Σκλάβο, σε ό,τι αφορά την Ελληνική, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αιτήσεις για επαναδιαπραγματεύσεις δανείων, ωστόσο, η τράπεζα παραμένει διαθέσιμη και σε εγρήγορση για στήριξη των βιώσιμων πελατών της που επηρεάστηκαν. «Κανένας δεν θέλει κόκκινα δάνεια», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκλάβος, η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει νέα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για τρία και πέντε χρόνια, καθώς και με κυμαινόμενο περί το 4%, ενώ αν το δάνειο είναι πράσινο και με επιτόκιο κάτω από το 4%. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη διαφάνεια που διέπει την επιτοκιακή πολιτική της τράπεζας, παραπέμποντας συναφώς και στον σχετικό υπολογιστή που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της.

Σε ό,τι αφορά τα καταθετικά επιτόκια, ο Γιώργος Σκλάβος επισήμανε πως η Ελληνική Τράπεζα δημιούργησε προϊόν 18μηνης εμπρόθεσμης κατάθεσης με επιτόκιο 1%. Επίσης μέσω των ασφαλιστικών της εταιρειών προσφέρει μια σειρά από επενδυτικά σχέδια με ψηλότερες αποδόσεις

«Στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης των χρεώσεων της τράπεζας και λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο κλίμα», σημείωσε, «σύντομα θα ανακοινώσουμε κάποιες στοχευμένες ελαφρύνσεις στις υπηρεσίες που προσεφέρει η τράπεζα σε ευάλωτες ομάδες και συνταξιούχους».

Δειτε Επισης

Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης της ΕΥ προς την Κύπρο-Ενισχύει την παρουσία της
ΟΙΚΙΑ: Εντός του πρώτου εξαμήνου 2024 η έγκριση αιτήσεων
Αιχμές ΠΑΣΥΛΕ κατά Παπαναστασίου: «Εμμονή με e-kalathi, εχθρική συμπεριφορά προς λιανεμπόριο»
Γιατί δεν προχωρά σε έκδοση κρατικών ομολόγων για ιδιώτες η Κύπρος
Μάκης Κεραυνός: Τα μέτρα πρέπει να είναι κυρίως στοχευμένα και να αφορούν τις πιο ευάλωτες ομάδες
Σαφάρι για αμερικανικές επενδύσεις… Βλέπει CVC Capital στις ΗΠΑ ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Τα τρία χαρακτηριστικά του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024-Πώς τον σκιαγραφεί ο Κεραυνός
Κ. Ηροδότου: Ενισχύθηκε το 2023 η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα
Kαφές του Λαϊκού: Η αρχή, η διαδρομή μέσα στον χρόνο και τα ορόσημα (photos)
Κατασκευαστικά υλικά: Αυξήσεις, αλλά και αισθητές μειώσεις τιμών-Ποια προϊόντα αφορά