Εργοδότες: Δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ξένο εργατικό δυναμικό η κυπριακή οικονομία
Μαρία Καραΐσκου 06:30 - 12 Σεπτεμβρίου 2023
Το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ξένο εργατικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων, αλλά και των εργαζομένων από τρίτες χώρες, τονίζουν στο InBusinessNews οι εργοδότες, με φόντο τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα την αναπουμπούλα που δημιούργησε η συζήτηση για το μεταναστευτικό και τα περιστατικά βίας που εκδηλώθηκαν σε βάρος ξένων που ζουν στο νησί μας.
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής και ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, υπέδειξαν ότι οι Κύπριοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ πολλοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ανάμεσά τους ζωτικής σημασίας, όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός και η γεωργία και κτηνοτροφία, έχουν αξιοσημείωτη παρουσία ξένου εργατικού δυναμικού.
Έτσι, είναι φανερό, ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τους Κύπριους, κάτι που σημείωσε και αρκετές φορές ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου τις προηγούμενες μέρες σε δημόσιες τοποθετήσεις του.
Διαβάστε ακόμα:
Οι μάρκες αυτοκινήτων που πρωταγωνιστούν στην αγορά
Τα ακριβότερα ακίνητα που πωλήθηκαν ανά επαρχία
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα 2/5 των εργαζομένων της χώρας είναι μη Κύπριοι, τόσο κοινοτικοί όσο και από τρίτες χώρες. Την ίδια ώρα, η οικονομία χρειάζεται περαιτέρω ανθρώπινο δυναμικό το οποίο δεν έχουμε και οι Κύπριοι δεν μπορούν να το καλύψουν. Συγκεκριμένα, αυτή την στιγμή, η Κύπρος καλύπτει τις ανάγκες της για προσωπικό με 100.000 κοινοτικούς και 110.000 εργαζομένους από τρίτες χώρες.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, κάνουν λόγο, εδώ και καιρό, για την σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις και κυρίως μετά την πανδημία, οπόταν και το πρόβλημα επιδεινώθηκε. Η εντατικοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, αποτελεί πάγια θέση, την οποία οι εργοδότες εισηγούνται ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα.
- Μάριος Τσιακκής: Πολλοί τομείς στηρίζονται στο ξένο εργατικό δυναμικό
«Εμείς σίγουρα δεν συμμεριζόμαστε τη θέση ότι ο κυπριακός λαός είναι επιθετικός και ξενοφοβικός. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες και ανάγκες αυτών που είναι πραγματικά πολιτικοί πρόσφυγες. Τους ανθρώπους που ψάχνουν για ένα καλύτερο μέλλον, έρχονται και σέβονται τη χώρα και συνεισφέρουν σε αυτή χωρίς να δημιουργούν προβλήματα. Αυτούς τους ανθρώπους το ΚΕΒΕ τους στηρίζει», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών.
Όπως είπε, είναι πολλοί οι τομείς που στηρίζονται στην παρουσία ξένου εργατικού δυναμικού, όπως η γεωργία, κτηνοτροφία, οικοδομές. Επίσης, οι ελλείψεις είναι αρκετές και θα μπορούσαν να συμπληρωθούν από το ξένο εργατικό δυναμικό.
«Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο, εστιατόρια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιομηχανία, τουρισμό και φιλοξενία», συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ μιλά πολλά χρόνια για την έλλειψη εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις και «δυστυχώς», όπως είπε, «δεν καταφέραμε να την καλύψουμε μέσω της υφιστάμενης πολιτικής για την απασχόληση αλλοδαπών».
Λύση για το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, είναι η εντατικοποίηση από το υπουργείο Εργασίας της εξέτασης των αιτητών ασύλου για να μπορούν να εργάζονται μόνιμα.
- Μιχάλης Αντωνίου: Όσοι εργάζονται νόμιμα συνεισφέρουν τα μέγιστα
Από πλευράς του, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις, είπε πως οποιαδήποτε αναστάτωση στην ομαλή και εύρυθμη διεξαγωγή της κοινωνικής ζωής και οικονομικής δραστηριότητας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά.
«Ελπίζω σύντομα να αποκατασταθεί η ηρεμία διότι σε ό,τι αφορά τους ξένους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, η συνεισφορά τους είναι θετική. Είναι κρίμα να μπερδεύεται η νόμιμη παρουσία με την παράνομη μετανάστευση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι όσοι εργάζονται νόμιμα, συνεισφέρουν τα μέγιστα στην κυπριακή οικονομία και επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Αντωνίου είπε ότι η παρουσία αλλοδαπών είναι σημαντική στον πρωτογενή τομέα, την γεωργία και κτηνοτροφία, τη φιλοξενία, μεταποίηση, κατασκευές και στις ταχυμεταφορές (delivery).
«Σημαντική η συνεισφορά ξένων εργαζομένων είναι και σε κάποιες εξειδικευμένες δραστηριότητες υψηλών δεξιοτήτων που έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις σε τομείς τεχνολογίας αιχμής και επιχειρήσεις που κάναμε κόπο και μόχθο για να προσελκύσουμε στην Κύπρο, όπως ξένες εταιρείες στην χώρα μας που έφεραν και αριθμό ξένων εργαζομένων από τις χώρες προέλευσής τους», συμπλήρωσε.
Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ έστειλε το μήνυμα ότι μόνο με τους Κύπριους η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει και χρειάζεται ξένο ανθρώπινο δυναμικό.
«Τα στοιχεία τα έδωσε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος είναι και ο καταλληλότερος για να τα δώσει. Αυτό που προκύπτει είναι ότι τα 2/5 των εργαζόμενων είναι μη Κύπριοι, οι μισοί εξ αυτών από τρίτες χώρες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Είναι φανερό λοιπόν, ότι μόνο με τους Κύπριους η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό το οποίο δεν έχουμε», κατέληξε.