Powered by

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απότομη βουτιά έως 4% στις τράπεζες

Μόνο πανηγυρική δεν ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά την πολυπόθητη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς οι επιθετικές πωλήσεις στις τράπεζες ανέτρεψαν την αρχικά καλή εικόνα και οδήγησαν την αγορά στις στηρίξεις των 1.250 μονάδων. Φυσικά, στο αρνητικό κλίμα συνέβαλαν τόσο οι δημοσιονομικές ανησυχίες από τις πλημμύρες, όσο και οι πολιτικές εξελίξεις.

Οι τράπεζες βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών, με τις απώλειες σε Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank να φθάνουν το -4%. Πλήγμα δέχθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία απομακρύνθηκε περαιτέρω από τα 10 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ΟΠΑΠ και Jumbo συγκράτησαν τα θετικά πρόσημα και έκλεισαν υψηλότερα κατά τουλάχιστον 1%.

Πιο αναλυτικά, παρά το ισχυρό ξεκίνημα (έφθασε έως το +1,5%), ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντική πτώση κατά 0,71% και διαμορφώθηκε στις 1.250,59 μονάδες, χάνοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.259,50 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 35 μονάδες (από 1.247,02 έως 1.282,65 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 138,3 εκατ. ευρώ.

Απότομη βουτιά στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, κόντρα στην αρχική ευφορία της επενδυτικής βαθμίδας, υπέστη βαρύ «πλήγμα», καθώς κατρακύλησε στο -2,78% και τις 965 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουνίου.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, υποχώρησε στο -4,4% και τα 2,96 ευρώ (χαμηλό 2,5 μηνών), ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίστηκε κατά -3,1% και έφθασε στα 5,7 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο -2,6% και τo 1,36 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να διολισθαίνει στο -1,6% και τo 1,47 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,61% 1,3605 ευρώ
  • Eurobank -1,61% 1,47 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -3,17% 5,752 ευρώ
  • Πειραιώς -4,45% 2,962 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,88% και 3.026 μονάδες), οι τραπεζικές πιέσεις επηρέασαν δυσμενώς και τα υπόλοιπα blue chips, με τη μετοχή της ΔΕΗ να χάνει 1,3% και να οπισθοχωρεί στα 9,5 ευρώ. Απώλειες άνω του 2% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Quest, ενώ τουλάχιστον στο -1,5% τερμάτισαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Lamda και Mytilineos.. Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ, Viohalco, Coca – Cola και Jumbo ενισχύθηκαν άνω του 1%, με τη μετοχή της Σαράντης να διευρύνεται πέριξ του 1,5%.

Δειτε Επισης

Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο
Στο 10,4% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2025
S&P: Εγκρίνει την πρόωρη εξόφληση δανείων του πρώτου μνημονίου-Θετικές οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών
Αύξηση 6,8% στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο-Οι διαφορές ανάμεσα σε νέα και παλαιά
Άνοδος παραγωγής και νέων παραγγελιών το Μάιο στην Ελλάδα
Eπιβεβαίωσε στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο o Scope
Στο 8,3% μειώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο
UBS: Η ελληνική οικονομία εμφανίζει ισχυρή δυναμική και ανθεκτικότητα-Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αποκλιμάκωση χρέους
Γ. Κοντόπουλος: Τα δύο κρίσιμα «παράθυρα» για την αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Χρηματιστήριο Αθηνών: Το νέο στοίχημα, τα ατού της αγοράς και οι εξωτερικοί κίνδυνοι