Η αποφασιστικότητα και ο μπούσουλας Χριστοδουλίδη για ξένες επενδύσεις στην Κύπρο

Αποφασισμένη να κερδίσει το στοίχημα της προσέλκυσης ακόμη περισσότερων ξένων επενδύσεων και της περαιτέρω διεύρυνσης και εδραίωσης της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου εμφανίζεται η Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, μάλιστα, να χειρίζεται και να παρακολουθεί προσωπικά στενά το θέμα.

Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της τεράστιας σημασίας που αποδίδεται από το Προεδρικό σε ό,τι αφορά την ευόδωση της όλης προσπάθειας, μιας και στην ανάγνωση της Κυβέρνησης η ενδυνάμωση της χώρας μας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη κρίνεται-και είναι-κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη και την επόμενη μέρα της κυπριακής οικονομίας, εξ' ου και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί βασικό πυλώνα των στοχεύσεων που διέπουν την οικονομική της πολιτική.

Με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο ευρύτερο πλαίσιο της και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ειδικότερα, ιδιαίτερα αυτών που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο οικονομικό γίγνεσθαι του νησιού, να συνίσταται σε ένα σαφή στρατηγικού χαρακτήρα προσανατολισμό.

Το στίγμα πορείας...

Οι κινήσεις της Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση είναι ξεκάθαρο πως δεν περιορίζονται σε φιλολογικό επίπεδο, αλλά αντιθέτως γίνονται χειροπιαστές ενέργειες και λαμβάνονται αποφάσεις που οδηγούν ακριβώς στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού.

Μια τέτοια κίνηση αποτελεί για παράδειγμα η διά στόματος του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη εξαγγελθείσα πρόθεση της Κυβέρνησης να επαναξιολογήσει την Στρατηγική Προσέλκυσης Επενδύσεων και Ταλέντου που ξεκίνησε το 2022, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας στην Κύπρο, ώστε αυτή να καταστεί ακόμη πιο ελκυστική.

Την ίδια ώρα, και σε ένα παράλληλο επίπεδο, υλοποιούνται δράσεις που έχουν να κάνουν με την εικόνα (branding) της Κύπρου, δεδομένου πως η διαφώτιση στο εξωτερικό και η ανάδειξη των πολλών και πολυεπίπεδων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, είναι προφανώς καίριας σημασίας κομμάτι στο παζλ των ενεργειών που γίνονται ή θα γίνουν με απώτερο στόχο την προσέλκυση επενδυτών.

Ταυτοχρόνως, άμεσα συνυφασμένη με το πιο πάνω είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται για βελτίωση της φήμης της Κύπρου στο εξωτερικό, καθότι πρόκειται για ένα παράγοντα που είναι με τη σειρά του κομβικός, προκειμένου η χώρα μας να πείσει τους ξένους επενδυτές να την εμπιστευτούν και να την επιλέξουν για να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά εντός της επικράτειάς της.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Κυβέρνησης για ενίσχυση των ξένων επενδύσεων στο νησί, ως εξαιρετικά υποβοηθητική κρίνεται εξάλλου η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή, του νομοσχεδίου που προωθήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη διευκόλυνση έργων στρατηγικής ανάπτυξης, κάτι που θα επιτρέψει την διεκπεραίωση της αδειοδότησης σημαντικών επενδυτικών έργων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ταυτοχρόνως, και με την διαπίστωση ότι παρά την ελκυστικότητα και την προοπτική της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο μια σειρά προκλήσεων με προεξάρχουσα την ύπαρξη υπερβολικής γραφειοκρατίας αποτελούν τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων, η Κυβέρνηση στρέφεται και επικεντρώνεται ακριβώς στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά βεβαίως και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και του δικαστικού συστήματος της χώρας.

Πρόκειται για βήματα, τα οποία, όπως εκτιμάται αρμοδίως, αποτελούν ως έργα την βάση στην πορεία μετασχηματισμού του κράτους σε πιο αποδοτικό, κάτι που ασφαλώς όχι απλώς θα συμβάλει, αλλά και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

«Οι καλύτεροι πρεσβευτές μας...»

Ξεχωριστή είναι βεβαίως η έμφαση που η Κυβέρνηση αποδίδει στην ικανοποίηση των υφιστάμενων επενδυτών στην Κύπρο, στους οποίους άλλωστε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με κάθε ευκαιρία προσδίδει τον τίτλο των «καλύτερων πρεσβευτών μας».

Σταθερός υποστηρικτής των ανοικτών καναλιών επικοινωνίας με τους επενδυτές στην χώρα μας, και με στόχο να δημιουργηθεί ένα πραγματικά ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που να προωθεί τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρακάθισε ως γνωστό το καλοκαίρι που πέρασε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ξένους επενδυτές, που ήδη δραστηριοποιούνται στο νησί μας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εντοπίστηκαν οι προκλήσεις που αναφύονται από την εμπειρία των εδώ ξένων επενδυτών, με ως τέτοιες να καταγράφονται, μεταξύ άλλων, η έλλειψη οικονομικά προσιτών χώρων διαμονής και γραφειακών χώρων, ο μη ικανοποιητικός αριθμός ξενόγλωσσων σχολείων, η βελτίωση της συνδεσιμότητας της χώρας, όπως και σειρά άλλων πρακτικών θεμάτων, άμεσα συνυφασμένων, τόσο με την καθημερινότητα των ιδίων και των οικογενειών τους όσο φυσικά και με την επιχειρηματική τους δραστηριοποίηση.

Δεδομένων των όσων ειπώθηκαν, ακούστηκαν και καταγράφηκαν, δρομολογήθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία η εξεύρεση απτών και αποτελεσματικών λύσεων στα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος.

Έτσι, εντός του επόμενου μήνα προγραμματίζεται η πραγματοποίηση νέας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, ώστε να εξεταστούν τα βήματα που έχουν γίνει και να τροχοδρομηθούν, εκεί και όπου χρειάζεται, τα επόμενα.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας